Nyári sláger: sárgabarack-krémleves

Gasztro

Nyári sláger: sárgabarack-krémleves

Egy leves, amiért még a gyerekek is odavannak!

Hozzávalók

  • 1 kg sárgabarack
  • 1 liter víz
  • 1 citrom
  • ½ liter rizstej (vagy tehéntej + 1 ek étkezési keményítő)
  • 15 dkg méz (ízlés szerint lehet több is, kevesebb is)
  • fahéj egészben

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A sárgabarackot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, a magját eltávolítjuk. Ezután fazékba tesszük, ráöntjük az egy liter vizet és feltesszük főzni. Míg fő, a citromot meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, mert attól megkeseredik az étel, majd pucolás után feldaraboljuk és a barackhoz adjuk. A levet egy kisebb darab fahéjjal ízesítjük.

Amikor felforrt hozzáöntjük a rizstejet, megvárjuk amíg ismét forrni kezd, majd levesszük a tűzről. Kivesszük belőle a fahéjat, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Ekkor javasolt megkóstolni, és ha nem érezzük elég édesnek, ekkor lehet ízlés szerint mézzel ízesíteni. Ha megfelelőnek találjuk, hűtőszekrénybe tesszük és alaposan lehűtjük. Amíg áll, kicsit be is sűrűsödik majd, ettől nem kell megijedni. Hidegen, ízlés szerint tejszínhabbal és gyümölcsdarabokkal is kínálhatjuk. 

Ha pedig marad még otthon barack, ezt a receptet mindenképp próbáljátok ki!

 

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.