Szilvalekváros csavart fánk

Gasztro

Szilvalekváros csavart fánk

Borbás Marcsi receptje!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5–3 dl zsíros tej
  • csipet só
  • 1 citrom héja
  • 2 cent rum
  • 1 liter olaj (a sütéshez)

Elkészítés:

Először felfuttatjuk az élesztőt kevés langyos tejben. A maradék tejből és a többi hozzávalóból lágy tésztát dagasztunk. Tálban duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. Ezután a tenyerünkkel vékonyra, (4-5 mm) nyújtjuk a tésztát.  A nyújtást segíthetjük sodrófával, de csak óvatosan, hogy a tésztából ne szorítsuk ki az összes levegőt!

A szélére teszünk egy sort a lekvárból. Ezután a tésztát gondosan visszahajtjuk, jól lenyomkodjuk, nehogy kisüljön belőle a lekvár, majd késsel levágjuk. Az így kapott csíkot 15 cm-es darabokra vágjuk, óvatosan megtekerjük, majd félbe hajtjuk, és a két szárát összefonjuk.  Így kapjuk meg a különleges, fonott fánkformát. A folyamatot megismételjük, egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk. A fonatokat kicsit pihentetjük, majd nem túl forró olajban pirosra sütjük. Porcukorral tálaljuk.

Ha tetszett ez a recept, az igazi szalagos fánk, a csöröge vagy a gyönyörű virágfánk receptjére is érdemes lehet ránézned!