Egészség

5 dolog, amitől állandóan fáradtnak érezzük magunkat

Amikor alapvetően egészségesek vagyunk, és úgy véljük, szokásaink se indokolják azt az állandó, ólmos fáradtságot, amely hetek, netalán hónapok óta kíséri mindennapjainkat, akkor valószínűleg nem (csak) a múló években kell keresni a probléma okát.

Legtöbben szokásaink rabjai vagyunk egy kicsit, és talán úgy is érezzük, nagyjából rendben van a napi rutin, hiszen bevált, és különben is annyira nehéz a komfortzónából kilépni. Ám ha folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat és energiavesztett állapotban vagyunk, akkor szembe kell nézni azzal is, hogy esetleg még sincs minden rendben szokásaink (életmódunk) terén.

Bár általánosnak tűnhet a most következő lista, valójában azért nem az, mert éppen a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb magyarázatokat vagyunk hajlamosak figyelmen kívül hagyni és keresünk ennél sokkal bonyolultabb, összetettebb vagy súlyosabb okokat a háttérben. Érdemes szembenézni azokkal a szokásokkal, amelyek annyira mélyen rögzültek már a mindennapokban, hogy a saját, belső perspektívából meg se látjuk azokat.  

Mi okozhat tartós fáradtságot a hétköznapokban?

1. Nem iszunk elég (tiszta) folyadékot

A szervezetnek (testsúlytól függően) minimum napi 2-2,5 liter vízre van szüksége az optimális működéshez. Ha tartós ideig a szükségesnél kevesebb folyadékot viszünk csak be, az nem csak hosszú távon okozhat károkat (akár veseproblémákat) és nem is csak a bőrünk sínyli meg a dehidratáltságot, de aktuális állapotunkra is rányomja bélyegét. Elégtelen mennyiségű folyadékfogyasztás mellett folyamatosan fáradtnak és erőtlennek érezhetjük magunkat!

2. Nem eszünk eleget

Különösen akkor szembeötlő az összefüggés a kevés táplálék és a fáradtság megjelenése között, amikor egyik rapid fogyókúrát folytatjuk a másik után. A folyamatos, fogyást célzó, kevés táplálékot megengedő kísérletek sok ember életében váltak jellemzővé a mindennapokban.

A szervezet egészséges és kielégítő működéséhez azonban megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra van szükség, különben nemcsak tartalékai merülnek ki (amivel önmagunknak okozhatunk súlyos, akár visszafordíthatatlan szervi problémákat), de a szervezet a mindennapokban, már rövid „éheztetés” után is vészjelzéseket küldhet. Egyik ilyen jelzés a kókadtság, ólmos fáradtság, amikor kezünk-lábunk megmozdítása is extra erőkifejtést igényel. És hiába nyilvánvaló az összefüggés az „éhezés” és a bágyadtság között, sokszor egyszerűen nem akarjuk észrevenni, mert az eltérítene minket a céltól, és más, kevésbé „kényelmes” eszközöket, módszert kellene találnunk.

3. Nem táplálkozunk megfelelően

Ahogy a bevitt élelmiszer mennyisége lehet elégtelen, úgy annak energia-, vitamin- és ásványianyag-tartalma is kulcsfontosságú abban, hogyan is érezzük magunkat bőrünkben. Ahhoz, hogy élettel telinek, frissnek, tettre készek érezhessük magunkat, rengeteg friss gyümölcsre és zöldségre van szükségünk.

Segíthet egy tudatosan összeállított étrend, amely garantálja a folyamatos energiaellátását a szervezetnek, mert hiába eszünk meg naponta egy kiló kenyeret, vagy eszünk mindennap rántott húst sült krumplival (vagyis elűzzük az éhséget és biztosítjuk a kalóriabevitelt), ha mellette minimálisan se gondoskodunk a vitalitáshoz szükséges vitaminokról, ásványi anyagokról, mikro- és makroelemekről, amelyeket elsősorban élő élelmiszerforrásokból kell(ene) bevinni és csak másodsorban pótolni azokat mesterségesen előállított termékekkel!

4. Nem mozgunk eleget (vagy semennyit!)

Igen, ez az egyik legáltalánosabb ok a mindennapokban érzett enerváltság mögött. Azok, akik napi nulla perc mozgásra se hajlandóak, nemcsak a későbbiek során találkoznak majd extrém egészségügyi problémákkal, de már most, aktuálisan is fáradtnak és akár a napi teendők elvégzéséhez is erőtlennek érezhetik magukat. Rá kell ébredni, hogy fordított az összefüggés a TUDATOS mozgás mennyisége (és minősége) valamint a hétköznapi fáradtság kialakulása között. Mindazok, akik naponta minimum 10-30 perc ( intenzív) mozgást bevezetnek a napjaikban, nemhogy fáradtabbá válnának attól, sokkal inkább erőre kapnak és elegendő energiát teremtenek maguknak a mindennapi kihívások legyőzéséhez.

5. Túl sok a stressz és nincsenek eszközeink annak kezelésére

Hiába tudjuk, hogy a stressz az élet minden területén képes romboló munkát végezni, mégis úgy fogadjuk, mint egy elkerülhetetlen zivatart – azzal a különbséggel, hogy míg a zivatarnál minimum kinyitunk egy esernyőt vagy keresünk egy esőálló helyet, behúzódunk valahova, hogy ne ázzunk nyakig, addig a stresszel szemben védtelennek érezzük, mutatjuk magunkat és ellenállás nélkül várjuk a „sorsunknak”. Természetesen a legtöbb feszültségteli helyzetet nem lehet kikerülni, megúszni, de a minket ért stressz hatásai ellen igenis érdemes védelmi rendszert kiépíteni, amely valójában nemcsak egészségünket védi, de aktívabbá és boldogabbá is tehet minket. Csak éppen ennek a rendszernek a kiépítésére sajnáljuk az időt, vagy úgy véljük, felesleges, ez nem jár nekünk.

Hogyan védekezhetünk? A (minden jellegű) sport például elvezeti a feszültséget, de már akkor is tettünk valamit a stressz romboló hatása ellen, ha naponta egy fél órát sétálunk, ha hajlandóak vagyunk friss levegőre menni, kinyújtóztatni elgémberedett tagjainkat, ha nem sajnáljuk az időt önmagunktól és valódi figyelmet fordítunk való igényeinkre, illetve azokra a szeretetkapcsolatokra, amelyekből kölcsönösen építkezhetünk és energiát nyerhetünk.

Ajánljuk még:

TÖLTEKEZNI VÁGYÓ SZÜLŐ ÉS TÚLPÖRGÖTT GYEREK MEGMENTŐJE: A FALMÁSZÁS
EGY APRÓ MAG, AMI JÓTÉKONY FÜGGŐSÉGET OKOZ – MINDENT A MUSTÁRRÓL
ERŐSÍTI A CSONTOKAT, NYUGTATJA AZ IDEGEKET – MINDEN, AMIT A MÁKRÓL TUDNI ÉRDEMES

 

Már követem az oldalt

X