Egészség

Gyógyteák és fűszerek, amik természetesen segíthetik a fogyást

Egy fogyókúra nem csak a lemondásokról szól. Egy-egy ilyen időszakban sok új dologgal találkozhatunk és izgalmas új ízeket is kóstolhatunk. Ilyenek például azok a fűszerek vagy gyógynövények, amik jótékony hatásai között ott rejlik a titok, a súlycsökkentés titka. Íme 5+1 gyógytea és néhány fűszer, amiket akár az italotokhoz is hozzáadhattok, hogy természetesen segíthessék a fogyásotokat!

Amikor a fogyókúráról van szó, jellemzően az jut az eszünkbe, hogy már megint mennyi mindent nem ehetünk. A súlyfölösleg leadása lemondásokkal jár, így fordulhat elő, hogy még el sem kezdtük a kúrát, már könnybe lábad a szemünk, ha egy szelet süteményre, vagy egy falat csokira gondolunk. Legalábbis, én nem egyszer tapasztaltam már ilyet... Nálam ilyenkor rögtön jelentkezik a félelem és a kétség, hogy valóban ezt akarom-e, pedig annyi tapasztalatom van már az ilyen-olyan étrendekkel kapcsolatban, hogy abból akár könyvet is írhatnék.

És igen, tudom nagyon jól, hogy a diéta vagy a fogyókúra nem feltétlenül a lemondásról szól, akkor is, részben mégiscsak lemondás és küzdelem. Ugyanakkor nem hiszem, hogy egy diéta minden perce szenvedés lenne, sőt, olykor lehet ilyenkor is jókat enni. Én többnyire – az első napok nehézségein túllendülve – kifejezetten jól érzem magam, arról nem beszélve, hogy vannak olyan ételek, fűszerek és gyógynövények, amelyeket nyugodtan fogyaszthatok fogyókúra idején is, ugyanis ezek (állítólag) még segíthetnek is megszabadulni a fölösleges kilóktól. 

Ha nincs akadálya, nosza, együk és igyuk vékonyabbra magunkat!

Az almaecet jótékony hatásáról már korábban is írtunk, az anyagcsere felpörgetése nagy valószínűséggel segíthet beindítani a fogyást és leadni az első kilókat, ahogyan a citrom, pontosabban a citromos víz is hasonlóan kedvező lehet a számotokra – persze ezek esetében feltétel, hogy (többek között) a gyomrotokkal minden rendben legyen.

Ugyanez igaz a chilire is, ami különösen a benne található kapszaicin elnevezésű vegyület zsírégetést beindító tulajdonságának köszönheti népszerűségét a súlycsökkenésre áhítozók körében.

A fűszerek között nézelődve is találhattok egy-két jóbarátot, akik társaitok lehetnek a lemondásokkal teli napjaitokban. Ha szeretitek a fahéj ízét, mázlitok van, hiszen ez az egyik olyan ételízesítő, amit fogyókúra közben is bátran használhattok. De ilyen még  a gyömbér és a cayenne bors is, ha szeretitek a kicsit csípősebb ízeket. A fokhagymától több étel is ízletesebbé válhat, ráadásul ez a magyar konyha egyik legkedveltebb ízesítője, ami segíthet akár egy natúr csirkemellből is valami finomat varázsolni, és ott a kurkuma, ami pedig meglehetősen távol esik hazánk ízvilágától, viszont májtisztító és anyagcsere-pörgető hatása messze földön ismert. Kiváló gyulladáscsökkentő, ezért is alkalmazzák szívesen egyes orvosok és gyógyszerkészítők a különböző betegségek kezelésében. Ha a tiszta vízen kívül mást is szívesen innátok, egy pohár langyos vízben oldjatok fel egy teáskanálnyi kurkumát, hogy beinduljon az anyagcserétek. Ízléstől függ, de ha mégsem kedvelitek a keleti ízeket, készítsetek egy csésze teát magatoknak –

ezek eltelítenek, ráadásul ha megfelelő gyógyteát szürcsölgettek, az segíthet is a fogyókúra sikerében.

A zöld tea a nagy klasszikus ebben az esetben (is). Tele van antioxidánssal, fogyasztása számos betegség megelőzésében a segítségetekre lehet – nem véletlenül tartják a japánok a hosszú élet egyik titkának a zöld tea fogyasztását. Serkenti az emésztést a citromfű is, ami többek között nyugtató hatásáról (is) ismert, így külön jól jöhet, ha egy stresszesebb időszakban fogyókúrázunk, ha pedig mindez nem elég érv, a puffadás ellen is hasznotokra lehet egy finom tea ebből a gyógynövényből. Tele van C-vitaminnal és vízhajtó hatású a csipkebogyó, így többféle módon is támogathatja a fogyást, és egyébként is egy szuper növény.

A menta teáját is annak tartják a szakértők, mivel ez az egyik legjobb gyógynövény, ha probléma akad az emésztőrendszerrel. Gyorsítja az anyagcserét és segíthet a puffadás leküzdésében. Természetesen nem maradhat ki a jótékony gyógyteák sorából a kamilla sem, ami igazi jolly joker, ha az egészségünkről van szó. Ugyancsak gyorsítja az anyagcserét, segít a szervezet „kitisztításában”, csökkenti a gyulladásokat. Hasonlóan sokoldalú a hibiszkusz is, ami többek között csökkentheti a koleszterinszintet, kordában tarthatjuk vele a magas vérnyomást, és persze tele van antioxidánssal. Alighanem az egyik legjobb választás fogyókúra idején!

A fogyókúra így sem feltétlenül egy leányálom, de egy jól behűtött mentateával a kezünkben még így a hőségben is tudunk egy kis erőt meríteni – nálam legalábbis bevált! 

Ajánljuk még: 

NEM CSAK A FOGYÁS MIATT: ÍGY ÉRDEMES FELPÖRGETNI AZ ANYAGCSERÉD
ÍGY ERŐSÍTS OTTHON, HA NEM (CSAK) A KOCKAHAS, HANEM AZ EGÉSZSÉGED A FONTOS
A VÁLTOZÓKOR KÜSZÖBÉN DIÉTA ÉS SANYARGATÁS HELYETT SZERETET, TISZTELET ÉS TÖRŐDÉS JÁR A ROMLÉKONY TESTNEK!