Pünkösd rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Hozzávalók:
- 1 bébicsirke
- 1 zsemle
- 2 csirkemáj
- 1 nagy cs petrezselyem
- 1 tojás
- só
- bors
- 1 kis fej sonkahagyma
- kakukkfű
Elkészítés:
A csirkét sütés előtt áztassuk be sós vízbe. Egy liter vízhez két evőkanál (30 gr) sót adjunk, és helyezzük bele a csirkét. Minél szűkebb és magasabb edényt használunk erre a célra, annál kevesebb folyadékra lesz szükségünk. Egy óra áztatás elég lesz neki, ezalatt szépen beszívja a hús a sót, és nem csak a felszín, hanem a csirke belseje is ízesebb lesz.
Közben készítsük el a tölteléket. Egy tejbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zsemléhez keverjünk két lekapart csirkemájat. Ha a többi belsőség is megvan – szív, zúza- akkor azokat is a töltelékhez adhatjuk apró darabokra vágva. Kerül még bele egy tojás, só, bors, apróra vágott hagyma, és kakukkfű. Egy nagy csokor petrezselymet is összeaprítunk, és hozzátesszük. Ezenkívül bármilyen zöldfűszerrel ízesíthetjük, amivel csak szeretnénk. Ha a tölteléket összedolgoztuk, és a csirkénk is kellő ideig ázott, akkor elkezdhetjük a töltést. A hasüregbe kerül a legtöbb a májas töltelékből, de tegyünk a combok és a mell közötti bőr alá is. Ezután alufóliába csomagoljuk a combok és a szárnyak végeit, hogy ne égjenek meg, és kívülről is megszórjuk a fűszerekkel a csirkét. 170 fokos sütőben 45-50 perc alatt szépen meg is pirul. Az utolsó 15 percben szórjuk meg fokhagymaszeletekkel, így azok is pirosra, ízesre sülnek a hússal együtt. Tálaljuk zsenge spenóttal, melynek bőven elég ízesítés a csirkéből kisült zsír. Fogyasztás előtt szórjuk meg az egészet egy kevés pehelysóval is.
***
Pünkösd rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!
Ajánljuk még: