Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 ek cukor
- 1 tk só
- 1 rúd vanília
- fél citrom héja
- 5 dkg élesztő
- 4,5-5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 50 dkg szilva
- 5 dkg cukor
- 1 kk fahéj
Elkészítés
Az átszitált lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval, a vaníliával és a citromhéjjal, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az élesztőt, majd folyamatosan adagolva a langyos tejet, nagyon lágy, szinte folyós állagú tésztát dagasztunk belőle. Hagyjuk fél órát pihenni, majd egy kivajazott-lisztezett, mély tepsibe öntjük. Közben a szilvákat kimagozzuk, elkeverjük néhány kanálnyi kristálycukorral, egy teáskanálnyi fahéjjal, és szép sorjában a tésztára rakjuk. Újabb tíz perc pihentetés után, az egész kalács tetejét vékonyan megszórjuk kristálycukorral, és végül 180 fokon 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
Tipp: ezt a kelt pitét édesanyám mindig frissen szedett meggyel készíti. Úgy a legfinomabb, de bármilyen idénygyümölcsből nagyon ízletes. Rebarbarával, savanykás almával, ribizlivel is érdemes kipróbálni.
Ajánljuk még: