Cukkinifőzelék resztelt nyúlmájjal

Gasztro

Cukkinifőzelék resztelt nyúlmájjal

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 4 db zsenge cukkini
  • 5 dkg vaj
  • 1 púpozott tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 cs petrezselyem
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek étkezési keményítő

 Elkészítés:

Tovább olvasok

Nagyon fontos, hogy a cukkini zsenge legyen, mert a héjával együtt használjuk. Ha könnyen beleszalad a körmünk a héjba, akkor biztosan friss és fiatal. A cukkiniket alaposan megmossuk, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverünk egy púpozott teáskanál sót, és hagyjuk, hogy levet eresszen. A levet ne öntsük le róla, mert ebben párolódik majd. Közben a fokhagymagerezdeket hajszálvékonyra szeleteljük, és a cukkinihez adjuk, hogy a só egy picit ezt is átmossa. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, megforgatjuk benne a cukkinit, majd fedő alatt kb. öt percig a saját levében dinszteljük. A tejszínt egy csapott evőkanál keményítővel simára keverjük, és a megpuhult cukkinihez öntjük. A végén kevés cukorral ízesítjük, és megszórjuk friss petrezselyemmel.

Resztelt nyúlmáj:

  • 50 dkg nyúlmáj
  • 5 dkg mangalicazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • friss majoranna
  • 2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A vöröshagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben felhevítjük a mangalicazsírt, majd rádobjuk a hagymát. Ezután rövid időre lefedjük, hogy szépen megpárolódjon. A májat nagyobb darabokban hagyjuk, és a hagymához adjuk. Alaposan átkeverjük. A fokhagymagerezdeket felkarikázzuk, és ezt is a májhoz adjuk. A friss majorannát is összevágjuk, és ízesítjük vele a májat. Jöhet hozzá frissen őrölt bors is.

Amint a máj megpuhult, megsózzuk, és máris tálaljuk a főzelékkel.

Ajánljuk még:

Mélyhűtött mentes termékek: finomak és egészségesek

Egyre inkább népszerűvé válnak a „mentes” termékek. Általában ezt a jelzőt a tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes élelmiszerekre használják. Ez a tulajdonság pedig lefedi az ételérzékenyek, paleosok, sőt még a cukorbetegek igényeit is. Tehát szinte bárki jön hozzánk vendégségbe, meg tudjuk kínálni, ha van nálunk „mentes” süti. Ráadásul ilyenkor ma már nem azokról a „fűrészpor ízű” ételekről beszélünk, amik fogyasztása régebben sok lemondással járt a fogyasztóik részéről, hanem olyan finomságokról, amikről szinte senki el nem tudná mondani, hogy búzaliszt, cukor vagy éppen tehéntúró nélkül készültek el.