Vacsorázz Borbás Marcsival – Diétás töltött káposzta

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival – Diétás töltött káposzta

Borbás Marcsi receptje.

Eljött a diétás vacsoraötletek utolsó receptje, így megadjuk a módját; következzen egy diétás töltött káposzta!

A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Utazásaim során én is minden tájegységünkön belebotlottam a töltött káposzta receptjébe. A csirkepaprikás mellett ez az az étel, amely mindenütt nagyon közkedvelt, még sincs két egyforma receptünk belőle. Most egy kalóriacsökkentett változat következik, nem csak káposztafüggőknek.

Tovább olvasok
 

Töltött káposzta

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 15 levél savanyú káposzta
  • 30 dkg zsírszegény darált hús (karaj, csirkemell, pulykamell)
  • 20 dkg reszelt zöldség (cukkini, sárgarépa)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • füstölt kolbász
  • só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés:

A zsírszegény darált húst összedolgozzuk a reszelt zöldségekkel, a két egész tojással, az apróra vágott vörös- és fokhagymával, majd ízesítjük sóval, borssal és fűszerpaprikával. Én egy egész evőkanálnyi füstölt fűszerpaprikát kevertem a töltelékbe, mert az is sűrít, de természetesen, aki más fűszerezéshez van hozzászokva, aszerint ízesítse a tölteléket. A hagymát azonban ezúttal nyersen keverje a húshoz, hogy ne kerüljön plusz zsiradék az ételbe. A tölteléket egy hagyományos receptben a rizs lazítja, ám ezt a szerepet most a reszelt zöldségek töltik be.

Ezután a káposztalevelekből vágjuk ki a vastag, kemény középső erezetet és kb. két tenyérnyi darabokra vágva töltsük meg őket a masszával. Precízen tekerjük fel a megtöltött leveleket, hogy ne tudjon kifőni belőlük a töltelék.

A lábas aljába tegyük bele a szálas káposzta felét, majd jöhetnek a töltikék, a tetejére pedig a maradék káposzta. (Főzés előtt mindig kóstoljuk meg a savanyú káposztát, és ha túl erős, akkor hideg vízzel mossuk át!) Az íze kedvéért tettem egy-két darab füstölt kolbászt is az én káposztámba. Amikor elkészült a rétegzés, engedjük fel vízzel, majd amikor felforrt, szórjunk a tetejére is egy kis fűszerpaprikát. Kb. 40 perc alatt el is készül a diétás töltött káposzta. Zsírszegény tejföllel, vagy joghurttal tálaljuk.

 
IMG_4361
 

 

És hogy miért a savanyú káposzta?

Az eredeti tejsavas erjesztéssel készült savanyú káposzta helyreállítja a bélflórát, így javítja az immunrendszer működését. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kitisztítja, és javítja a bélrendszer működését. Epebetegek óvatosan fogyasszák!

Borbás Marcsi egész havi receptjeit, a diétás finomságokat itt találod.

Ha a káposzta meglepően érdekes történetéről, vagy éppen jótékony hatásairól olvasnál még többet, akkor pedig ezt a cikket ajánljuk.

 

Már követem az oldalt

X