Eljött a diétás vacsoraötletek utolsó receptje, így megadjuk a módját; következzen egy diétás töltött káposzta!
A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Utazásaim során én is minden tájegységünkön belebotlottam a töltött káposzta receptjébe. A csirkepaprikás mellett ez az az étel, amely mindenütt nagyon közkedvelt, még sincs két egyforma receptünk belőle. Most egy kalóriacsökkentett változat következik, nem csak káposztafüggőknek.
Töltött káposzta
Hozzávalók (4 főre):
- 1 kg vágott savanyú káposzta
- 15 levél savanyú káposzta
- 30 dkg zsírszegény darált hús (karaj, csirkemell, pulykamell)
- 20 dkg reszelt zöldség (cukkini, sárgarépa)
- 1 db vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- füstölt kolbász
- só, bors, fűszerpaprika
Elkészítés:
A zsírszegény darált húst összedolgozzuk a reszelt zöldségekkel, a két egész tojással, az apróra vágott vörös- és fokhagymával, majd ízesítjük sóval, borssal és fűszerpaprikával. Én egy egész evőkanálnyi füstölt fűszerpaprikát kevertem a töltelékbe, mert az is sűrít, de természetesen, aki más fűszerezéshez van hozzászokva, aszerint ízesítse a tölteléket. A hagymát azonban ezúttal nyersen keverje a húshoz, hogy ne kerüljön plusz zsiradék az ételbe. A tölteléket egy hagyományos receptben a rizs lazítja, ám ezt a szerepet most a reszelt zöldségek töltik be.
Ezután a káposztalevelekből vágjuk ki a vastag, kemény középső erezetet és kb. két tenyérnyi darabokra vágva töltsük meg őket a masszával. Precízen tekerjük fel a megtöltött leveleket, hogy ne tudjon kifőni belőlük a töltelék.
A lábas aljába tegyük bele a szálas káposzta felét, majd jöhetnek a töltikék, a tetejére pedig a maradék káposzta. (Főzés előtt mindig kóstoljuk meg a savanyú káposztát, és ha túl erős, akkor hideg vízzel mossuk át!) Az íze kedvéért tettem egy-két darab füstölt kolbászt is az én káposztámba. Amikor elkészült a rétegzés, engedjük fel vízzel, majd amikor felforrt, szórjunk a tetejére is egy kis fűszerpaprikát. Kb. 40 perc alatt el is készül a diétás töltött káposzta. Zsírszegény tejföllel, vagy joghurttal tálaljuk.
És hogy miért a savanyú káposzta?
Az eredeti tejsavas erjesztéssel készült savanyú káposzta helyreállítja a bélflórát, így javítja az immunrendszer működését. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kitisztítja, és javítja a bélrendszer működését. Epebetegek óvatosan fogyasszák!
Borbás Marcsi egész havi receptjeit, a diétás finomságokat itt találod.
Ha a káposzta meglepően érdekes történetéről, vagy éppen jótékony hatásairól olvasnál még többet, akkor pedig ezt a cikket ajánljuk.
Ajánljuk még: