Cukkinifőzelék resztelt nyúlmájjal

Gasztro

Cukkinifőzelék resztelt nyúlmájjal

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 4 db zsenge cukkini
  • 5 dkg vaj
  • 1 púpozott tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 cs petrezselyem
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek étkezési keményítő

 Elkészítés:

Nagyon fontos, hogy a cukkini zsenge legyen, mert a héjával együtt használjuk. Ha könnyen beleszalad a körmünk a héjba, akkor biztosan friss és fiatal. A cukkiniket alaposan megmossuk, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverünk egy púpozott teáskanál sót, és hagyjuk, hogy levet eresszen. A levet ne öntsük le róla, mert ebben párolódik majd. Közben a fokhagymagerezdeket hajszálvékonyra szeleteljük, és a cukkinihez adjuk, hogy a só egy picit ezt is átmossa. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, megforgatjuk benne a cukkinit, majd fedő alatt kb. öt percig a saját levében dinszteljük. A tejszínt egy csapott evőkanál keményítővel simára keverjük, és a megpuhult cukkinihez öntjük. A végén kevés cukorral ízesítjük, és megszórjuk friss petrezselyemmel.

Resztelt nyúlmáj:

  • 50 dkg nyúlmáj
  • 5 dkg mangalicazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • friss majoranna
  • 2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A vöröshagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben felhevítjük a mangalicazsírt, majd rádobjuk a hagymát. Ezután rövid időre lefedjük, hogy szépen megpárolódjon. A májat nagyobb darabokban hagyjuk, és a hagymához adjuk. Alaposan átkeverjük. A fokhagymagerezdeket felkarikázzuk, és ezt is a májhoz adjuk. A friss majorannát is összevágjuk, és ízesítjük vele a májat. Jöhet hozzá frissen őrölt bors is.

Amint a máj megpuhult, megsózzuk, és máris tálaljuk a főzelékkel.

Ajánljuk még:

Legényhódító

Más néven legényfogó, mogyoróval és reszelt citromhéjjal gazdagon. Ugyan nem tudom, miért épp ezzel a süteménnyel lehet a legényeket meghódítani – de minden névnek van valami mesébe illő magyarázata.