Gasztro

Aszaltszilvával töltött vaddisznó-szűzpecsenye szőlőmártással

Különleges, zamatos, gazdag fogás!

Hozzávalók

A húshoz:

  • 1 egész vaddisznószűz
  • aszalt szilva
  • vad fűszerek
  • vörösbor

A szőlőmártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • ½ narancs héja
  • ½ kg szőlő
  • ½ liter tokaji
  • 3 evőkanál keményítő

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A vaddisznószűzből nyitott szeletet vágunk, sózzuk és befűszerezzük, majd betöltjük a vörösborba áztatott aszalt szilvát. Felgöngyöljük és bacon szalonnába tekerjük. Serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, majd fedő alatt kis lángon készre sütjük. Pihentetjük, felszeleteljük és mogyoróburgonyával tálaljuk.

A szőlőmártáshoz először a vajon karamellizáljuk a cukrot. Ha már szép aranybarna, hozzáadjuk a csíkokra szelt narancshéjat és a szőlőszemeket. Ezután felöntjük édes tokaji borral, felfőzzük, majd ha felforrt, étkezési keményítővel sűrítjük. 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.