Aktív

Ez a 3 legjobb test- és jellemformáló jógapóz

Aki rendszeresen gyakorolja a jógát, megtapasztalhatja, hogy nemcsak a teste, de a jelleme is formálódik az edzések hatására. És nem, hinni sem kell benne feltétlenül: egyszerűen az agyunk és a testünk együttműködik, a változás pedig akaratunkon kívül is elindulhat.

A hősi vagy harcos pózok a legalapvetőbb ászanák közé tartoznak a jógában, és szinte az összes fő irányzat gyakorlatsoraiban szerepelnek. Nem véletlenül – pozitív hatásuk az egész testre kiterjed, és a gyakorlás során megtapasztalhatjuk azt az erőt, bátorságot, magabiztosságot, amely bennük lakozik. Engedjük hát, hogy testünket-lelkünket egyaránt átjárja a belőlük fakadó energia.
 
Ha túl „spirinek” éreznénk, hogy a testmozgás visszahat lelkiállapotunkra, befolyásolja érzelmeinket, van egy jó hírem: az egész dolognak tudományos magyarázata is van. Nem kell hinni abban, hogy működik, anélkül is hatásos lesz, ha elkezdjük csinálni! Akit érdekel, miképpen hat a testhelyzetünk a mentális állapotunkra, az ezt a Ted Talkot nézze meg: 
 

 

A szanszkrit nevén Vírabhadrászanának nevezett pózoknak öt alapváltozata van, és több jótékony hatása:

  • erősítenek, rugalmassá tesznek, testileg és lelkileg is egyaránt
  • segítenek megnyitni a mellkast, ezáltal segítik a légzést is
  • javítják a tartást
  • energetizálják a testet
  • alázatra, kitartásra, magabiztosságra, de ha kell a csendességre, egyensúly megtalálására is tanítanak

Ezek a pózok nemcsak erőt és lendületet, hanem önbizalmat, magabiztosságot és egyensúlyt adnak. Ez az első három:

Vírabhadrászana I. – erő és elszántság

Lépj ki előre jó széles terpeszbe, a hátsó lábfejet tartsd 45-60 fokban, vagy támaszkodj a lábujjakon sarkat felemelve. Törzsed és csípőd előre, a matracod rövidebbik oldala felé néz. Belégzésre emeled a karokat vállszéllességben, vállakat húzd vissza, karjaid távolítsd a fülektől. Kilégzésre hajlítod az elöl lévő térded. Figyelj rá, hogy a térd nem előzi meg a bokát, ezzel véded az ízületet! Lábszárad a talajra merőleges, comboddal pedig törekedj rá, hogy párhuzamos legyen a talajjal.

Figyelj, hogy ne told túlságosan előre a medencéd, tartsd a hasat tónusban, ne homorítsd túl! Maradj benne legalább 1 percig, figyelj a folyamatos, puha, mély és egyenletes légzésre. Próbáld ki, hogy tudod-e egyszerre több testrészedre is fókuszálni a figyelmed.

Hatásai:

A felemelt karok szimbolizálják, hogy „jöhet a harc, készen állok rá”. A lábak helyzete stabilitást sugároz, az egész póz erőt, elszántságot sugall, ezzel erősítve önbizalmunk. Mindemellett nagyon jó tartásjavító; oldja a nyak, vállak és a hát merevségét. Erősíti a bokát, a térdet, a négyfejű combizmot. Segít helyreállítani a talpboltozati rendellenességet is. Erősíti a szívet, és élénkíti a légzést. Sőt, a csípőtájékon is formál!

Vírabhadrászana II. – koncentráció, fókuszáltság

Kilégzésre lépj ki egy jó széles terpeszbe, kb. 120 cm legyen a két talpél között. Belégzésre emeld a karokat vállmagasságba, hogy párhuzamosak legyenek a talajjal. Nyújtózz két irányba aktívan a karokkal, a lapockákat távolítsd egymástól, tenyerek lefelé nézzenek.

Fordítsd ki a lábfejedet kb. 45 fokkal (a sarok hátrébb legyen, mint a kislábujjad). Kilégzésre hajlítsd be az elől lévő térdet annyira, hogy a combod párhuzamos legyen a talajjal, a lábszárad pedig merőleges legyen rá.

A törzseddel ne hajolj rá a combodra, tartsd mindkét oldalad szép hosszan, a vállakat pedig a medence vonalában. Farokcsonttal lefelé nyújtózz. Fordítsd a fejed az elől lévő lábad irányába, és nézz a kéz ujjain túl!

Figyelj rá, hogy a hajlított térded ne essen be, törekedj vele kifelé, a matrac széle felé.
Tartsd ki legalább 30 mp-ig, ha megy, akkor 1 percig. Belégzésre nyújtsd a térded, majd forgasd át a lábfejeket, és ismételd meg a másik oldalra is! 

Hatásai:

Rengeteg erő rejlik ebben az ászanaban, fókuszálttá és kitartóvá tesz. A láb izmai erőssé és arányossá válnak, és oldódnak az itteni feszültségek. De oldja és nyújtja a medencét és csípőt is, stimulálja a hasi szerveket, ezáltal segítve az emésztést. Terápiás jelleggel alkalmazzák lúdtalp, csontritkulás, és isiász esetében is.

Vírabhadrászana III. – kiegyensúlyozottság, harmónia

Bár egy lábon egyensúlyozni kihívást jelent, érdemes gyakorolni ezt az ászanát. Ne félj, hogy kidőlsz belőle, elesni nem fogsz. Harcos 1-ből érdemes indulni.

A hátul lévő lábaddal előre araszolva helyezd át testsúlyod az elöl lévő lábadra, majd emeld el a talajtól. Amilyen intenzitással emeled a hátul lévő lábad, úgy döntöd a törzsed. A tenyerek a mellkasod előtt imatartásban, csípőcsontok a talaj irányába néznek, a tartó lábad pedig egyenes. Fejtetővel nyújtózol előre, sarokkal hátra, mintha két irányba húznának. A köldököt szívd be a gerinc felé, ha a hasizmokat így aktívan tartod, véded a gerinced alsó szakaszát. A karokkal, ha jönnél tovább, nyújtózz előre, de ha soknak bizonyul, akár a törzs mellett hátra. (könnyített verzió)

Tekinteted a talajra fókuszáljon, egy ponton, valamennyivel a test előtt. Tartsd ki legalább 30 másodpercig, kijövetelnél kilégzésre lassan engedd vissza a talajra a lábad, és állj vissza a harcos 1-be. Ismételd meg a másik oldalra is!

Hatásai:

Hatékonyan fejleszti az egyensúlyérzéket, javítja a memóriát, a koncentrálóképességet. Testileg és szellemileg is serkentően hat, élénkítve és erősítve az egész testet. Ha előrenyújtott karokkal végzed, akkor megdolgoztatja a váll, kar izmait is. Erősíti a mélyháti és lábizmokat is.

Ahogyan a testünk erős, rugalmas, hajlékony lesz, úgy alakulunk hozzá nemcsak „fejben”, hanem lélekben is. A rendszeres gyakorlással mentálisan is pozitív folyamatok indulnak el bennünk. Ha türelemmel, elkötelezettséggel gyakorolsz, felfedezheted magadban azt a képességet, amelynek segítségével teljes higgadtsággal és nyugalommal tudsz szembenézni az élet kihívásaival.

Ajánljuk még:

ÍGY ŐRIZD MEG A FORMÁD KARANTÉNBAN! 5 HASZNOS TIPP A PLUSZ KILÓK ELLEN

EZÉRT ERŐSÍTSD A MÉLYIZMAIDAT!

ESZKÖZMENTES ALAKFORMÁLÁS – JÓGAPÓZOK, AMIK FORMÁBA HOZNAK

 

 

Már követem az oldalt

X