Mit jelképeznek a húsvéti asztal ételei? – 10 recept, hogy tökéletes legyen az ünnep

Gasztro

Húsvét

Mit jelképeznek a húsvéti asztal ételei? – 10 recept, hogy tökéletes legyen az ünnep

A húsvét a legrégebbi és a legjelentősebb keresztény ünnep, Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk olyankor minden évben. Emellett egybeesik a hajdani tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott ünnepekkel, amelyek lényege ugyancsak az újjászületés. Húsvéti ételeinknek ezért valóban egyetemes a szimbolikája: mit jelképeznek?

MÉZES SONKA

A sonka úgy kerül a húsvéti asztalra, hogy a farsangban vágott disznó legnemesebb része ekkorra érik meg. A hús a szédertálon már a zsidóknál is az áldozat jelképe, ott az Egyiptomból való megmenekülés történetére, az elsőszülöttek halálára emlékeztet. Ez a jelentés a kereszténységben tovább erősödött, Jézus áldozatára emlékeznek a keresztények.

husveti-etelek-husveti-receptek-husveti-mezes-sonka

 

NAPRAFORGÓ KALÁCS, A LEGSZEBB HÚSVÉTI KALÁCS

A húsvéti kalácssütés szokása a böjt végét jelző gesztus. A hosszú megtartóztatás után, amikor tejet és tojást sem volt szabad fogyasztani, a kenyeret is szívesen gazdagították. A kalács tehát a kenyér húsvéti, ünnepi változata.

husveti-etelek-husveti-receptek-napraforgo-kalacs

 

Tovább olvasok

BÁRÁNYSÜLT ZÖLDSÉGEKKEL

A keresztény kultúrában a farsangi disznóvágások utáni első friss vágás a húsvéti bárány volt, ami Isten egyszülött fia, Krisztus szimbóluma. Jézus, Isten báránya az életét adta, hogy mi megszabadulhassunk bűneinktől – ez a legerősebb megtisztulás-jelkép a keresztény vallásban.

husveti-etelek-husveti-receptek-husveti-baranysult

 

TÖLTÖTT TOJÁS

Ősi és egyetemes világszimbólum a tojás, az egység, az egész, a folyamatosan újjáteremtődő élet jelképe, hiszen új élet születik belőle. Ez kapcsolódik a legerőteljesebben a kereszténység előtti idők hitrendszereihez, világképéhez. A tojásra rajzolt díszítmények pedig őseink mitikus-mágikus világképének elemeit idézik.

husveti-etelek-szimbolikaja-husveti-receptek-toltott-tojas

 

BORBÁS MARCSI HÚSVÉTI MENÜJE

Báránycsülök; csodás, mézes-mustáros disznócsülök; tejszínes rakott burgonya; mézeskrémes. Ezek mind helyet kaphatnak a húsvéti asztalon, emlékeztetve minket, hogy véget ért a böjt, az önmegtartóztatás, ideje ünnepelni: feltámadt Krisztus!

husveti-etelek-husveti-receptek-MUSTAROSCSULOK-borbas-marcsi-husveti-menuje

 

MÁRIA TERÉZIA KORABELI RECEPT: TORMASZÓSZ

A zsidók által az egyiptomi kivonulás emlékére tartott széderestékre készített szédertálon a keserűfű, azaz a torma a zsidók könnyeit jelképezi. Könnyfakasztó, csípős íze és szaga miatt ősi jelentése is van: úgy vélték, távol tartja a rossz szellemeket. Egy ilyen lakoma után jól jön emésztéstámogató hatása is.

husveti-etelek-husveti-receptek-husveti-tormaszosz

 

RETEK SZIRUPBAN ELTÉVE

Különleges formában is kerülhet retek a húsvéti asztalra: salátába is tehetjük, de magában is illik a fimon, érlelt sonkához. A retek az első tavaszi zöldségek egyike, így kapcsolódik a csupa-csupa újjászületést kifejező étel mellé, a természet újjászületésére is utalva.

husveti-etelek-husveti-receptek-retek-szirupban

 

CSÜLÖKKEL TÖLTÖTT SÓS KALÁCS

Ha brillírozni szeretnénk a húsvéti ünnepen, akkor ezzel aztán lehet! Az eddigi szimbólumok kombinációjaként kaphat helyet az asztalon: hús is, kalács is ez.

husveti-etelek-husveti-receptek-csulok-toltott-kalacs

 

HÚSVÉTI NYUSZIKALÁCS

Édes, finom kalács a gyerekeknek. A német eredetű húsvétinyúl-kultusz része a nyuszi alakú kalács. A húsvéti nyulat a 12-13. századtól ismerjük, Németországban kezdték húsvéti jelképként használni a 16. századtól: az ünnepre készített, hagyományos fészkekbe a nyúl tojja a tojást. Termékenységszimbólumként nem igényel sok magyarázatot, viszont sokkal érdekesebb mitológiai eredeteAz ősi Egyiptomban úgy vélték, hogy a mennyországot egy főnixmadár irányítja, amely nyúl képében született újjá, megtartva tojásrakó képességét. Egy szász legenda szerint pedig Ostra, a tavasz istennője egy megfagyott madarat élesztett fel nyúl alakjában.

husveti-etelek-husveti-receptek-husveti-nyuszikalacs

 

ERDÉLYI MÁRVÁNYOS KUGLÓF

A kuglóf nem maradhat ki a húsvéti repertoárból, hiszen szintén a böjt végét jelzi az édes, omlós, gazdag tésztával. A formája fontos, a rómaiak számára napszimbólum volt, amely fénylő sugarait szórja a világra.

husveti-etelek-husveti-receptek-kuglof_recept_borbas_marcsi-erdelyi-marvanyos-kuglof

 

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

 

Már követem az oldalt

X