Csülökkel töltött sós kalács

Gasztro

Csülökkel töltött sós kalács

Borbás Marcsi különleges húsvéti receptje

Hozzávalók:

A főzéshez:

  • 1 kisebb nyers csülök
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • babérlevél

A sütéshez:

  • ½ fej káposzta
  • 2 szál sárgarépa
  • ½ fej zeller
  • 2 szem batáta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ek sertészsír

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 kk cukor
  • 2 kk só
  • 2,5–3 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • durvára tört bors
  • A kenéshez 1 egész tojás
  • A szóráshoz fekete szezámmag

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A csülköt egy nagy fazék sós vízben feltesszük főni a fűszerekkel, a fokhagymával és a vöröshagymával. Körülbelül két óra elteltével, ha már megpuhult, kivesszük a forró vízből. Közben nagyobb darabokra vágjuk a káposztát, a paprikát, a petrezselyemgyökeret, a paradicsomot, a vöröshagymát vagy bármilyen zöldséget, ami van a kamrában. Meg is sózzuk őket, és ágyat készítünk a csülöknek. A csülköt, miután kivesszük a forró vízből, alaposan besózzuk, majd a zöldségágyra helyezve 200°C-on pirosra sütjük. Ha megpirult a csülök, kivesszük a sütőből, és hagyjuk egy keveset hűlni. Ha már nem égeti a kezünket, akkor lefejtjük a csontról a húst, amelyet falatnyi darabokra szeletelünk.

Miközben a csülök sül, elkészítjük a kalácstésztát is. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés tejben egy kanál cukorral. Ha már habos, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd bedagasztjuk a tésztát. Annyi tejet adunk hozzá, hogy rugalmas, formázható tésztát kapjunk. Adunk hozzá két kiskanálnyi sót is. Ha már szépen összeállt, beledagasztjuk a vajat is, illetve egy nagy kanál durvára tört borsot. Ha sima, selymes a felülete, és buborékok is megjelennek rajta, akkor letakarjuk, majd langyos helyre tesszük kelni.

Ha megkelt a tészta, kétfelé osztjuk, majd mindkét részt hosszúkás alakúra nyújtjuk, és a közepére, teljes hosszában ráterítjük a húsdarabokat. Felhajtjuk a tészta széleit, majd alaposan összenyomkodjuk, és csinosan belekanyarítjuk egy szép sütőformába, melyet előzőleg kivajaztunk.

A tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk fekete szezámmaggal.

180° C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.