Egészség

Erősíti a csontokat, nyugtatja az idegeket – minden, amit a mákról tudni érdemes

Alighanem nem vagyok egyedül a mákos tészta és a mákos guba iránti rajongásommal, vagy azzal, hogy a mákos bejglit, rétest és pozsonyi kiflit is nagyon szeretem. Hazánkban a mákos desszertek meglehetősen népszerűek. S bár néhány évvel ezelőtt igencsak rossz hírét keltették a máknak, az itthon forgalmazott mákos termékeket nyugodtan fogyaszthatjuk. Ráadásul nemcsak finomak, hanem sok pozitív hatásuk is lehet az egészségünkre.

Sok mákfajta létezik, ezek közül a pipacsot, az alpesi, keleti vagy izlandi mákot dísznövényként is szívesen látjuk a ház körül. Egyszerű, könnyed szépségüknek köszönhetően a kertek közkedvelt díszeivé válhattak. A fogyasztásra alkalmas, úgynevezett kerti vagy étkezési mák hazánkban igencsak népszerű. A letisztított növény apró, vese alakú, kékes színű, olajos magvait egészben vagy ledarálva használjuk, számos finomság alapvető összetevője.

Sokféle sütemény készíthető belőle, de a pékségek is szívesen ízesítik mákkal az egyes kenyereket, kifliket, péksüteményeket. A magokból préseléssel mákolajat nyerhetünk ki.

A mák gyógyító hatásáról már az ókori szövegekben is írtak: az időszámításunk előtt 1550-ből származó ókori egyiptomi papirusztekercs nyugtatóként említi. A Kréta szigetén élő egykori minószi civilizációról fennmaradt feljegyzések szerint a tej, ópium és méz keverékét a síró csecsemő megnyugtatására használták. De a sumérokról is ismeretes, hogy szívesen termesztették a mákot. 

Szigorúan ellenőrzött forgalmazás

A mák gubója olyan alkaloidákat tartalmaz, mint például a morfin és a kodein, és a magas alkaloida-tartalmú fajták adják az ópiumgyártás alapanyagát, emiatt használhatták többek között az ókorban is idegnyugtatóként és altatóként.

Mivel a letisztított mákszemek is tartalmazhatnak jelentéktelen mennyiségű ópiátot, ami egyébként semmilyen különösebb negatív hatással nincs a szervezetünkre, fogyasztása után mégis produkálhatunk úgynevezett „fals pozitív” eredményt egy érzékenyebb drogteszten – és ezért nem ajánlott rendszeres fogyasztása sportolók számára, vagy ha valaki olyan munkahelyen dolgozik, ahol rendszeresen végeznek drogtesztet.

Ezen tulajdonságai miatt tiltották be mára számos országban a mák termesztését és/vagy forgalmazását.

Közép-Európában és Dél-Ázsiában viszont a mai napig széles körben elterjedt élelmiszernövény. Hazánkban legálisan lehet termeszteni és forgalmazni, persze szigorú szabályozáshoz és ellenőrzéshez kötve.

Pozitív egészségügyi hatásai

A mák mindig is a népi gyógyászat közkedvelt növénye volt.

Magas a kálciumtartalma – felszívódását és a csontokba való beépülését ugyancsak magas foszfortartalma segíti elő.

Emellett sok E-, C- és B-vitamin található benne, valamint rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimekre hat, és támogatja az immunrendszert is. A benne található magnézium pedig az idegrendszerünk megfelelő működéséhez járulhat hozzá, valamint segíthet a jobb alvásban is. Magas rosttartalma mellett antioxidánsokban és egészséges zsírsavakban is gazdag.

A mákfélék családjába tartozó, korábban már említett pipacs is számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezért szívesen használják többek között különböző szopogató, torokfertőtlenítő készítmények alapanyagaként is.

Ne hagyjuk a levegőn!

Ahogyan általában az olajos magvakra, úgy

a mákra is jellemző az avasodás.

Ezért fontos, hogy ne hagyjuk sokáig a levegőn, főleg ne meleg helyen! Ha sikerül egy jól lezárt dobozban, száraz, hűvös helyen tárolnunk, akkor több hónapon keresztül friss és fogyasztásra alkalmas maradhat.

Ajánljuk még:

Tej- és gluténmentes „túrós” csusza? Minden lehetséges! (receptek)

Az ételérzékenység kérdése egyre inkább fókuszba kerül az élelmiszer-előállító üzemek termékfejlesztéseinél, akárcsak az éttermek, cukrászdák, pékségek kínálat bővítésében. Ma már senki stigmatizálva, ha tejfehérjeallergiás, laktóz- vagy gluténérzékeny, sőt, inkább büszkeséggel tölti el a vendéglátót, ha mindenki igényeit minél inkább hiányérzet nélkül ki tudja elégíteni. Napjainkban már olyan ételek is fogyaszthatóak szinte összetéveszthetetlen érzékszervi hasonlósággal az eredeti finomságokhoz, amikről ez korábban elképzelhetetlennek tartottuk. Ilyen például a tej- és gluténmentes „túrós” csusza, amit Sári Éva is megkóstolhatott.

 

Már követem az oldalt

X