Aktív

Mit eddzen, aki fogyni szeretne?

A tél beköszöntével az addig a szabadban sportolók is az edzőtermi futópadokra kényszerültek. Szép lassan megtelik a kardiószekció, minden eszközre jut egy-egy versenyző. A legtöbben a diéta mellé kötelező aerob edzésüket végzik, még sincs két egyforma edzésmódszer. Valaki nyugodt tempóban teker a szobabiciklin, más a futópadon fújtat, és akad olyan is, aki az ellipszistréneren kapálózik, mintha az élete múlna rajta. De kinek van igaza? Létezik egyáltalán egyetemes igazság a témában? 

Mielőtt belekezdenénk, tegyünk rögtön különbséget az aerob- és az anaerob edzés között. Ez tényleg fontos – ha fogyni szeretnénk, nem mindegy, mit sportolunk!

Az aerob edzés egy viszonylag alacsony pulzusszámon végzett, kicsi vagy közepes intenzitású edzés. Szervezetünk ilyenkor elsősorban a zsírokat használja üzemanyagként, nagy mennyiségű oxigént használ fel ahhoz, hogy a mozgáshoz szükséges energiát elő tudja állítani. Célszerű legalább 40-60 percet rászánni, hogy eredményes legyen. Lassú kocogás, intenzív séta, kényelmes tekerés a szobabiciklin – ezek mind aerob tartományban történő mozgásformák.

Az anaerob edzés ehhez képest egy sokkal magasabb intenzitású, magas pulzusszámon történő edzés, ennek során a szervezetünk már a gyorsabb energiaforrásokhoz nyúl: a szénhidrátokat használja fel ahhoz, hogy energiához jusson. Ilyenkor a szervezetnek nincs elegendő oxigénje ahhoz, hogy ebből fedezni tudja az energia előállítását, tehát nehezen, kapkodva vesszük a levegőt. Emellett a vérben nagy mennyiségű tejsav termelődik, így ez az állapot rövidebb ideig fenntartható. Anaerob edzés például a sprintelés, vagy a súlyzós edzés.

Ezekből tehát az következik, ha fogyni szeretnénk, hosszabb ideig tartó, alacsony intenzitású edzésre van szükségünk. Hiába gondolják sokan úgy, hogy itt is az a jó, ha kifulladásig hajtjuk magunkat levegőért kapkodva, a valóságban ez jóval kevésbé hatékony módszer.

Apropó, ilyenkor szokott jönni a kérdés: melyik kardiógép a leghatékonyabb, ha fogyni akarunk?

Teljesen mindegy, bármelyik tökéletes. Én személy szerint  a futópadot és az ellipszistrénert részesítem előnyben. A lényeg, hogy szánd rá magad, és csináld végig azt a 40-60 percet.

Válasszunk egy sétatempót a futógépen, állítsunk hozzá egy kis emelkedőt, vagy tartsunk egy kényelmes iramot közepes ellenálláson az ellipszistréneren. Ha azt érezzük, hogy már kapkodjuk a levegőt, vegyünk vissza az intenzitásból.

Ha kell, váltsunk át lassú sétatempóra, amíg a pulzusunk vissza nem áll az ideális tartományba, de semmiképp ne szakítsuk meg a mozgást, ne álljunk meg pihenni. Ha jól csináltuk a dolgot, kellemesen elfáradunk a végére, de nem szédülünk le a gépről.

A nehéz rész: rajta maradni 40-60 percig, és aztán újra rámászni, egy héten többször is. Monoton tudom, de egy jó lejátszási lista, vagy egy-két epizód a kedvenc sorozatunkból segíthet, hogy hamarabb teljen az idő. Heti két-három alkalom, egy jól megválasztott (!) diéta, és néhány hét alatt meg is fog látszani az eredmény.

Csak indulj el, és csináld!

Ajánljuk még:

Tényleg nem fér bele az időbe a sport?

Évek óta küzdök azért, hogy a mozgás, a rendszeres sportolás stabilan jelen legyen az életemben. Hatalmas kihívás ez számomra. Hol jobban, hol kevésbé, de azért sikerül valamelyest becsempésznem a hétköznapjaimba a mozgást, csak ahogyan mások, én is az idővel állok hadilábon.