Erdélyi márványos kuglóf

Gasztro

Húsvét

Erdélyi márványos kuglóf

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 db citrom
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 evőkanál olaj
  • dekorcukrok
Tovább olvasok

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A sárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és jó habosra kikeverjük. Ha már szép fényes, olajat és tejet öntünk hozzá, majd a reszelt citromhéjat és a sütőporral vegyített lisztet is belekeverjük. Végül óvatosan forgassuk bele a tojáshabot, vigyázva, hogy ne törjük össze!

Amikor kész a massza, kettészedjük és a feléhez kakaót keverünk. 

Kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük a vaníliás keveréket, majd beletesszük a kakaós tésztát. Egy villával vagy kanállal laza mozdulatokkal összekeverjük a két tésztát, így kapjuk a márványos megjelenést. 

Előmelegített sütőben, 160 fokon körülbelül 50 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát, mielőtt kivesszük a sütőből. Kevés ideig hagyjuk hűlni, majd egy tálra borítjuk.

A kuglóf tetejére vízgőz felett olvasztott csokit csurgatunk. A csokiba keverjünk bár csepp olajat, így szép fényes lesz a máz!

A receptet így készítheted el:

 

A cikk megjelenését a METRO támogatta.