Szilvalekváros-mákos galette

Gasztro

Szilvalekváros-mákos galette

Mennyei sütemény!

Hozzávalók

Tészta:

  • 180 gr teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 40 gr eritrit
  • 1 csipet só
  • 60 gr vaj
  • 1 tojás
  • 3 ek víz

Töltelék:

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 2-3 ek víz
  • 200 g szilvalekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A teljes kiőrlésű tönkölylisztet összekeverjük az édesítőszerrel és egy csipet sóval. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és 3 evőkanálnyi vizet. Addig gyúrjuk, amíg egy gombóccá össze nem áll a tésztánk. Ezután fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, és annyi vizet adunk hozzá, amennyi segítségével egy masszává össze nem áll a keverék.

Ha pihent a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megkenjük úgy szilvalekvárral, hogy a szélén kihagyunk egy 2-3 cm-es sávot. A lekvárra rákenjük a mákos tölteléket (szintén kihagyjuk az oldalsó sávot!), majd visszahajtjuk a pite széleit. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Ha kipróbálnátok, milyen szilvalekvárt készíteni sütőben, itt megtudhatjátok, hogy érdemes hozzákezdeni, ha pedig egy másik, friss szilvából készült sütemény receptje is érdekel, Borbás Marcsi igazi szilvás lepény receptjét ajánljuk!

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.