Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- (egy csepp jeges víz)
- gríz
A töltelékhez:
- cottage cheese vagy túró
- barack
- cukor
Elkészítés:
Kezdésként a jól lehűlt, lereszelt vajat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a liszttel. Törekedni kell a gyorsaságra, ugyanis a kezünk melegétől könnyen megolvadhat a vaj, amitől a tésztánk nem lesz jó ropogós, ráadásul dolgozni is sokkal nehezebb vele. Ha a lisztet a vajjal eldolgoztuk, gyorsan hozzákeverjük a cukrot, a sót és a tojást, és az egészet kevés mozdulattal összegyúrjuk. Amennyiben nem állna össze a tészta, egy csepp jeges vízzel segíthetünk.
Ha kész, kinyújtjuk, majd kivajazott piteformába tesszük és vékonyan meghintjük grízzel, hogy a gyümölcsös töltelék ne áztassa majd el a tésztát. Míg a tölteléket elkészítjük, tegyük az alapot a hűtőbe.
Ha túrós krémet készítünk, legyünk kreatívak: törjük át egy villával a túrót és ízlés szerint adjunk hozzá vaníliát, citromot, fűszereket. Természetesen önmagában a túrót is rétegezhetjük a pitetésztára. Mi ezúttal cottage cheese-el készítettük a pitét, erre került a cikkekre vágott barack. Zárásul az egészet meghintjük cukorral. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg átsül a sütemény közepe is. A legkönnyebben ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy meg-megrázzuk a tálat, és ha középen sem folyik már a krém, készen vagyunk!
Ahhoz, hogy szép szeleteket tudjunk vágni, meg kell várni, míg a sütemény legalább langyosra hűl!
Ajánljuk még: