Húsvéti nyuszikalács

Gasztro

Húsvéti nyuszikalács

 

Hozzávalók:

  • kb. 500 g finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 púpos ek kristálycukor
  • 1 púpos ek vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 75 g vaj
  • 2 egész tojás
  • 1 kk só
  • 1 kis üveg baracklekvár
  • 1 kis marék aszalt vörösáfonya
  • 1 tojás + 1 ek víz a kenéshez

Máz:

  • két ek baracklekvár
  • 1 ek víz
  • 3 ek porcukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót. A tejet meglangyosítjuk, jól elkeverjük benne a vajat, a tojásokat, az élesztőt, a cukrot és a vaníliás cukrot. Az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani. Belereszeljük a citrom héját is. Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy pici lisztet, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl kemény a tésztánk. Legyen rugalmas, de puha kalácstészta állagú.

 
Antal Csilla
 

Ha a tésztánk összeállt, és megjelennek rajta az apró levegőbuborékok, akkor vagyunk készen. Ekkor egy kiolajazott tálba tesszük, letakarjuk, majd hagyjuk duplájára kelni.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk, majd a kezünkkel egy kicsit kinyomkodjuk belőle a levegőt. Ezután egy kb. 35 cm x 50 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle.
A téglalap egészét vékonyan megkenjük nagyon puha vajjal.

Ezután gondolatban hosszában elharmadoljuk, és a tészta egyharmadát megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk aszalt vörösáfonyával. A hosszabb oldalától kezdve elkezdjük óvatosan feltekerni, arról a feléről, ami lekváros.

Ezután 12-14 szeletre vágjuk. Arra figyeljünk, hogy a szokásosnál egy kicsit vastagabb csigákat vágjunk, úgy tudjuk majd szépen megformálni a nyuszifüleket. A nyuszifülek úgy készülnek, hogy a csigák végét óvatosan visszafejtjük. (Ezért nem raktunk oda lekvárt!)

 
Antal Csilla
 

Ezután a tésztát a végétől indítva bevágjuk, majd a csúcsokat összecsippentjük. A fülecskék közepébe is készíthetünk egy hosszanti mélyedést. Ezután óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a nyuszikat, és amíg 180 fokra felmelegszik a sütőnk, hagyjuk őket picit kelni.

Sütés előtt lekenjük őket egy egész tojás és egy evőkanál víz keverékével, melyet villával felverünk.

Körülbelül 20 perc alatt sülnek szép aranybarnára. Amíg sülnek, elkészítjük a mázat. A lekvárt elkeverjük a vízzel és a porcukorral. Ha a nyuszik elkészülnek, még forrón megkenjük őket a mázzal.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.