Szilvalekváros csavart fánk

Gasztro

Szilvalekváros csavart fánk

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 3–3,5 dl zsíros tej
  • csipet só
  • 1 citrom héja
  • 1 ek rum
  • olaj vagy zsír a sütéshez
  • kemény szilvalekvár a töltéshez 

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tej felét meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá egy kanál cukrot is. Miután felfutott, hozzáadjuk az öt tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez. A maradék tejjel beállítjuk a tészta állagát. Figyeljünk, nehogy túl kemény legyen! Akkor jó a tészta, ha ragadós és lágy – csak így lesz levegős és puha a végeredmény. Közben ízesítjük a rummal és a citrom lereszelt héjával is. Ha már összeállt, beledagasztjuk a vajat is.

Egészen addig gyúrjuk, amíg el nem kezd levegősödni a tészta. Ekkor egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk. Sodrófával óvatosan téglalap formára és vékonyra nyújtjuk.
A kinyújtott tészta hosszabbik szélére teszünk egy sor szilvalekvárt. Ezután a tésztát gondosan visszahajtjuk, jól lenyomkodjuk, nehogy kisüljön belőle a lekvár, majd késsel levágjuk. Az így kapott csíkot 15 cm-es darabokra vágjuk, óvatosan megtekerjük, majd félbe hajtjuk, és a két szárát összefonjuk. Így kapjuk meg a különleges, fonott fánkformát. A folyamatot megismételjük, egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk. A fonatokat kicsit pihentetjük, majd közepesen forró olajban pirosra sütjük. Porcukorral tálaljuk.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.