Szocio

A hosszú élet titka igazából nem is olyan nagy titok

Sokkal inkább követni lehet nehéz. Az öröklött tulajdonságainkon persze nem tudunk változtatni, az életmódunkon annál inkább. Valamiért mégis csak kevesen teszik meg a szükséges lépéseket. A japánoknak meg szinte természetes – utánajártam, ők hogyan csinálják!

Alighanem a hosszú és boldog, de legalábbis gondtalan élet az egyik leggyakoribb kívánság. Amikor találkozunk egy 90 vagy 100 évet is megélt emberrel, akarva-akaratlanul csúszik ki a szánkon a kérdés: mi a hosszú élet titka?

Kíváncsian várjuk a választ, izgatottan figyelünk, reméljük, hogy végre megtudjuk, nekik miért sikerült, nekünk hogyan sikerülhet.

Kézenfekvőnek tűnik az életünk hosszúságának titkát a génjeinkben keresni. Vagyis feltételezhetjük, hogy kódolva van bennünk egy körülbelül meghatározható „tól-ig” szakasz, a várható élettartam az alapján, hogy például a felmenőink meddig éltek, milyen betegségek fordultak elő a családban, a szüleinknél, vagy hogy milyen egészségi állapotban látjuk meg a napvilágot. Ugyanakkor az életmódunk legalább, ha nem nagyobb mértékben befolyásolhatja, hogy meddig élünk. Ez mondjuk logikus, hiszen már az sem mindegy, hogy milyen történelmi korban, melyik földrészen, milyen társadalomban éljük a gyerek-, a felnőtt vagy az öregkorunkat.

A japánok messze földön híresek arról, hogy sokáig élnek. A listát a nők vezetik, de a férfiak is szép kort élnek meg náluk. Az amerikai John Daub szinte mindent tud Japánról, és több mint 1,3 millió követőjével rengeteg érdekességet osztott meg a távol-keleti országról – ezek közül az egyikben ő is a hosszú élet titkát kutatta. Vizsgálatában

a gének jelentőségét megemlíti, mégis inkább az életmódjuk és szokásaik között keresi a választ.

A szigetország lakói körében a zöld tea talán a legnépszerűbb ital, amit naponta fogyasztanak, s ami többek között magas antioxidáns-tartalma miatt van pozitív hatással az egészségre (és ez nem csak a zöld teára igaz, mint ahogyan arról itt írtunk korábban). Emellett a japánokra jellemző, hogy kis adag ételeket esznek. Népszerűek náluk a sovány húsok, a halak és a tenger gyümölcsei, amihez könnyen hozzájutnak, hiszen bármerre néznek, tenger és óceán veszi őket körül. Híresek a fürdőkultúrájukról: így kezelik a stresszt, és tartják karban a vérkeringésüket, a természetes forrásvizekben található ásványi anyagok pedig jót tesznek az egészségüknek, a bőrüknek. Természetesen nem elhanyagolható szempont a fejlett és modern egészségügyi rendszerük, valamint az egészségtudatos nevelés, amit már kisiskolás korban elkezdenek.

A népszerű vlogger fel is keresett néhány idős embert, akiktől a hosszú élet titkát próbálta megtudni. Egyikük a szójababot, illetve az abból készült tofut emelte ki, illetve azt, hogy egész életében földműveléssel foglalkozott, ami fizikai aktivitást igényel, s ez megerősítette a szervezetét. Egy másik szerint a sok zöldségnek a barna rizsnek és a padlizsánnak, valamint az egyszerű életvitelnek köszönheti a hosszú életet. Szerinte

a természettel való békés együttélés az egyik kulcsa a szép életnek,

ő például fiatalabb korában szívesen túrázott, hegyeket mászott. S van, aki azt vallja, hogy élvezni kell az életet. Aktívnak maradni, énekelni, játszani, nevetni, amíg csak lehet.

De nem kell Japánig mennünk, hogy javítsunk az életminőségünkön. Számos tanulmány és cikk született már arról, hogy hogyan teremthetünk magunknak hosszabb és minőségibb életet, mi is összegyűjtöttünk nemrég 8 dolgot, ami nálunk bevált, valóban testileg-lelkileg pihentetőnek találtuk.

Sokféle tanács létezik, de az egészséges étrend mindegyik esetében alapvető fontosságú, ahogyan az is, hogy mindig csak annyit együnk, amennyire szükségünk van, ne együk túl magunkat, tartsuk kordában a súlyunkat. A különböző magvak kiváló vitamin- és ásványi anyag források, de az egyes fűszereket, így például a kurkumát is csodaszerként használhatjuk a konyhában. És persze együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Mindenesetre a zöld tea nálunk is könnyen beszerezhető, ha már a megfelelő hidratálás is nagyon fontos. Maradjunk fizikailag és szellemileg aktívak (például a vitaparcour módszerével). Egy pohár bor még belefér, de jobb kerülni a rendszeres alkoholfogyasztást, hát még a dohányzást.

És az olykor nehezebbnek tűnő részt pedig ne hagyjuk figyelmen kívül: törődjünk a lelkünkkel, igyekezzünk csökkenteni az életünkben a szorongást és a stresszt, koncentráljunk azokra a dolgokra, amiktől jó kedvünk lesz, amik boldoggá tesznek bennünket. Vegyük körbe magunkat barátokkal. Legyünk hálásak, öleljük meg a szeretteinket, nevessünk nagyon-nagyon sokat.

 

Már követem az oldalt

X