Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, többek között a szürkületi látást biztosítja, de az egészséges és szép bőr, haj és köröm is elképzelhetetlenek nélküle. Zsírban oldódó vitamin, amit állati és növényi forrásokból is beszerezhetünk.
Minden élőlényben megtalálható retinol – ez a tiszta A-vitamin hétköznapi neve. Mindenféle állati élelmiszerből beszerezhetjük, megtaláljuk például a halak húsában, a belsőségekben (pl. májban, szívben, vesében), de az állati eredetű tejtermékekben is; a tejben, a vajban is.
Vegán étrendet folytatók is gondoskodhatnak az A-vitamin készletükről, ők azonban ne a retinol, hanem a karotinoid felé forduljanak. Ez az anyag az A-vitamin előanyaga, vagyis ebből – a zöldségben és gyümölcsben megtalálható – anyagból képes a szervezet A-vitamint előállítani. Elsősorban az erősen sárga, piros vagy zöld színű ételeknek magas a karotinoidtartalma, például a sárgarépának, sütőtöknek, a baracknak, a paprikának és a spenótnak.
Ha beraktároznál télire egy kis A-vitaminból, javasoljuk, hogy az alábbi fogások közül válogass!
HÚSFOGYASZTÓKNAK:
LEVESEK:
FŐÉTELEK:
VEGETÁRIÁNUSOKNAK:
LEVESEK:
FŐÉTELEK:
- GYORS, FŰSZERES FINOMSÁG: ZÖLDSÉGES TÓCSNI
- SÜTŐTÖKÖS LENCSESALÁTA ZELLERFASÍRTTAL
- SÓSKA, SPENÓT, MÁNGOLD FŐZELÉK
Desszertnek pedig jöhet egy BARACKOS PITE, esetleg valamilyen ÉDES, KRÉMES, CSODÁS TÚRÓS DESSZERT!
A cikk megjelenését a Zabosfai Ökokert termékcsalád forgalmazója, a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.
Ajánljuk még: