Szilvalekváros-mákos galette

Gasztro

Szilvalekváros-mákos galette

Mennyei sütemény!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 180 gr teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 40 gr eritrit
  • 1 csipet só
  • 60 gr vaj
  • 1 tojás
  • 3 ek víz

Töltelék:

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 2-3 ek víz
  • 200 g szilvalekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A teljes kiőrlésű tönkölylisztet összekeverjük az édesítőszerrel és egy csipet sóval. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és 3 evőkanálnyi vizet. Addig gyúrjuk, amíg egy gombóccá össze nem áll a tésztánk. Ezután fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, és annyi vizet adunk hozzá, amennyi segítségével egy masszává össze nem áll a keverék.

Ha pihent a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megkenjük úgy szilvalekvárral, hogy a szélén kihagyunk egy 2-3 cm-es sávot. A lekvárra rákenjük a mákos tölteléket (szintén kihagyjuk az oldalsó sávot!), majd visszahajtjuk a pite széleit. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Ha kipróbálnátok, milyen szilvalekvárt készíteni sütőben, itt megtudhatjátok, hogy érdemes hozzákezdeni, ha pedig egy másik, friss szilvából készült sütemény receptje is érdekel, Borbás Marcsi igazi szilvás lepény receptjét ajánljuk!

Ajánljuk még:

Öt világrész találkozik egy pici konyhában, és kész a csoda

Pastel de Nata, pastravaria, lavali lubnan, etióp leves – csak néhány fogás a Újabb ötven étel a nagyvilágból című szakácskönyvből. A kötet receptjeit a Pécsi Tudományegyetem ötezer külföldi és 17 ezer magyar diákjának kedvenceiből válogatták. Ahogy a nevéből is következik, ez már a második kiadvány, az elsőben főételek kaptak helyet, a mostaniban levesek, desszertek, saláták. Az egyetem szerint a gasztronómia az egyik útja annak, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a kultúrákat, a 130 országból érkezett külföldi diák számára pedig megerősíti, mennyire fontos a jelenlétük a mediterrán városban. 

 

Már követem az oldalt

X