Hozzávalók:
- 500 g sertésoldalas
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fél fej fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- 3 nagyobb cékla
- 2 nagyobb burgonya
- 1 fél fej kisebb káposzta
- 1 fél zellergumó
- kapor
- petrezselyem
- 30-40 g sűrített paradicsom
- 1 evőkanál ecet
- cukor
- egész bors
- őrölt bors
- só
- babérlevél
Elkészítés:
Egy fazékban feltesszük főni az oldalast bő vízben, ez lesz a leves alapleve. Miután megfőtt, kivesszük és félretesszük hűlni. Eközben összevágjuk a zöldséget, a hagymát kockára, minden mást csíkokra, a répát pedig felkarikázzuk. Egy lábosban zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, amihez hozzáadjuk az egész borsot és a babérlevelet, így együtt pirítva jobban kinyerjük a fűszerek ízét.
Ezt követően belekeverjük a paradicsompürét, a répát, a zellert és a céklát. Adjunk hozzá egy kanál cukrot és ezzel pirítsuk le az egészet. Az alaplébe, amiben az oldalas főtt, öntsük bele a zöldséges alapot, majd adjuk hozzá az ecetet és a zúzott fokhagymát. Forraljuk fel, és ekkor tegyük bele a káposztát és főzzük 15-20 percet. A legvégén adjuk hozzá a kockázott oldalast, a burgonyát és még 10 percet forraljuk. Miután levettük a tűzről, ízesítsük apróra vágott zöldfűszerekkel.
Tejföllel, fokhagymával, fekete kenyérrel találjuk.
Ajánljuk még: