Az igazi Nádasdy gombóc

Gasztro

Az igazi Nádasdy gombóc

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg búzadara
  • 5 dkg cukor
  • 6 db tojás
  • 4 db zsemle
  • csipetnyi só
  • 2 ek vaníliás cukor
  • fél citrom héja

A tálaláshoz :

Tovább olvasok
  • 1 üveg szilvalekvár
  • fahéj

Elkészítés:

A tejet elkezdjük melegíteni, közben hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha a tej már langyos, mehet bele a búzadara is, és folyamatos kevergetés mellett főzünk belőle egy jó kemény tejbegrízt. Miután kihűlt, hozzákeverjük a hat tojássárgáját és a reszelt citromhéjat, majd a meghámozott, apró kockára vágott zsemléket. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan azt is a keverékhez forgatjuk. Közben vizet forralunk, melybe szórunk egy-két evőkanál cukrot. Az így elkészült masszából vizes kézzel közepes méretű gombócokat formázunk, és óvatosan beletesszük őket a forrásban lévő vízbe. Ezt a mennyiséget két részletben fogjuk tudni kifőzni.

A szilvalekvárt közben egy picit felmelegítjük, ízesítjük egy kevés fahéjjal. Tehetünk hozzá egy kis szilvapálinkát is, ha nem gyerekeknek készítjük a gombócokat.

Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még őket 3-4 percig főni, majd óvatosan szedjük ki, és tálaljuk fahéjas szilvalekvárral vagy meleg, cukros-vajas tejföllel.

Marcsi ezt a receptet ebben a videóban készítette el.

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X