Hozzávalók:
A főzéshez:
- 1 kisebb nyers csülök
- 1 fej fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors
- babérlevél
A sütéshez:
- ½ fej káposzta
- 2 szál sárgarépa
- ½ fej zeller
- 2 szem batáta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 ek sertészsír
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 1 kk cukor
- 2 kk só
- 2,5–3 dl tej
- 6 dkg vaj
- durvára tört bors
- A kenéshez 1 egész tojás
- A szóráshoz fekete szezámmag
Elkészítés:
A csülköt egy nagy fazék sós vízben feltesszük főni a fűszerekkel, a fokhagymával és a vöröshagymával. Körülbelül két óra elteltével, ha már megpuhult, kivesszük a forró vízből. Közben nagyobb darabokra vágjuk a káposztát, a paprikát, a petrezselyemgyökeret, a paradicsomot, a vöröshagymát vagy bármilyen zöldséget, ami van a kamrában. Meg is sózzuk őket, és ágyat készítünk a csülöknek. A csülköt, miután kivesszük a forró vízből, alaposan besózzuk, majd a zöldségágyra helyezve 200°C-on pirosra sütjük. Ha megpirult a csülök, kivesszük a sütőből, és hagyjuk egy keveset hűlni. Ha már nem égeti a kezünket, akkor lefejtjük a csontról a húst, amelyet falatnyi darabokra szeletelünk.
Miközben a csülök sül, elkészítjük a kalácstésztát is. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés tejben egy kanál cukorral. Ha már habos, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd bedagasztjuk a tésztát. Annyi tejet adunk hozzá, hogy rugalmas, formázható tésztát kapjunk. Adunk hozzá két kiskanálnyi sót is. Ha már szépen összeállt, beledagasztjuk a vajat is, illetve egy nagy kanál durvára tört borsot. Ha sima, selymes a felülete, és buborékok is megjelennek rajta, akkor letakarjuk, majd langyos helyre tesszük kelni.
Ha megkelt a tészta, kétfelé osztjuk, majd mindkét részt hosszúkás alakúra nyújtjuk, és a közepére, teljes hosszában ráterítjük a húsdarabokat. Felhajtjuk a tészta széleit, majd alaposan összenyomkodjuk, és csinosan belekanyarítjuk egy szép sütőformába, melyet előzőleg kivajaztunk.
A tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk fekete szezámmaggal.
180° C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ajánljuk még: