Tormaszósz: a legjobb tormás recept

Gasztro

Tormaszósz: a legjobb tormás recept

Különleges húsvéti recept

Hozzávalók:

  • 100-150 g üveges torma (ízlés szerint)
  • 2 zsömle
  • 3 dl húsleves
  • 2-3 dl tejföl
  • pici cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A zsömlét feldaraboljuk. Egy serpenyőben kis vajon megpirítjuk a kockákat, majd felöntjük a húslevessel, és néhány perc alatt jó pépesre főzzük. A tormát finomra reszeljük, és azt is hozzáadjuk. További 3-5 percig rotyogtatjuk, hogy a torma erősségét beállítsuk (minél tovább főzzük, annál kevésbé lesz erős), és a húsleves is átvegye a torma karakteres ízét. Ezután tejföllel krémesítjük, végül pici sót és cukrot adunk hozzá. Ez a szósz egy Mária Terézia korabeli recept. Ekkor még leginkább zsemlével sűrítették az ételeket.

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.