Mielőtt még kárhoztatni kezdenénk a zsíros ételeket, szögezzük le: nincs semmi baj velük, csupán a mérték és a gyakoriság, no meg az életmód a fontos. Kevés fizikai munkával, leginkább jóléti, kényelmes életmóddal kevesebb energiát használunk fel, és könnyebben raktározunk fölösleges energiát – zsír formájában. Ennélfogva zsíros ételekből is kisebb mennyiségre van szükségünk ahhoz, hogy a napi minimumot fedezzük.
Miért van szükségünk zsírokra? Többek között azért, mert bizonyos vitaminok (A,D,E,K) csak zsírban oldódnak, az esszenciális zsírsavaknak kulcsszerepük van az izomépítésben, a telítetlen zsírsavak pedig könnyítik az emésztést. A gond a telített és a hidrogénezett zsírokkal van, ezeket mindenképpen érdemes kerülni.
Étrendünk összeállításához ma már temérdek jó minőségű, alacsony zsírtartalmú fehérje közül választhatunk. Sok múlik azonban a kiváló alapanyagok elkészítésének módján is, ezért érdemes néhány kímélő konyhai praktikát is megtanulnunk a zsírszegény főzéshez:
– lehetőleg nyersen együk a zöldségeket, gyümölcsöket;
– a párolás a legkíméletesebb feldolgozási forma, hiszen nem kell semmiféle hozzáadott zsiradékot használnunk;
– ha tehetjük, grillezzünk, tanuljuk meg a grillezés egészséges technikáját, amellyel a húsok csak veszítenek zsírtartalmukból;
– serpenyőben, sütőben sütéskor igyekezzünk teflonbevonatú edényt használni, amibe nem kell plusz zsiradékot önteni;
– levesek főzésénél a tetejére felgyülemlett zsírréteget távolítsuk el!
Folytathatjuk a felsorolást, hiszen mindannyian próbálkoztunk már különféle módszerekkel és háztartása válogatja, kinek mi vált igazán be. Nyilván, minden feldolgozási forma külön ízvilágot eredményez, ezért sem érdemes fanatikusan ragaszkodni egyik-másikhoz.
Mutatunk néhány laktató fogást, amelyből ugyan nem spóroltuk ki teljesen a zsírt, de bátran fogyaszthatjuk zsírszegény diétában is:
Kiadós főételek:
DIÉTÁS TÖLTÖTT KÁPOSZTA
CSODAPIZZA
CUKKINIFŐZELÉK RESZTELT NYÚLMÁJJAL
PIRÍTOTT CSIRKEMÁJ ZELLERPÜRÉVEL
KÖRTÉS-GESZTENYÉS SZARVASCOMB GOMBÁS RIZZSEL
MÉZES-MUSTÁROS SERTÉSTARJA
MANGALICA PAPSZELET
Levesek:
VACSORÁZZ BORBÁS MARCSIVAL! – LEVES A JAVÁBÓL
A LEGFINOMABB HŰSÍTŐ: HIDEG MÁLNALEVES
KEVÉSBŐL JÓT: SVÁB HAGYMALEVES
BORSCS – A LEGHÍRESEBB OROSZ ÉTEL
LAKODALMI CSIBELEVES BORBÁS MARCSI RECEPTJE ALAPJÁN
Zöldséges ételek:
ZÖLDSÉGES SZUPERÉTEL: TÖKPÖRKÖLT
ZÖLDSÉGES RAGU WOKBAN
ZÖLDSÉGSASLIK FŰSZERES COTTAGE CHEESE-ZEL TÖLTÖTT VIRÁGOKKAL
GOMBÁS, DIÉTÁS LASAGNE
PIRÍTOTT LASKAGOMBA
RAKOTT, SÜLT ZÖLDSÉGEK
Zöldborsós csirkemájragu – Vacsorázz Borbás Marcsival
Borbás Marcsi receptje.
Zöldborsós csirkemájragu – Vacsorázz Borbás Marcsival
Borbás Marcsi receptje.