Ez nem egy pár perc alatt összeállítható sütemény, viszont ha az a cél, hogy lenyűgözzük a családot, akkor érdemes nekilátni!
Hozzávalók
Pitetészta:
- 30 dkg finomliszt
- 3 ek kristálycukor
- 1 kk só
- 23 dkg hideg vaj
- 5 ek jéghideg víz
Vajas töltelék:
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 kk fahéj
- 1 kk őrölt kardamom
- 1 kk natúr kakaópor
Szilvatöltelék:
- 1 kg szilva
- 2 dkg vaj
- 5 ek barna cukor
- 1 kk fahéj
- fél citrom leve
- 1 púpos ek zsemlemorzsa
A tetejére:
- 1 tojás
- 1 ek tej
- 1 csipet só
- 1-2 ek fahéjas barnacukor
Elkészítés
A lisztet, a kristálycukrot és a sót alaposan elkeverjük. A hideg vajat felkockázzuk, és azt is hozzáadjuk. Gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel elkeverjük, hogy morzsalékos állaga legyen. Ezután elkezdjük adagolni hozzá a vizet, így beállítva a megfelelő állagot. Akkor vagyunk készen, ha összenyomva a kezünkkel a tésztát, összeáll, és nem esik szét. Ha úgy érezzük, hogy a víz hozzáadása után még mindig morzsálódik, akkor adjunk hozzá meg egy evőkanállal. Vigyázzunk, hogy ne váljon ragacsossá a tészta! Ezután osszuk két részre, kissé lapítsuk meg, és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Ha nagyon sietünk, vagy nem tudunk egy nappal előtte előkészülni, akkor pedig minimum két órára hűtsük be.
A töltelékhez a szilvát magozzuk ki, és aprítsuk falatnyi darabokra. Egy serpenyőben olvasszunk fel 2 dkg vajat, és adjunk hozzá 5 evőkanál barnacukrot. Hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon, majd óvatosan öntsük az edénybe a szilvát is, és keverjük át, hogy a karamell bevonja a gyümölcsöt. Ekkor a karamell egy része vissza fog dermedni, ettől ne ijedjünk meg, újra el fog majd olvadni, amint a szilva levet enged, és felforr. Hagyjuk a karamellás gyümölcsöt egy darabig fortyogni. Akkor jó, ha a szilva még nem esik szét, de már puha, és az egész keverék szaftos. Ekkor ízesítsük egy fél citrom levével és ízlés szerint fahéjjal. Végül adjuk hozzá a zsemlemorzsát is. Ha elkészült, hagyjuk hűlni, semmiképp ne tegyük forrón a süteménybe!
Fotó: Antal Csilla
Ha a tésztánk megpihent, vegyük elő, és alaposan lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap alakúra, kb. 35x40 cm-es méretűre.
A szobahőmérsékletű vajat keverjük ki a kardamommal, fahéjjal, és adjunk hozzá egy kevés natúr kakaóport is, hogy sötétebb színű legyen. Ezt a keveréket osszuk kétfelé, és kenjük meg vele a kinyújtott tésztákat. Ezután tekerjük fel őket, és tegyük vissza a hűtőbe kb. 15 percre. Ezután 1,5 cm-es darabokra vágjuk fel a rudakat úgy, mint amikor kakaós csigát készítünk. Az egyik adag kardamomos csigából elkészítjük a süteményünk alját. Egy 24x24 cm-es sütőformát kivajazunk, majd az alját és az oldalát kibéleljük csigákkal. Lazán tegyük őket egymás mellé, majd az ujjaink segítségével nyomkodjuk meg őket kissé, hogy összeálljanak egy egységes felületté. Amíg a sütemény tetejét összeállítjuk, addig tegyük vissza ismét a hűtőbe a kibélelt formát.
Fotó: Antal Csilla
A tetejéhez helyezzük négyzet alakban egymás mellé a maradék csigákat egy sütőpapírra, ezeket is óvatosan nyomkodjuk össze a találkozásoknál, hogy ne maradjon rés közöttük. Rátehetünk egy másik darab sütőpapírt, és nyújtófával egy kicsit át is mehetünk rajta néhányszor. Ha elkészültünk, vegyük elő a formát, és töltsük meg a süteményt. Ezután egy ügyes mozdulattal a sütőpapírral együtt borítsuk rá a tetőt a pitére, majd óvatosan húzzuk le a papírt, a széleket pedig óvatosan dolgozzuk össze.
Fotó: Antal Csilla
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Amíg melegszik, tegyük be a pitét a fagyasztóba. Ez segít abban, hogy szebben tartsa majd a formáját sülés közben.
Készítsük el a mázat is a tetejére. Keverjük el a tojást a tejjel és a csipet sóval. Ezzel kenjük meg a sütemény tetejét nagyon vékonyan, mielőtt betesszük sülni, és szórjuk meg fahéjas barnacukorral. 45 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Ajánljuk még: