Szilvalekváros-mákos galette

Gasztro

Szilvalekváros-mákos galette

Mennyei sütemény!

Hozzávalók

Tészta:

  • 180 gr teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 40 gr eritrit
  • 1 csipet só
  • 60 gr vaj
  • 1 tojás
  • 3 ek víz

Töltelék:

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 2-3 ek víz
  • 200 g szilvalekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A teljes kiőrlésű tönkölylisztet összekeverjük az édesítőszerrel és egy csipet sóval. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és 3 evőkanálnyi vizet. Addig gyúrjuk, amíg egy gombóccá össze nem áll a tésztánk. Ezután fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, és annyi vizet adunk hozzá, amennyi segítségével egy masszává össze nem áll a keverék.

Ha pihent a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megkenjük úgy szilvalekvárral, hogy a szélén kihagyunk egy 2-3 cm-es sávot. A lekvárra rákenjük a mákos tölteléket (szintén kihagyjuk az oldalsó sávot!), majd visszahajtjuk a pite széleit. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Ha kipróbálnátok, milyen szilvalekvárt készíteni sütőben, itt megtudhatjátok, hogy érdemes hozzákezdeni, ha pedig egy másik, friss szilvából készült sütemény receptje is érdekel, Borbás Marcsi igazi szilvás lepény receptjét ajánljuk!

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!