Hozzávalók:
- kb. 500 g finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 púpos ek kristálycukor
- 1 púpos ek vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 75 g vaj
- 2 egész tojás
- 1 kk só
- 1 kis üveg baracklekvár
- 1 kis marék aszalt vörösáfonya
- 1 tojás + 1 ek víz a kenéshez
Máz:
- két ek baracklekvár
- 1 ek víz
- 3 ek porcukor
Elkészítés:
A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót. A tejet meglangyosítjuk, jól elkeverjük benne a vajat, a tojásokat, az élesztőt, a cukrot és a vaníliás cukrot. Az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani. Belereszeljük a citrom héját is. Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy pici lisztet, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl kemény a tésztánk. Legyen rugalmas, de puha kalácstészta állagú.
Ha a tésztánk összeállt, és megjelennek rajta az apró levegőbuborékok, akkor vagyunk készen. Ekkor egy kiolajazott tálba tesszük, letakarjuk, majd hagyjuk duplájára kelni.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk, majd a kezünkkel egy kicsit kinyomkodjuk belőle a levegőt. Ezután egy kb. 35 cm x 50 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle.
A téglalap egészét vékonyan megkenjük nagyon puha vajjal.
Ezután gondolatban hosszában elharmadoljuk, és a tészta egyharmadát megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk aszalt vörösáfonyával. A hosszabb oldalától kezdve elkezdjük óvatosan feltekerni, arról a feléről, ami lekváros.
Ezután 12-14 szeletre vágjuk. Arra figyeljünk, hogy a szokásosnál egy kicsit vastagabb csigákat vágjunk, úgy tudjuk majd szépen megformálni a nyuszifüleket. A nyuszifülek úgy készülnek, hogy a csigák végét óvatosan visszafejtjük. (Ezért nem raktunk oda lekvárt!)
Ezután a tésztát a végétől indítva bevágjuk, majd a csúcsokat összecsippentjük. A fülecskék közepébe is készíthetünk egy hosszanti mélyedést. Ezután óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a nyuszikat, és amíg 180 fokra felmelegszik a sütőnk, hagyjuk őket picit kelni.
Sütés előtt lekenjük őket egy egész tojás és egy evőkanál víz keverékével, melyet villával felverünk.
Körülbelül 20 perc alatt sülnek szép aranybarnára. Amíg sülnek, elkészítjük a mázat. A lekvárt elkeverjük a vízzel és a porcukorral. Ha a nyuszik elkészülnek, még forrón megkenjük őket a mázzal.
Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!
Ajánljuk még: