Borbás Marcsi húsvéti menüje

Gasztro

Borbás Marcsi húsvéti menüje

A húsvét ünnepe igazán különleges, ezért különleges fogások kerülnek ilyenkor az asztalra is. Persze bárányt nem könnyű szerezni (pláne napjainkban), de az se keseregjen, akinek nem sikerül: mutatunk egy csülökreceptet is, ami méltó dísze lehet az ünnepi menünek!

A BÁRÁNYCSÜLÖK

Hozzávalók:

  • 4 db báránycsülök (személyenként 1)

A főzőléhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • babérlevél
  • só, bors

A sütéshez:

  • bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • mustár
  • friss szurokfű, kakukkfű vagy majoránna
 
Fotó: Krisztics Barbara

Elkészítés:

A báránycsülköt sós, borsos, hagymás, fokhagymás, babérleveles vízben puhára főzzük. (A vöröshagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, a fokhagymának pedig leszedjük a külső héját, és bevágjuk. Így tesszük őket a főzővízbe.) A megfőtt csülköt hagymakarikákkal bélelt, tűzálló tepsire helyezzük, kicsit megsózzuk és gazdagon bekenjük jó minőségű házi mustárral. Megszórjuk a friss zöldfűszerekkel, majd mellé teszünk egy bevágott fokhagymát is. Kb. 45 perc alatt 180 ºC-on aranybarnára pirítjuk.

Tejszínes rakott burgonyával tálaljuk.

BÁRÁNY HIÁNYÁBAN JAVASOLJUK: A CSODÁS MÉZES MUSTÁROS CSÜLÖK

Hozzávalók:

  • 1 db csülök
  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 5 dkg szalonna
  • ½ kg krumpli
  • só, bors, babérlevél
  • mustár
  • napraforgóméz
  • 2 db birsalma
 
Fotó: Krisztics Barbara

Elkészítés:

A csülköt jól megmossuk és feltesszük főni annyi vízben, amennyi pont ellepi. Teszünk a vízbe sót, egy evőkanálnyi szemes borsot, 2-3 babérlevelet, 1 fej vöröshagymát négybe vágva és egy fej fokhagymát. Ezt nem szükséges gerezdekre bontani, csak szedjük le a külső leveleit és vágjuk félbe.

Ha a csülök már puha, kivesszük a vízből, és hagyjuk jól lecsöpögni. Ezután megsózzuk, majd bőven bekenjük mustárral és mézzel. A napraforgóméz, semleges íze miatt a legmegfelelőbb erre a célra.

Az edény aljára tesszük a vékonyra szeletelt szalonnát. Mellérakjuk a 4 fej karikára vágott vöröshagymát, ezután a szintén felkarikázott krumplit, végül a felszeletelt birsalma darabokat. Erre az „ágyra” tesszük rá a csülköt, majd forró sütőben pirosra sütjük. Ha elkészült, leturmixoljuk az edény alján maradt szaftot, és azzal tálaljuk.

 A KÖRET: TEJSZÍNES RAKOTT BURGONYA

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg vaj
  • 3 dl tejszín

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk. Egy mélyebb sütőformát kivajazunk, az alját kirakjuk burgonyával. Megsózzuk, majd vajat morzsolunk rá. Ezután jöhetnek az újabb burgonyarétegek. Ha a sütőforma megtelt, meglocsoljuk az egészet tejszínnel. Nem túl forró, 160-170 fokos sütőbe tesszük, és jól összesütjük. Ha megpuhult a burgonya, és megpirult a teteje, kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt felvágjuk. A végén akár reszelt sajtot is piríthatunk a tetejére.

A DESSZERT: MÉZESKRÉMES

 

Hozzávalók:

A lapokhoz:

  • 15 dkg cukor
  • 3 dkg zsír
  • 5 ek tej
  • 2 ek méz
  • 1 egész tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 csapott ek szódabikarbóna

A krémhez:

  • 3 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek gríz
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom leve

A csokimázhoz:

  • 1 tábla 70%-os étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
 
Fotó: Krisztics Barbara

Elkészítés:

A tejet, a zsírt, a mézet, a cukrot és a tojást gőz fölött habosra keverjük. Nem kell túl sűrűre készíteni, de legyen az egész egynemű és levegős. Ezután hagyjuk langyosra hűlni, nehogy a forró krém csomóssá kapja össze a lisztet, amelyet szódabikarbónával elkeverve adunk majd hozzá a krémhez. Végül négy egyforma cipót formálunk a tésztából, és a deszkán letakarva, fél óráig pihentetjük.

Ezt követően a cipókat egyenként vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk. Legyünk türelmesek, próbáljuk egységes vastagságúra és azonos méretűre sodorni. Egy közepes tepsi hátoldalát vajjal megkenjük és liszttel megszórjuk, erre helyezzük rá egyenként a lapokat. Szép egyenletesen megszurkáljuk, és 180 °C-on kb. 15 perc alatt rózsaszínűre sütjük őket. Akkor megfelelő az állaguk, ha a sütőből kivéve kemények és roppanósak. A megsült lapokat 1-2 perc után óvatosan leszedjük a tepsi hátoldaláról, és egy tálcára helyezzük őket.

Miközben a lapok sülnek, elkészítjük a krémet is. A tejben sűrűre főzzük a grízt a vaníliás cukorral, a vajat pedig habosra keverjük a cukorral és a citrom levével. Amikor a tejbegrízünk teljesen kihűlt, hozzáadjuk a habos vajat, és egyenletesen elkeverjük. Amennyiben még langyos volt a tejbegríz, és visszalágyította a vaj, akkor tegyük teljes kihűlésig a hűtőszekrénybe, mielőtt rákennénk a lapokra.

Végül összeállítjuk a süteményt. A kisült lapokat megkenjük baracklekvárral, majd pedig a krém egyharmadával. Így három réteg lap és három réteg krém sorakozik majd egymáson váltakozva. Az utolsó lapot csokoládémázzal vonjuk be. Ehhez felolvasztjuk a csokoládét a vajjal, és ezt oszlatjuk el egyenletesen a mézeskrémes tetején. A süteményt 2-3 órán át pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak.

Tipp: Könnyebb pontos méretre nyújtani a tésztát, ha egy szilikonos sütőpapíron megjelöljük a méretet, és ezen nyújtunk. A tepsi hátuljára pedig csak ráborítjuk, majd óvatosan lehúzzuk róla a papírt. Természetesen a sütőpapírral együtt is megsüthetjük. Ebben az esetben minden tésztához újból jelöljük be a papíron a kívánt méretet.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.