Egészség

Jógagyakorlatok, amikkel legyőzheted a mindennapi stresszt

A hétköznapi feszültségek károsan hatnak az emberre, testi és mentális síkon egyaránt. A testgyakorlatok és a légzés az egyik legtermészetesebb módja a stressz levezetésének és az energiaszint emelésének.

Hogy hogyan, milyen környezetben, milyen emberi kapcsolatokban élünk, milyen életmódot folytatunk, az befolyásolja légzésünk ritmusát, életünk hosszát.

Az újra bedurranó nagyvárosi lét, folyamatos zaj, fények és a levegő szennyezett környezetének hatásai, melyek érzékszerveinknek állandó impulzusokat adnak, a túlhajszolt, rohanó élet, amit túlórák, kevés alvás, éjszakázás tarkít, melyben erőnket koffeinnel, alkohollal, dohányzással vagy drogokkal próbáljuk visszaszerezni, egyenes út a szervezetünk kimerítéséhez és megbetegítéséhez.

A napi több százezer impulzus idegrendszerünket és a hormonháztartásunkat, finomenergetikai rendszerünket kibillenti egyensúlyából, és mint egy lavina indít be nagyon nehezen visszafordítható folyamatokat a szervezetünkben.

A folyamatos stressz szinte kiszakít saját életünkből, az állandó megfelelési kényszerben elfeledjük kik is vagyunk valójában.

Sokan azt sem tudják már, milyen a stresszmentes természetes állapot, a szorongás annyira mindennapossá vált életükben.

1. Tádászana (hegytartás)

Ha végre a sarkadra állsz Tádászanában (hegytartásban), az nem csak a testtartásodat változtatja meg, hanem a mentális állapotodat is, magabiztosságot merítesz belőle. A neve arra utal, hogy a bennünk lévő szilárdságot, stabilitást és méltóságot sugározzuk ki, mint ahogy teszik ezt a hegyek is.

A sarok és a nagylábujj egymáshoz érnek, de a belső bokacsontok már nem. Arra figyeljünk, hogy mindkét talpon egyformán oszlik el a testsúly. Nyújtva a térd, a térdkalács kissé megemelve. Feszes a négyfejű combizom, csípődet billented magad alá. Fixálódik a medence. A vállakat kilégzésre engedd le hátra, lapockák közelítenek, nyílik a mellkas. A nyak megnyújtva felfelé, a tekintet nyíltan előre néz, kissé behúzva az áll. A torok laza. A fejtetőt toljuk felfelé. A szemek lágyan ülnek a szemüregben. Karokat elemeled a törzsedtől, tenyerek a combok irányában, az ujjakat széttárod.

Hatásai: Pihenteti a deréktájat. Növeli a teljes test vitalitását, tonizálja az izomzatot. Felszabadítja a mellkast, könnyíti a légzést. Javítja a koncentrációs készséget és a testtartást. Javul az egyensúlyérzék és a testtudatosság. Nőknél különösen fontos a helyes testtartás és a helyes ülés a női szerveink egészsége szempontjából.

2. Badhakónászana (pillangótartás)

Helyezkedj el ülésben, és tedd össze a két talpad. Fogd meg a lábujjakat vagy a bokákat, de támaszkodhatsz a hátad mögött is. Hunyd be a szemeket, ha jól esik, segít a befelé figyelésben. Belégzéssel húzd ki magad, a medencét billentsd előre, kilégzéssel lazítsd a csípőt, a vállakat és térdeket engedd süllyedni, nem baj, ha nem érnek le a földre. 5-10 légzésig maradj benne a pózban, attól függően mennyire esik jól.

Kijövetel: kívülről, aluról fogd a térded, és lassan zárd a lábad a kar erejével.

Hatásai: A póz nyitja a csípőt, a medencét és a horpaszt. Energetizálja a medence és az alhas szerveit. Segíti a női szervek helyes működését. Épp ezért hasznos gyakorlat menstruációs görcsök, vérzészavarok esetén.

3. Suptabaddhakonászana (gyémántpóz)

Az egyik legjobb relaxációs pozíció. Csökkenti a stresszt, és különösen előnyös a cikázó gondolatok ellen. 

Ülj le a földre, a talpaidat érintsd össze, lélegezz lassan. Engedd le magad először a könyöködre, majd óvatosan gördülj a hátadra. Az összezárt talpak sarkait hozd olyan közel a medencédhez, amennyire tudod. Nyújtsd a hátadat, és lazítsd el, helyezd a bal kezedet a szívedre, jobbat pedig a hasadra, esetleg tenyereidet a combod belső részére. Ne erőltesd a terpeszt, lélegezz mélyen, és engedd, hogy combtöved magától közelítsen a talaj felé.

Hatásai: Lazítja és nyújtja a testet, javítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást. Energetizálja az alhasi szerveket, és enyhíti a nőgyógyászati és emésztési panaszokat. Nyugtatja az idegrendszert.

4. Gördülés háton

Feküdj a hátadra, a térdeidet pedig emeld a mellkasodhoz, akár keresztezheted is a lábakat. Fogd meg a lábfejeket, és kezdj el hintázni jobbra-balra, és masszírozd meg a deréktájat, majd hintázz előre-hátra, a gerinc mentén, de nem rajta, hanem a gerinc mellett futó izmokon gördülve, miközben a lábad nem engeded el. Folytasd a gyakorlatot 1-3 percen keresztül.

Hatásai: Igazán nyugtató, valamint a derekat, gerincet kellemesen átmasszírozó gyakorlat.

5. Kandarászana (kisjógahíd)

Feküdj a hátadra, hajlítsd be a lábakat, s állítsd talpra azokat. A lábfejek csípőszélességben, egymással párhuzamosak. A sarkakat közelítsük az ülőgumókhoz úgy, hogy az ujjhegyekkel épp elérjük azokat. A tenyerek a csípő mellett a talajon. Belégzéssel emeljük meg a csípőnket, kulcsoljuk össze ujjainkat, s a kézfejekkel nyújtózzunk a sarkak irányába, a lapockákat húzzuk a medence felé, s a vállainkat hátrafelé, lefelé forgatva emeljük ki még jobban a mellkasunkat, emeljük magasabbra a csípőt, hogy az a talajjal párhuzamossá váljék. A combok párhuzamosak a talajjal, a térdek a bokák felett maradnak.

Hatásai: Fokozza bennünk az elégedettség érzését. Masszírozza és nyújtja a vastagbelet és a hasi szerveket, ezáltal javítja az emésztést, tonizálja a női nemi szerveket, menstruációs zavarok ellen kiváló. Enyhíti a hát fájdalmait, nyújtja a négyfejű combizmot, hasat és a vállakat. alkalmazható a gerinc helyreigazítására, a görnyedt válltartás javítására és a hátfájás enyhítésére.

Mielőtt beleveted magad komolyabb jógagyakorlatok elvégzésébe, ajánlott, hogy menj el egy jógastúdióba! Fantasztikus dolog a jóga, és az a szemlélet is, ami a stúdiókban uralkodik, és egy biztos: kezdőként a jógában szükség van tapasztalt oktatóra.

Ajánljuk még:

„NEM LEHET MINDIG DOROMBOLNI…” – EZÉRT NEM BAJ, HA NÉHA MEGPIHENÜNK A SZÜRKEZÓNÁBAN

FÁJ A HÁTAD A SOK ÜLÉSTŐL? EZZEL A 4 JÓGAPÓZZAL SOKAT SEGÍTHETSZ A MÉLYHÁTI IZMAIDON!

EZ A 3 LEGJOBB TEST- ÉS JELLEMFORMÁLÓ JÓGAPÓZ

 

Már követem az oldalt

X