Hozzávalók:
- 4 db zsenge cukkini
- 5 dkg vaj
- 1 púpozott tk só
- 1 tk cukor
- 1 cs petrezselyem
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
Nagyon fontos, hogy a cukkini zsenge legyen, mert a héjával együtt használjuk. Ha könnyen beleszalad a körmünk a héjba, akkor biztosan friss és fiatal. A cukkiniket alaposan megmossuk, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverünk egy púpozott teáskanál sót, és hagyjuk, hogy levet eresszen. A levet ne öntsük le róla, mert ebben párolódik majd. Közben a fokhagymagerezdeket hajszálvékonyra szeleteljük, és a cukkinihez adjuk, hogy a só egy picit ezt is átmossa. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, megforgatjuk benne a cukkinit, majd fedő alatt kb. öt percig a saját levében dinszteljük. A tejszínt egy csapott evőkanál keményítővel simára keverjük, és a megpuhult cukkinihez öntjük. A végén kevés cukorral ízesítjük, és megszórjuk friss petrezselyemmel.
Resztelt nyúlmáj:
- 50 dkg nyúlmáj
- 5 dkg mangalicazsír
- 2 fej vöröshagyma
- só, bors
- friss majoranna
- 2-3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A vöröshagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben felhevítjük a mangalicazsírt, majd rádobjuk a hagymát. Ezután rövid időre lefedjük, hogy szépen megpárolódjon. A májat nagyobb darabokban hagyjuk, és a hagymához adjuk. Alaposan átkeverjük. A fokhagymagerezdeket felkarikázzuk, és ezt is a májhoz adjuk. A friss majorannát is összevágjuk, és ízesítjük vele a májat. Jöhet hozzá frissen őrölt bors is.
Amint a máj megpuhult, megsózzuk, és máris tálaljuk a főzelékkel.
Ajánljuk még: