Vacsorázz Borbás Marcsival – Pirított csirkemáj zellerpürével

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival – Pirított csirkemáj zellerpürével

Borbás Marcsi receptje.

Nem tudom, hogy hányan diétáztok velem, de szívesen venném visszajelzéseiteket a tapasztalataitokról. Én rendesen diétázom tizedik napja, és kettő kilótól szabadultam meg. Nagyon boldog vagyok, és csak remélem, hogy nektek is van sikerélményetek. Folytassuk is együtt, mégpedig egy ünnepi fogással! 

 

Pirított csirkemáj zellerpürével

Tovább olvasok

 

Hozzávalók (2 főre):

  • 30 dkg csirkemáj
  • 1 db kisebb fej vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors

A püréhez:

  • 1 db nagyobb fej zellergumó
  • 1 dl zsírszegény joghurt
  • petrezselyem

Az olajhoz:

  • 1/2 dl olívaolaj
  • 2 szál friss rozmaring

Elkészítés:

A zellergumót meghámozzuk és vékonyka szeletekre vágjuk, majd egy kevés sós vízben puhára főzzük. Akkor lesz a legfinomabb, ha mire megfő a zeller, addigra szinte teljesen elfő róla a víz. Ha már puha, akkor hozzáöntjük a joghurtot és krémesre turmixoljuk.

Ezután az olajba beleszórjuk a száráról lehúzott rozmaringleveleket és azt is alaposan összeturmixoljuk, majd egy sűrű lyukú szűrőn átszűrjük. Ezzel a rozmaringolaj is elkészült. Egy kis zárható üvegbe töltjük, és amit ma nem használunk el, jó lesz legközelebb.

Közben, egy kevés olajon megdinszteljük a fél karikákra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a májat, és lefedve, de időnként megforgatva, jól átsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert akkor kemény lesz! Amikor elkészültünk, megszórjuk egy pici sóval és frissen őrölt feketeborssal.

Tálalásnál a zellerpürét meghintjük az apróra vágott petrezselyemlevéllel, és csorgatunk rá egy kevés rozmaringolajat. Aztán vértezzük fel magunkat; legyünk erősek, hogy ne együnk többet a kelleténél, mert az eredmény igencsak finom!

Miért a csirkemáj?

A csirkemáj méltatlanul kevés alkalommal kerül az asztalunkra, pedig egy igazi multivitamin és tápanyagbomba. Ezzel szemben nem kalóriabomba, sőt, viszonylag kevés kalória van benne (10 dkg/ 150 kcal). Vastartalma kiemelkedő, de cinkből és szelénből is jelentős mennyiséget tartalmaz. B12, B6 és egyéb B-vitamin tartalma kiemelkedő, éppen úgy, mint a benne található fehérjemennyiség – fehérjéből ugyanis 10 dkg máj közel 20 grammot tartalmaz, ami a csirkemell arányaival szinte azonos.

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az 1. hét bevásárlólistáját itt találod
2. heti bevásárlólista: itt, 3. heti: itt, 4. heti pedig itt
 

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

A korábbi napok receptjeit, még több diétás finomságot itt találtok.

 

Már követem az oldalt

X