Hozzávalók
Tészta:
- 180 gr teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 40 gr eritrit
- 1 csipet só
- 60 gr vaj
- 1 tojás
- 3 ek víz
Töltelék:
- 20 dkg mák
- 10 dkg porcukor
- 2-3 ek víz
- 200 g szilvalekvár
Elkészítés
A teljes kiőrlésű tönkölylisztet összekeverjük az édesítőszerrel és egy csipet sóval. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és 3 evőkanálnyi vizet. Addig gyúrjuk, amíg egy gombóccá össze nem áll a tésztánk. Ezután fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, és annyi vizet adunk hozzá, amennyi segítségével egy masszává össze nem áll a keverék.
Ha pihent a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megkenjük úgy szilvalekvárral, hogy a szélén kihagyunk egy 2-3 cm-es sávot. A lekvárra rákenjük a mákos tölteléket (szintén kihagyjuk az oldalsó sávot!), majd visszahajtjuk a pite széleit. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Ha kipróbálnátok, milyen szilvalekvárt készíteni sütőben, itt megtudhatjátok, hogy érdemes hozzákezdeni, ha pedig egy másik, friss szilvából készült sütemény receptje is érdekel, Borbás Marcsi igazi szilvás lepény receptjét ajánljuk!
Ajánljuk még: