Napraforgó kalács, a legszebb húsvéti kalács

Gasztro

Napraforgó kalács, a legszebb húsvéti kalács

Borbás Marcsi receptje.

Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Hozzávalók:

Tovább olvasok

Tészta

  • 5 dl tej
  • csipetnyi só
  • 2-3 ek cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 65-70 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1/2 dl olaj

Kence:

  • 15 dkg vaj
  • 3 ek. cukor
  • 2 rúd vanília

Elkészítés:

Meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük benne az élesztőt, a tojások sárgáját, a cukrot és a csipet sót. Apránként belekeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. A liszttel mindig óvatosan bánjunk, inkább dagasztás közben is szórjuk a tésztára, nehogy túl sok legyen. Annyi kell belőle, hogy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. (A liszt mennyisége attól is függ, milyen minőségű lisztet használunk.) Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta, de keményebb, mint a fánktészta. Amikor már szép sima, levegős, hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg a tészta teljesen felveszi a zsiradékot.

A kencéhez felolvasztjuk a vajat, és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a vaníliarudak kikapart belsejét.

Miután a tésztánk megkelt, újradagasztjuk, és hagyjuk újból megkelni. Lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. Felvágjuk hat nagyobb és öt kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.

A hatból öt cipót korong alakúra nyújtunk. Akkorák legyenek, mint egy nagy lapos tányér, illetve 2-3mm vastagságúak. Ha vannak különböző nagyságú tortaformáink, azokkal jó formázni, mert így szabályosabb korongokat kapunk.

Ugyanígy járunk el az öt kisebb cipóval is. A nagyobb korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenünk a kencével, kivéve az ötödiket, ami a kalács teteje lesz.

Éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét, és hat-nyolc cikkre vágjuk. Belülről kifelé haladunk úgy, hogy a szélén, körben egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát. Ez tartja majd egyben a virágszirmokat.

 
Krisztics Barbara

A cikkeket óvatosan kihajtjuk, így a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot. Ezeket is megkenjük a cukros vajjal.

 
Krisztics Barbara
 

Ezt a korongot most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek ennek a kihajtott szirmai. A most megmaradt üres közepére helyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük csokigolyókkal vagy magvakkal.

 
Krisztics Barbara

Hagyjuk kelni kicsit a tésztát, és mielőtt a sütőbe tennénk, kenjük meg kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon süssük készre, és mindenkit nyűgözzünk le a végeredménnyel.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról a húsvét csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X