Egészség

Orbáncfű, cickafark és izsóp – három nyári csodaszer, amiket ideje minél hamarabb beszerezned!

A Kárpát-medencét járva sűrűn előfordul, hogy az évszakok változásának legszebb pillanatait többször is átélhetem. Mert milyen jó is tavasszal az erejét visszanyerő Nap első reggeli sugaraiban melegedve kávézni az itthoni kertben, s mennyire jó ugyanezt egy jó hónappal később, úgy 900 kilométerrel keletebbre, Udvarhelyszék egyik parasztházának tornácán ismét átélni! A tér és az idő meghatározó szerepe a növényvilágban is érvényesül, nem ritka, hogy ugyanazon növény az ország egy pontján már teljes virágzásban pompázik, míg kicsivel arrébb még zöld bimbós állapotban találjuk. Megeshet, hogy az alább említett növényekre itt-ott még várni kell egy kicsiny időt, de higgyék el, megéri!

Mivel korunk számos népbetegségére jelenthet gyógyírt, az orbáncfűről valószínűleg többen hallottak a különböző reklámokból, mint ahányan a természetben fel tudnák ismerni. A levelekben található illóolajtartó sejtekről rendkívül könnyen azonosítható, helyenként nagy tömegben nyíló, napsárga virág június közepétől gyűjthető, jótékony hatásáért a virágos hajtás felső 30-40 centijét használjuk. Kivonatának depresszió elleni jótékony hatását klinikai tesztek is bizonyítják, de fáradtsággal járó idegesség, szorongás esetén is kiválóan használható.

A növényből nem csak teát, de külsőleg is használható olajos kivonatot is készíthetünk! A vadon gyűjtött orbáncfűvirágot tegyük átlátszó üvegbe, majd öntsünk rá annyi (olíva)olajat, amennyi bőven ellepi. Az üveget jól zárjuk le, majd legalább két hétre tegyük erősen napsütött helyre. Az áztatás során az olaj gyönyörű vörös színt kap majd, melyet később is megőriz. A kész olajat szűrjük le, majd öntsük szét jól zárható üvegekbe.

Az így készült orbáncfűolajat ideges, depresszív állapotban használhatjuk bedörzsölőszerként, de az idegrendszer mellett a leégett bőrre is nyugtató hatással van.

Minden áldásos hatása mellett azonban fontos tudni, hogy a belőle gyártott készítményeket csak kúraszerűen, egyfolytában legfeljebb 6-10 héten keresztül alkalmazzuk, mivel túlzott mennyiségben gyomorpanaszokat, valamint fényérzékenységet is okozhatnak, ami fokozhatja a nyári leégés veszélyét!

Saját kertünkben már teljes virágzásban van a közönséges cickafark. Érdekesség, hogy a vadon termő faj színét a termőtalaj összetétele is befolyásolhatja, ezért a leggyakoribb fehér változat mellett bizonyos helyeken akár mélybordó színű virágokkal is találkozhatunk.

A növényt gyógyhatásai miatt elsősorban hölgyek számára szokták ajánlani, de gyulladáscsökkentő, görcsoldó és fertőtlenítő hatásai okán valójában kortól és nemtől függetlenül használhatjuk.

Teájának nincsen különösebben jó íze, illatához hasonlóan ízéről is inkább az ázott széna juthat eszünkbe.

Rendkívül erős görcsoldó és fertőtlenítő fürdőt készíthetünk belőle, mely aranyérproblémák, illetőleg a hölgyek számára menzesz idején, illetve különféle nőgyógyászati panaszok esetén nagy mértékben hozzájárulhat a panaszok mérsékléséhez. Mivel a hatóanyagok kioldásához jóval melegebb vízre van szükség, mint amibe bele tudnánk ülni, fürdés előtt célszerű egy nagy lábosnyi tömény főzetet készíteni, melyet közvetlen fürdés előtt kell beborítani a vízzel megtöltött kádba. A lábosba tett növényt először pár órán keresztül áztassuk hideg vízben (minden 100g növényre kb. 1 liter vizet öntsünk), majd felhasználás előtt forraljuk fel, ezt követően öntsük a fürdővízhez. Fontos, hogy a meleg víz bőven deréktáj fölé érjen.

Bár egyike a Biblia által is említett növényeknek, mégis meglepően kevesen ismerik az izsópot. A gyönyörű, mélykék virágzatot hozó cserje a Földközi-tenger partvidékein őshonos, évezredek során innen terjedt el egész Európában, s jutott el a Kárpát-medencébe is. „Tisztíts meg engem izsóppal” – írja a zsoltár, nem alaptalanul!

Teájának izzadáscsökkentő, görcsoldó hatása mellett ugyanis rendkívül erős fertőtlenítő hatása is van, melyet különösen a légzőszervek megbetegedései esetén használhatunk ki.

A bibliai növényt nem csak betegségek idején, de fűszerként a konyhában is sikerrel alkalmazhatjuk! Szárának felső, leveles és virágos részét az ételekhez nyersen vágva szálasan, de akár szárítva, őrölve is hozzáadhatjuk. Különös, egzotikusan fűszeres, kámforos íze még vadpörköltekben is rendkívül jól érvényesül! Ne feledjük, az üröm mellett az abszint egyik hagyományos alapanyaga is, de erről majd máskor…

Ajánljuk még:

ILLATOS HÁRSFAVIRÁG, GYÓGYÍTÓ MÁLNA, ZÖLD DIÓ – EZEKET GYŰJTSD ÉS FŐZD BE JÚNIUSBAN!

5 FŰSZERNÖVÉNY, AMIT TARTANOD KELL OTTHON!

GÖNCI BARACK. SZATMÁRI SZILVA. ÉS A TÖBBIEK? – MILYEN GYÜMÖLCSÖT HONNAN ÉRDEMES BESZEREZNI? 

 

 

 

Már követem az oldalt

X