Barackos pite

Gasztro

Barackos pite

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • (egy csepp jeges víz)
  • gríz

A töltelékhez:

  • cottage cheese vagy túró
  • barack
  • cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Kezdésként a jól lehűlt, lereszelt vajat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a liszttel. Törekedni kell a gyorsaságra, ugyanis a kezünk melegétől könnyen megolvadhat a vaj, amitől a tésztánk nem lesz jó ropogós, ráadásul dolgozni is sokkal nehezebb vele. Ha a lisztet a vajjal eldolgoztuk, gyorsan hozzákeverjük a cukrot, a sót és a tojást, és az egészet kevés mozdulattal összegyúrjuk. Amennyiben nem állna össze a tészta, egy csepp jeges vízzel segíthetünk.

Ha kész, kinyújtjuk, majd kivajazott piteformába tesszük és vékonyan meghintjük grízzel, hogy a gyümölcsös töltelék ne áztassa majd el a tésztát. Míg a tölteléket elkészítjük, tegyük az alapot a hűtőbe.

Ha túrós krémet készítünk, legyünk kreatívak: törjük át egy villával a túrót és ízlés szerint adjunk hozzá vaníliát, citromot, fűszereket. Természetesen önmagában a túrót is rétegezhetjük a pitetésztára. Mi ezúttal cottage cheese-el készítettük a pitét, erre került a cikkekre vágott barack. Zárásul az egészet meghintjük cukorral. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg átsül a sütemény közepe is. A legkönnyebben ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy meg-megrázzuk a tálat, és ha középen sem folyik már a krém, készen vagyunk!

Ahhoz, hogy szép szeleteket tudjunk vágni, meg kell várni, míg a sütemény legalább langyosra hűl!

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.