Borscs – A leghíresebb orosz étel

Gasztro

Borscs – A leghíresebb orosz étel

Itt az idő, hogy megkóstold az oroszok nemzeti gasztrokincsét! 

Hozzávalók:

  • 500 g sertésoldalas
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fél fej fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 3 nagyobb cékla
  • 2 nagyobb burgonya
  • 1 fél fej kisebb káposzta
  • 1 fél zellergumó
  • kapor
  • petrezselyem
  • 30-40 g sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál ecet
  • cukor
  • egész bors
  • őrölt bors
  • babérlevél

Elkészítés:

Egy fazékban feltesszük főni az oldalast bő vízben, ez lesz a leves alapleve. Miután megfőtt, kivesszük és félretesszük hűlni. Eközben összevágjuk a zöldséget, a hagymát kockára, minden mást csíkokra, a répát pedig felkarikázzuk. Egy lábosban zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, amihez hozzáadjuk az egész borsot és a babérlevelet, így együtt pirítva jobban kinyerjük a fűszerek ízét.

Ezt követően belekeverjük a paradicsompürét, a répát, a zellert és a céklát. Adjunk hozzá egy kanál cukrot és ezzel pirítsuk le az egészet. Az alaplébe, amiben az oldalas főtt, öntsük bele a zöldséges alapot, majd adjuk hozzá az ecetet és a zúzott fokhagymát. Forraljuk fel, és ekkor tegyük bele a káposztát és főzzük 15-20 percet. A legvégén adjuk hozzá a kockázott oldalast, a burgonyát és még 10 percet forraljuk. Miután levettük a tűzről, ízesítsük apróra vágott zöldfűszerekkel.

Tejföllel, fokhagymával, fekete kenyérrel találjuk.

 

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.