Orbáncfű, cickafark és izsóp – három nyári csodaszer, amiket ideje minél hamarabb beszerezned!

Egészség

Orbáncfű, cickafark és izsóp – három nyári csodaszer, amiket ideje minél hamarabb beszerezned!

A nyár végéhez közeledve ne feledkezzünk el feltölteni gyógynövény-tartalékainkat, amíg még találunk a mezőn nyíló virágot! Három elengedhetetlen társunk a téli időszakban a sokoldalú orbáncfű, a balzsamos izsóp és a nők orvossága, a cickafark. Szedjünk belőlük egy-egy csokorral, szárítsuk meg és használjuk egészséggel!

Mivel korunk számos népbetegségére jelenthet gyógyírt, az orbáncfűről valószínűleg többen hallottak a különböző reklámokból, mint ahányan a természetben fel tudnák ismerni. A levelekben található illóolajtartó sejtekről rendkívül könnyen azonosítható, helyenként nagy tömegben nyíló, napsárga virág június közepétől gyűjthető, jótékony hatásáért a virágos hajtás felső 30-40 centijét használjuk. Kivonatának depresszió elleni jótékony hatását klinikai tesztek is bizonyítják, de fáradtsággal járó idegesség, szorongás esetén is kiválóan használható.

A növényből nem csak teát, de külsőleg is használható olajos kivonatot is készíthetünk!

Fotó: PxHere

A vadon gyűjtött orbáncfűvirágot tegyük átlátszó üvegbe, majd öntsünk rá annyi (olíva)olajat, amennyi bőven ellepi. Az üveget jól zárjuk le, majd legalább két hétre tegyük erősen napsütött helyre. Az áztatás során az olaj gyönyörű vörös színt kap majd, melyet később is megőriz.

A kész olajat szűrjük le, majd öntsük szét jól zárható üvegekbe.

Az így készült orbáncfűolajat ideges, depresszív állapotban használhatjuk bedörzsölőszerként, de az idegrendszer mellett a leégett bőrre is nyugtató hatással van.

Fotó: Pixabay / Finja M.

Minden áldásos hatása mellett azonban fontos tudni, hogy a belőle gyártott készítményeket csak kúraszerűen, egyfolytában legfeljebb 6-10 héten keresztül alkalmazzuk, mivel túlzott mennyiségben gyomorpanaszokat, valamint fényérzékenységet is okozhatnak, ami fokozhatja a nyári leégés veszélyét!

Saját kertünkben már teljes virágzásban van a közönséges cickafark. Érdekesség, hogy a vadon termő faj színét a termőtalaj összetétele is befolyásolhatja, ezért a leggyakoribb fehér változat mellett bizonyos helyeken akár mélybordó színű virágokkal is találkozhatunk.

Fotó: Pexels / Helena Jankovičová Kováčová 

A növényt gyógyhatásai miatt elsősorban hölgyek számára szokták ajánlani, de gyulladáscsökkentő, görcsoldó és fertőtlenítő hatásai okán valójában kortól és nemtől függetlenül használhatjuk.

Teájának nincsen különösebben jó íze, illatához hasonlóan ízéről is inkább az ázott széna juthat eszünkbe.

Fotó: Pixabay / Willfried Wende

Rendkívül erős görcsoldó és fertőtlenítő fürdőt készíthetünk belőle, mely aranyérproblémák, illetve a hölgyek számára menzesz idején és különféle nőgyógyászati panaszok esetén nagymértékben hozzájárulhat a panaszok mérsékléséhez.

Mivel a hatóanyagok kioldásához jóval melegebb vízre van szükség, mint amibe bele tudnánk ülni, fürdés előtt célszerű egy nagy lábosnyi tömény főzetet készíteni, melyet közvetlenül fürdés előtt kell beleönteni a vízzel megtöltött kádba.

A lábosba tett növényt először pár órán keresztül áztassuk hideg vízben (minden 100 g növényre kb. 1 liter vizet öntsünk), majd felhasználás előtt forraljuk fel, ezt követően öntsük a fürdővízhez. Fontos, hogy a meleg víz bőven deréktáj fölé érjen.

Fotó: Unsplash / Robert Bottman

Bár egyike a Biblia által is említett növényeknek, mégis meglepően kevesen ismerik az izsópot. A gyönyörű, mélykék virágzatot hozó cserje a Földközi-tenger partvidékein őshonos, évezredek során innen terjedt el egész Európában, s jutott el a Kárpát-medencébe is. „Tisztíts meg engem izsóppal” – írja a zsoltár, nem alaptalanul!

Teájának izzadáscsökkentő, görcsoldó hatása mellett ugyanis rendkívül erős fertőtlenítő hatása is van, melyet különösen a légzőszervek megbetegedései esetén használhatunk ki.

A bibliai növényt nem csak betegségek idején, de fűszerként a konyhában is sikerrel alkalmazhatjuk! Szárának felső, leveles és virágos részét az ételekhez nyersen vágva szálasan, de akár szárítva, őrölve is hozzáadhatjuk. Különös, egzotikusan fűszeres, kámforos íze még vadpörköltekben is rendkívül jól érvényesül! Ne feledjük, az üröm mellett az abszint egyik hagyományos alapanyaga is, de erről majd máskor…

Nyitókép: Pixabay / Martin Hetto

 

Ajánljuk még:

Lakjunk jól az erdőben! Őszi gasztrotippek a túrázás szerelmeseinek

Szenvedélyünk az erdő. Nincs annál nyugtatóbb és feltöltőbb családi program, mint amikor nyakunkba vesszük a zöld rengeteget, és együtt fedezzük fel rejtett kincseit. Mert bizony az erdő számos elfeledett örömöt rejt magában a pihentető hangoktól a nyugalom atmoszféráján át a kivételes gasztronómiai kalandokig. Ma egy különleges képzeletbeli kóstolósort hoztunk magunkkal: olyan növények a főszereplői, amik mindegyike fel-fellelhető hazai erdeinkben tett túráink során. Ismerjétek meg velünk a túrázók finom csemegéit, kóstoljátok meg az erdő elfeledett finomságait!