Egészség

 7 + 1 tipp a testi, lelki megújulásért és az egészségünk megőrzéséért

Korunk előrehaladtával egészségünk szerepe felértékelődik. Ami korábban természetes volt, 30 fölött életfeladatunkká válik: egészségesnek kell maradnunk, bensőnk kúraszerű kezelése tehát elengedhetetlen. A kúraszerű kezeléseket érdemes úgy felfogni, mint egy alkalmat arra, hogy tegyünk valami jót magunkért, hogy megőrizzük egészségünket, vitalitásunkat.

1. Irány a szabadba! Sportoljunk vagy csak sétáljunk nagyot.

Végre itt a jó idő, ne legyünk restek! Ne az ablak túloldaláról éljük meg a természet újjászületését, hanem igyekezzünk minél többet kinn lenni a jó levegőn. Budapest környékén is rengeteg kirándulási lehetőség van, akár pattanjunk biciklire, és úgy vegyük nyakunkba a várost. A sportos életmód segíthet karbantartani testünket, lelkünket még akkor is, ha telik az idő felettünk.

2. Gyűjtsük mi magunk a természet kincseit!

Ha mégis messzebb merészkednénk a hegyekbe, akkor a hazai ökológiai adottságoknak köszönhetően, melyek kedveznek a speciális hatóanyagok kialakulásának, kiváló minőségű gyógyfüveket gyűjthetünk. Előtte érdemes tájékozódni, hogy melyik növénynek mely részét mikor és hogyan kell gyűjteni. Utána pedig a biztonság kedvéért, vizsgáltassuk be őket egy szakértővel! 

3. Aludjunk eleget!

A késő éjszakába nyúló munka miatt nem tudja a szervezeted kipihenni magát. Nagyon fontos tehát, hogy a szervezeted mindig regenerálni tudja magát, ehhez pedig elengedhetetlen a nyugodt alvás. Akinek nehezebben megy a korai fekvés, kísérletezzen akár illóolajokkal, aromapárnákkal. Ezekben a töltetként szolgáló PE golyócskák közé aromaterápiás párnákat rejtenek citromfűvel (nyugtató és görcsoldó hatású), borsmentával (ez légzésjavító és fájdalomcsillapító), kamillával vagy az idegnyugtató hatású levendulával. A párnácskák az éjszaka folyamán kifejtik jótékony hatásukat, így alvás közben gyógyulhatunk.

4. Étkezzünk egészségesen és rendszeresen!

Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással elkerülhetőek a betegségek. A helytelen táplálkozás fokozza a stresszt. Stresszcsökkentő ételek, italok: hüvelyes zöldség, bab, borsó, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabona, spenót, hal, zöld tea, tiszta víz.

5. Hobbi

Csinálj olyasmit, amiben örömöd leled! A stressz oldásának egyik legegyszerűbb módszere az, amikor elmélyülhetsz abban, amivel szeretsz foglalkozni.

6. Elfogadás!

Fogadjuk el saját határainkat, s legyünk higgadtabbak és türelmesek önmagunkkal szemben. Önmagunk elfogadásának hatására a környezetünk elfogadása is könnyedebben fog menni. Mindig akad ugyanis valaki, aki valamit jobban fog tudni nálunk, fogadjuk ezt alázattal, s inkább örüljünk, hogy együtt többre jutunk.

7. Szép élmények újbóli megélése!

A nap végén idézzük fel a nap örömteli eseményeit, ha van rá módunk osszuk meg ezeket szeretteinkkel. Ha lehet, tervezzünk valamit hétvégére – esetleg néha egy hétköznap estére is – amikor együtt élhetünk meg valami szépet. Ezek az élmények nemcsak a jó közérzetet segítik, de a baráti és családi szálakat is erősítik.

+ 1 NEM!

Tanuljunk meg nemet mondani, azért hogy legyen időnk kikapcsolódni! Ne feledjük: adni csak abból lehet, ami van. Ha túlzsúfoljuk napjaink, másokért élünk és nem töltekezünk, akkor előbb-utóbb senkinek nem tudunk adni, sőt mi magunk is segítségre szorulhatunk.

Ajánljuk még:

ORBÁNCFŰ, CICKAFARK ÉS IZSÓP – HÁROM NYÁRI CSODASZER, AMIKET IDEJE MINÉL HAMARABB BESZEREZNED!

NEM CSAK A HÚSZÉVESEKÉ A VILÁG: KÖTELEZŐ SZŰRŐVIZSGÁLATOK 50 FELETT

TÚLTOLJUK AZ EGÉSZSÉGET? – 3 KÉRDÉS, AMIT FONTOLJ MEG, HA EGÉSZSÉGESEN ÉLNÉL

Nem kell feltétlenül lassú nótákat rakni a B-oldalra – Mert öregedni tudni kell, de jó hír, hogy tanulható!
Ötven fölött az ember szelektál. Mindent. Használati tárgyakat, ismerősöket, tevékenységeket és még talán az emlékeit is. Válogatós lettem én is, bizonyos értelemben. A rossz zenéket azonnal eltekerem, az öt percig unalmas filmeket leállítom, a belealvós könyveket visszarakom a polcra, arra hivatkozva, hogy nincs már olyan sok hátra az életemből, hogy ezek beleférjenek. 

 

Már követem az oldalt

X