Életmód

Így töltheted fel A-vitamin raktáraidat természetes erőforrásokból

Az A-vitamin igen fontos a szervezet számára, és szerencsénkre a megfelelő ételeket kiválasztva könnyen hozzájuthatunk. Mutatjuk, hogyan.

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, többek között a szürkületi látást biztosítja, de az egészséges és szép bőr, haj és köröm is elképzelhetetlenek nélküle. Zsírban oldódó vitamin, amit állati és növényi forrásokból is beszerezhetünk.

Minden élőlényben megtalálható retinol – ez a tiszta A-vitamin hétköznapi neve. Mindenféle állati élelmiszerből beszerezhetjük, megtaláljuk például a halak húsában, a belsőségekben (pl. májban, szívben, vesében), de az állati eredetű tejtermékekben is; a tejben, a vajban is.

Pumpkin slices in a plate bowl

Fotó: 123RF 

Vegán étrendet folytatók is gondoskodhatnak az A-vitamin készletükről, ők azonban ne a retinol, hanem a karotinoid felé forduljanak. Ez az anyag az A-vitamin előanyaga, vagyis ebből – a zöldségben és gyümölcsben megtalálható – anyagból képes a szervezet A-vitamint előállítani. Elsősorban az erősen sárga, piros vagy zöld színű ételeknek magas a karotinoidtartalma, például a sárgarépának, sütőtöknek, a baracknak, a paprikának és a spenótnak. 

Ha beraktároznál télire egy kis A-vitaminból, javasoljuk, hogy az alábbi fogások közül válogass! 

Spinach leaves in bowl. Raw fresh vegetable.

Fotó: 123RF 

HÚSFOGYASZTÓKNAK

Levesek

Főételek

ingredient for Stir-fried Malindjo leaves with Egg on dark backg

Fotó: 123RF  

VEGETÁRIÁNUSOKNAK

Levesek

Főételek

Desszertnek pedig jöhet egy  BARACKOS PITE, esetleg valamilyen  ÉDES, KRÉMES, CSODÁS TÚRÓS DESSZERT!

A cikk megjelenését a Zabosfai Ökokert termékcsalád forgalmazója, a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.

Ajánljuk még: