Mangalica papszelet

Gasztro

Mangalica papszelet

Litauszki Zsolt receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kg papszelet
  • 1 tk olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Chilis zöldbab:

Tovább olvasok
  • 50 dkg zöldbab
  • 3-4 szál méteres bab
  • 15 szem lóbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl húsleves
  • 1,5 dkg vaj
  • chili ízlés szerint
  • friss kapor

Tökmagolajos burgonyapüré:

  • 1 kg burgonya
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tökmagolaj

Elkészítés:

A burgonyákat megpucoljuk, majd sós vízben feltesszük főni. Ha már puha, akkor leszűrjük, és hagyjuk megszáradni a burgonyadarabokat. Ha eltűnt a felületükről a nedvesség, akkor sűrű lyukú szűrőn átpasszírozzuk. Ettől nagyon selymes lesz az állaga.

A tejet a vajjal felforraljuk, és krémesre keverjük vele a krumplipürét. A tökmagolajot is hozzáadjuk, ha szükséges, akkor még sózzuk.

A babokat megmossuk, a zöldbab végeit levágjuk, a lóbabot kifejtjük. Sós, forrásban lévő vízben 4-5 percig blansírozzuk őket. A vízbe egy gerezd szétnyomott fokhagymát is teszünk. Fontos, hogy a zöldbabot teljesen főzzük meg. Ha megfőttek, jeges vízbe szedjük ki őket, hogy ne melegedjenek tovább.

Két merőkanálnyi húslevest felforralunk, hozzáadjuk a vajat, és ebben melegítjük vissza a babokat tálalás előtt. 

A papszeletet egy kevés olívaolajon, folyamatosan forgatva megsütjük. Csak sót teszünk rá, mellé pedig dobunk néhány gerezd összenyomott fokhagymát.

Tálaláskor kaporral és chilivel is megszórjuk az ételt.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.