Aktív

Újjáéledni az erdőben: vitaparcour, a tökéletes, természetben végzett testmozgás

A természet, mint az egyik legjobb konditerem? Igen. Ez a vitaparcour. Egy furcsa szó, ami egyesíti a természet erejét, az újjáéledést és a testedzést, hogy a világ egyik leghíresebb, korfüggetlen edzésformájává váljon. Csupán két dolog kell hozzá: egy erdős, fás terület és te magad.

A vitaparcourt sokan nem ismerik, pedig az alapötlet, miszerint ötvözni kell a szabadtéri tornát a futással és a sétával, már 1968-ban megszületett Svájcban. Sokan tudtuk nélkül űzik a testedzés ezen formáját, ami napjainkra az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenységgé nőtte ki magát. Hogy miért? Talán azért, mert nem kell hozzá se tornaterem, se konditerem. Se speciális eszköz, se tízezreket súroló bérlet. Csak egy kis leleményesség, kedv és természet.

Mert vitaparcour az, amikor az erdei sétánál a tűzrakó melletti asztalnál nyújtózunk, egyéni ritmusban átmozgatjuk magunkat. Vitaparcour az is, amikor egy fának támaszkodva nyújtunk, vagy amikor a falépcsőket erőpróbának használjuk, és akár többször is, futva megmásszuk. Vagy amikor az apróbb farönkökben, leesett faágakban akadálypályát látunk, kocogva, ugrálva kerülgetjük; a nagyobb szikláknál pedig lábmunkát végzünk. De végezhetünk akár bicepszgyakorlatot is egy farönkkel. A hosszabb erdei ösvényeket pedig kocogásra, a padokat a nyújtó- és egyensúlygyakorlatok elvégzésére, de akár bolgár guggolásra is használhatjuk. (Már egy 30 perces erdei séta is csökkenti a vérben a kortizol stresszhormon szintjét. Emellett serkenti a paraszimpatikus idegrendszeri aktivitást, ezzel az emésztést és a kiválasztást.)

Állítom, hogy a testmozgás szabadtéri formája sokkal hatékonyabban javítja a közérzetet, mint egy mesterségesen kialakított, neonfényekkel tarkított, légkondicionáló berendezéssel ellátott szoba vagy edzőterem.

Az erdő hangjai, fényei, az ágak susmorgása össze nem hasonlítható az edzőterem rádiójának üvöltésével, terápiás hatása már az első 5 percben érezhető.

A természet illatát, az erdei fák illóolaját pedig nem tudja semmi überelni: a cédrus-, tölgy- és fenyőerdőkben ugyanis fitoncidok termelődnek, amik az egész testre gyógyító hatásúak. A fitoncid vegyületek alapvetően a növényeket védik a megbetegedésektől és a fertőzésektől, de az emberi szervezetnek ugyanúgy jót tesznek. A gyógyfürdőhöz hasonló jótékony hatásai miatt erre a fajta erdőjárásra a japánok egy külön szót is kitaláltak, a sinrin-joku-t, magyarul erdőfürdőt, amikor szó szerint megmártózunk az erdei levegő gyógyszerében, a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, fitoncidok párájában.

Erdei játszóteret, sportpályát bárki „csinálhat” magának: csupán ötvözni kell a kellemest a hasznossal, a mókát a kreativitással és a sporttal. Ezennel hivatalosan megfogadtam én is, hogy a közeli erdőt nemcsak egyszerű kutyasétáltatásra fogom használni, hanem multifunkciós edzőteremként is. Természetesen, mint az összes mozgásforma előtt, az alapos bemelegítés még a figyelmeztető tekintetek hiányában is kötelező!

Ajánljuk még: 

AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS LÉNYEGE: JÓL LENNI, NEM PEDIG JÓL KINÉZNI!

FÁJ A HÁTAD A SOK ÜLÉSTŐL? EZZEL A 4 JÓGAPÓZZAL SOKAT SEGÍTHETSZ A MÉLYHÁTI IZMAIDON!

TE ELJUTOTTÁL MÁR ODA, HOGY HALLGATSZ A TESTEDRE? ÉS HA IGEN, MEGTESZED, AMIT KÉR TŐLED?

Néha belepusztolok, de én nyerek – A szenvedős futások tanítása
Néhány éve vált a futás az életem részévé. Hosszabb-rövidebb kihagyásokkal, mégis rendszeresen futok. Egészségesebbnek érzem magam tőle, jobb a közérzetem. Pedig vannak olyan napok, amikor nem esik jól, amikor szenvedés minden kilométer. A futásnak erről az oldaláról kevesen beszlének. Íme az én történetem.

 

Már követem az oldalt

X