Aktív

Detoxjóga otthon: így csináld! – Sportos karanténkisokos

Mikor, ha nem most?

A jóga gyakorlása reggel a leghatékonyabb. Ilyenkor még merev a test, a haladóbb ászanák nehezen kivitelezhetőek, de a csavarásokkal és nyújtásokkal, mint egy vizes törülközőből, kivezethetjük a testből az extra vizet és lerakódásokat.

És nem, a méregtelenítés megkezdéséhez nem kell megfogadnod, hogy aztán mostantól csak zöldturmix két hétig! Egyszerűen csak terítsd ki a jógamatracod, és az ászanák segítenek majd abban, hogy az emésztőrendszered és az elméd feléledjen, és új erőre kapva megszabadítsa a tested a „hulladékoktól.” 

És ne felejtsük el, a fizikai előnyökön túl, a jóga mentálisan is tisztít. A jóga nyugtató és befelé vivő aspektusai elengedhetetlenek az elméd és tested egészének felderítésére, segítve a fizikai, mentális és érzelmi méregtelenítést. 

1.      Uttanászana – a gerinc megfontolt és erős kinyújtására szolgál

Így néz ki: 

Így csináld:

Belső talpéleid összeérnek, a csípőd billented magad alá, kilégzés közben hajolj előre. Finoman dönts és (kilégzéssel egybekötve!) a hasfaladat fektesd fel puhán a combokra. Bekapcsol a hasizmod, köldököd szippantsd, és helyezd el ujjaidat a talajon. A csigolyák finoman távolodnak egymástól, testsúlyod pedig a lábujjak irányába húz. Az ülőgumókkal törekedj felfele, majd belégzéssel emeld a fejed, és jól nyújtóztasd ki a gerinced, majd kilégzésre közelítsd törzsed a lábakhoz, a térdekre fektetve a fejed.

Próbáld nyújtani a lábakat, ha mégis remegne, akkor hajlítsd a térdeket, mert lehet, hogy a csípőd még nem eléggé rugalmas a feladathoz, vagy csak korán van.

Hatásai

Ez az ászana energetizálja a májat, a lépet és a veséket. Megfigyelheted, ahogy lelassul a szívverésed, mert a fejed a szív alá kerül. Friss vérrel töltve fel a törzsed és az agysejteket. Minden rossz közérzetet és lehangoltságot kitisztít a tudatból, ha kellő ideig (1-2 perc) lélegzel benne. Az ászana befejezését követően az ember higgadtnak és nyugodtnak érzi magát.

2.      Parivritta- trikónászana – átforduló háromszögállás

Így néz ki:

Így csináld:

Lépj egy közepes nagyságú terpeszbe, a törzsed és a csípőd előre, egy irányba nézzen. Belégzéssel jobb kezed a jobb csípődön hagyod, bal kezedet emeled a magasba. Nyújtózz jól meg, majd kilégzésre dönts előre, és tenyered helyezd el a jobb lábfejed belső vagy (ha megy) a külső talpélénél. Maradhatsz így is, de belégzéssel emelheted a jobb karod a magasba is. A karokat és a vállakat próbáld egy vonalba hozni, ezzel nyitod a mellkasod, és tágul a tüdőkapacitásod is. Minden belégzésre nyújtózz előre fejtetővel, kilégzésre pedig csavarj, keresztcsontból egészen a nyaki csigolyákig. Ujjaidat tárd szét, mint a páva a tollait, ezzel növeled a csigolyák közti távolságot és a gerincfolyadék képződését is. Persze csak óvatosan! Maradj ebben a pózban 1-2 percig, majd végezd el a másik oldalra is.

Hatásai:

Lazítja és oldja a csípő feszüléseit, és mivel egy préselő ászanáról van szó, ami stimulálja a vesét, ezért nagyon jól méregtelenít is! A gyomornál keletkező belső rotáció jót tesz a hasnyálmirigynek és a beleknek, elősegíti az emésztést, anyagcserét. Mindemellett a póz javítja az alsó gerinctájék vérellátását, és mellkasnyitó is egyben.

3.      Shalabászana – e tartás a földön ülő sáskához hasonlít, innen kapta a nevét.

Így csináld:

Feküdj le a földre, tekinteted is a talaj irányába néz. Kilégzésre emeld el egyszerre a fejed, a mellkasod és a lábaid a talajról, amennyire csak lehetséges. A karokat először próbáld a tested mellett tartani a levegőben. A testnek csak az elülső hasi tájéka nyugszik a talajon, így ez a rész tartja a súlyod egészét. Kezdetben nehéz lehet a mellkast és a lábakat egyszerre felemelni a talajról, a hasizmok megerősödését követően ez könnyebbé válik. Minden egyes kilégzéssel emelkedj egyre magasabbra és magasabbra.

Hatásai:

A test teljes hátsó részét erősíti, nyitja a mellkast a szívet, javítja a testtartást. Hátfájás és gerincferdülés javítására is kiváló, a csigolyák a helyükre kerülnek, a meszesedés ellen igazi orvosság. A nyomás a hasi szervekre nehezedik ebben a tartásban, így az emésztés is hatékonyabb. A hólyag és a prosztata számára ugyancsak jótékony hatású ez a gyakorlat. Ha ez túl kényelmetlen, a félsáska is nagyszerű alternatíva.

4.      Paschimottanászana – nyugati nyújtópóz

Így néz ki:

Így csináld:

Ebben az ászanában jól meg tudod nyújtani a test egész hátsó felületét, innen származik az elnevezés. Ülj le a földre, nyújtózz a lábbakkal előre fejtetővel felfelé, a gerinced egyenes. Belégzésre emeld a karokat vállszélességben a magasba, majd kilégzésre lehetőleg egyenes háttal dönts előre, és fogd meg a lábujjakat vagy bokát vagy a lábszárad. A térded próbáld nyújtva tartani, de –hogy védd a derekad – ha feszülést érzel, nyugodtan hajlítsd. Normál légzés mellett nyugodj ebben a testhelyzetben.

Hatásai:

Ez az ászana felfrissíti a hasi szerveket, és nem engedi, hogy azok renyhévé váljanak. Energizálja a veséket, azonkívül szinte megfiatalítja a gerincet, és javítja az emésztést. Nagyon jó hatással van a vérkeringésre, és feléleszti az életenergiát. Nyújtja a teljes hát, comb és a lábszár hajlítóizmait, és nem mellesleg karcsúsít is.

Ezek a gyakorlatok mind vagy a belső elválasztású mirigyekre hatnak, vagy hasűri nyomást alakítanak ki, esetleg hasi légzéssel összekötve masszírozó hatással vannak, és ezáltal fokozzák az anyagcserét, segítik az emésztést, és a belek masszírozását. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek. Természetesen a relaxáció és a meditáció is jót tesz ezekben a napokban, és még feltöltődést is nyújtanak.

További cikkek a témában: 

EZ. NEM. JÓGA. – ILYEN AZ, HA EGY JÓGAOKTATÓ KIFAKAD

MIT EDDZEN, AKI FOGYNI SZERETNE?

AZ A FRÁNYA GENETIKA! – MENNYIT SZÁMÍTANAK AZ ADOTTSÁGOK AZ EDZÉSBEN?

Étkezés edzés előtt – mikor, mit, mennyit?

Az edzés előtti étkezésről sokan, sokféleképpen gondolkodnak. Egyesek szerint ilyenkor mindent szabad, mások inkább önmérsékletre intenek. Az igazság megint valahol középen, az éhgyomros önsanyargatás és a tréning előtti töltött paprika között van.

 

Már követem az oldalt

X