Aktív

Jóga kezdőknek: ezért, és így állj neki

Ízületi fájdalommal élve könnyű belekerülni egy olyan ördögi körbe, ahol a fájdalom miatt nem mozgunk. Ez ugyanakkor rossz hatással van az izmok és ízületek állapotára, így egy még erősebb fájdalom lehet az eredmény, amitől pedig még kevésbé lesz kedvünk mozogni... Ismerős?

A kíméletes mozgás azonban segíthet csökkenteni a fájdalmakat, így ha az orvosod szabad utat ad, érdemes élni a lehetőséggel. Legyen ez a mozgás természetjárás, tánc, úszás vagy gerinctorna, gyaloglás, esetleg futás, a lényeg, hogy örömünket leljük benne. Ha pedig most nézelődünk, minek kezdjünk neki, érdemes megfontolni a jógát, ami minden korosztálynak ajánlott, mert nincs benne szökdelés, ugrálás. Természetesen figyelembe kell venni minden esetleges egészségügyi problémát, és a gyakorlatokat annak megfelelően szükséges módosítani, de nincs reménytelen eset, és a gyakorlás során akár napi szinten változhat az állapotunk! 

Az ászanák kitartásával nem terheled túl a tested, a hiedelmekkel ellentétben pedig a jóga segíti a zsírégetést, méghozzá éppen jó helyekről: a mélyizmok megdolgoztatásával serkenti a testet a méregtelenítésre, ezáltal a gyorsabb anyagcsere-működésre. (Ehhez a legjobb gyakorlatokat már itt összegyűjtöttük.)

Bár hatha jóga csak egy van (a hatha jóga a testtartások, azaz ászanák gyakorlását jelenti), a mai modern jógairányzatok és jógaiskolák sűrűjében könnyen elvész az ember. Alapvetően ha a gyógyulásra, az egészség megőrzésére törekszünk, a leghatékonyabbak akkor lehetünk, ha rendszeresen mozgunk, illetve elsajátítjuk a helyes légzés és helyes testtartás alapjait. A hatha jóga ászanái pedig épp ebben segítenek.

A mozgásforma előnye, hogy rugalmasan tartja az ízületeket, megőrzi vagy visszaadja azok teljes mozgáskörét, erősíti a csontokat, lassítja a csontritkulási folyamatokat. A megfelelően végzett légzés növeli a tüdő kapacitását, a gyakorlatok rugalmasan tartják a bordakosarat, a mellkasi izmokat. A rendszeres gyakorlás javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást, erősíti az immunrendszert. Nagyobb teherbírást, állóképességet ad, és fejleszti az egyensúlyérzéket.

És nem,

nem kell spirinek, vallásosnak, vagy megszállottnak lenni ahhoz, hogy ezeket a pozitív hatásokat megtapasztaljuk.

A jógagyakorlásban az a nagyszerű, hogy otthoni körülmények között is végezhető, ezáltal meglehetősen költségkímélő. Az alapokat azonban mégis javasolnám nem online, hanem egy helyi jógatanfolyam keretében vagy egy közeli jógastúdióban, tapasztalt oktató közreműködésével elsajátítani, mert a helytelenül végzett légzés és testtartások nagyobb „kárt” tudnak okozni, mint azt hinnénk.

Első lépések:

Kezdő jógaórára menj, és konzultálj a jógaoktatóval. Később otthon is jógázhatsz, de fontos, hogy megtudd, milyen gyakorlatok mennyire megterhelőek számodra, illetve meddig normális, ha fáj a nyújtás. Egy kezdő órán nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlására, ízületi-, vagy gerincproblémák enyhítésére, egyáltalán a mozgás örömének (újra)felfedezésére.

Az órák fókuszában legtöbbször a mély légzés, a légzés és a mozgás összehangolása, a hát- és a gerinc helyes pozícionálása, illetve az ízületek és az izmok ellazítása áll. A lassan végzett gyakorlatok segítenek feltérképezni saját fizikai határainkat, anélkül, hogy veszélyeztetnék testi épségünket. 

Ha pedig kellő ismerettel és gyakorlattal rendelkezünk, jöhetnek az otthoni gyakorlatok.

Indulásnak én ezeket szoktam javasolni: 

MarjariBitil asszana – Macska-tehén póz

A Marjari az egyik legközismertebb jógapózok egyike. Gyakran kombinálják a „tehén” tartással, vagyis a Bitil ászanával, ezért is hívják angolul „Cat-Cow” póznak.

A Macska póz térdelőtámaszból indul a törzs vízszintes helyzetéből. Innen kell kilégzésre domborítani a hátat. A Tehén póz a törzs vízszintes helyzetéből belégzésre homorítja a hátat. Nekem ez az egyik kedvenc gerincet átmozgató gyakorlatom, főleg reggel. Nagyon sokat tud segíteni, akár otthoni gyakorlásnál a légzés és mozgás összehangolásában és a gyakorlásra való ráhangolódásban, arra hogy kapcsolatba lépj a testeddel, megérezd, milyen állapotban van.

Így csináld:

A lábak csípőszélességben, combok párhuzamosak egymással, merőlegesek a talajra. A tenyerek a vállak alatt, vállszélességben a talajon, ujjaidat tárd szét – ezzel mindig a csigolyák közti távolságot tudod növelni – könyökhajlatok egymás felé néznek. Köldöködet húzd be, kilégzésre medencétől indulva, csigolyáról csigolyára haladva domboríts – Marjari, – majd belégzésre medencétől indulva, csigolyáról csigolyára haladva homoríts – Bitilasana. Mindig a fej érkezik meg utoljára a mozdulatba.

Hatásai:

Alkalmat ad a mély hasi és mellkasi légzés elsajátítására, illetve oldja a gerincben lévő feszültségeket és kíméletesen átmozgatja a gerinc melletti izomzatot. Oldja a hát merevségeit, hátfájdalmakat enyhíti, rugalmassá, hajlékonnyá teszi a gerincet. Jó hatással van az emésztőrendszerre, különösen a női ivarszervekre (enyhíti a menstruációs panaszokat).

Adho Mukhava Svanasszana – lefele néző kutya póz

Ez a gyakorlat nyújtja és erősíti az egész testet. A legtöbb jógatípusnak az egyik legfőbb póza, nemcsak a mozgásrendszerre (izmokra, ízületekre) és főleg a gerincre van kiváló hatással, de a „fejjel lefelé lógásnak” köszönhetően hihetetlenül frissít és energetizál is.

Így csináld:

Ereszkedj négykézlábra, a csuklóid a vállaid alatt legyenek, a térdeid pedig a csípőd alatt. A tenyereidet nyomd a talajnak, és egyenesítsd ki a lábaidat, hogy lefelé néző kutya pózba emeld magad. Ha másként nem megy, kissé be is hajlíthatod a térdeidet, ezzel véded a derekadat. A vállakat húzd vissza a lapockáid felé! Tartsd meg ezt a pózt 5 lélegzetvételnyi ideig. Ismételheted 2-3-szor, de köztük és utána is maradj egy kicsit lent a talajon sarokülésben, homlokodat a két kezeden pihentetve a szőnyegen (ez a baba póz). 

Hatásai:

Nyújtja a vádlit, a comb hátsó részét, ahol egyébként rövidülni szoktak az izmok. Nyújtja a mellizmokat, nyitja a mellkast. Erősíti és gyönyörűre formálja a karokat, vállakat, lazítja a túlfeszült nyaki izmokat. Frissíti az elmét az agy jobb vérellátása révén.

Balasszana – baba póz

Térdelésből indulj, érintsd össze a nagylábujjakat és ülj hátra a sarkadra, majd nyisd a térdeket kb. csípőszélességben, vagy amennyire kényelmesnek tartod. Kilégzésre hajolj előre, és nyújtsd előre a talajon a karokat. A tenyereddel nyújtózz messzire, és lassan engedd le a törzsed a talaj felé, míg a homlokod a talajon pihen. Az ülőgumókat tartsd végig a sarkadhoz közel – ha megy, inkább maradjon a sarkakon és csak lélegezz!

 
Unsplash

Hatásai:

Ez a legjobb pihentető póz a stressz és a feszültség csökkentéséhez, de nagyon jót tesz az emésztésnek is. Nyújtja a csípő izmait, a combot, a bokát, hatékony a stressz kezelésében, de hát- és nyakfájás esetén is alkalmazható úgy, hogy a fejet alátámasztjuk.

Egy dolgot kell tenni, ha jógázásra adnánk a fejünket: legyőzni a lustaságot és rávenni magunkat minél többször a gyakorlásra. Mindegy milyen irányzatot választunk, a jóga tálcán kínálja az egészséget (is), rajtunk áll, hogy elfogadjuk-e vagy sem. 

Ha pedig folytatnád a tornát, ezeket a gyakorlatokat ajánljuk:

FÁJ A HÁTAD A SOK ÜLÉSTŐL? EZZEL A 4 JÓGAPÓZZAL SOKAT SEGÍTHETSZ A MÉLYHÁTI IZMAIDON!
JÓGAGYAKORLATOK, AMIKKEL LEGYŐZHETED A MINDENNAPI STRESSZT

 

Már követem az oldalt

X