Mangalica papszelet
Olvasási idő: 1 perc

Mangalica papszelet

Litauszki Zsolt receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kg papszelet
  • 1 tk olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Chilis zöldbab:

  • 50 dkg zöldbab
  • 3-4 szál méteres bab
  • 15 szem lóbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl húsleves
  • 1,5 dkg vaj
  • chili ízlés szerint
  • friss kapor

Tökmagolajos burgonyapüré:

  • 1 kg burgonya
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tökmagolaj

Elkészítés:

A burgonyákat megpucoljuk, majd sós vízben feltesszük főni. Ha már puha, akkor leszűrjük, és hagyjuk megszáradni a burgonyadarabokat. Ha eltűnt a felületükről a nedvesség, akkor sűrű lyukú szűrőn átpasszírozzuk. Ettől nagyon selymes lesz az állaga.

A tejet a vajjal felforraljuk, és krémesre keverjük vele a krumplipürét. A tökmagolajot is hozzáadjuk, ha szükséges, akkor még sózzuk.

A babokat megmossuk, a zöldbab végeit levágjuk, a lóbabot kifejtjük. Sós, forrásban lévő vízben 4-5 percig blansírozzuk őket. A vízbe egy gerezd szétnyomott fokhagymát is teszünk. Fontos, hogy a zöldbabot teljesen főzzük meg. Ha megfőttek, jeges vízbe szedjük ki őket, hogy ne melegedjenek tovább.

Két merőkanálnyi húslevest felforralunk, hozzáadjuk a vajat, és ebben melegítjük vissza a babokat tálalás előtt. 

A papszeletet egy kevés olívaolajon, folyamatosan forgatva megsütjük. Csak sót teszünk rá, mellé pedig dobunk néhány gerezd összenyomott fokhagymát.

Tálaláskor kaporral és chilivel is megszórjuk az ételt.

 

 

 

 

Kapcsolódó tartalom
Pirított csirkecsíkok sásliliombimbóval
Halmos Monika | 2025. máj 17

Pirított csirkecsíkok sásliliombimbóval

Különleges virágos recept