Az igazi Nádasdy gombóc

Gasztro

Az igazi Nádasdy gombóc

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg búzadara
  • 5 dkg cukor
  • 6 db tojás
  • 4 db zsemle
  • csipetnyi só
  • 2 ek vaníliás cukor
  • fél citrom héja

A tálaláshoz :

Tovább olvasok
  • 1 üveg szilvalekvár
  • fahéj

Elkészítés:

A tejet elkezdjük melegíteni, közben hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha a tej már langyos, mehet bele a búzadara is, és folyamatos kevergetés mellett főzünk belőle egy jó kemény tejbegrízt. Miután kihűlt, hozzákeverjük a hat tojássárgáját és a reszelt citromhéjat, majd a meghámozott, apró kockára vágott zsemléket. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan azt is a keverékhez forgatjuk. Közben vizet forralunk, melybe szórunk egy-két evőkanál cukrot. Az így elkészült masszából vizes kézzel közepes méretű gombócokat formázunk, és óvatosan beletesszük őket a forrásban lévő vízbe. Ezt a mennyiséget két részletben fogjuk tudni kifőzni.

A szilvalekvárt közben egy picit felmelegítjük, ízesítjük egy kevés fahéjjal. Tehetünk hozzá egy kis szilvapálinkát is, ha nem gyerekeknek készítjük a gombócokat.

Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még őket 3-4 percig főni, majd óvatosan szedjük ki, és tálaljuk fahéjas szilvalekvárral vagy meleg, cukros-vajas tejföllel.

Marcsi ezt a receptet ebben a videóban készítette el.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X