Egészség

Ez. Nem. Jóga. – Ilyen az, ha egy jógaoktató kifakad

Sokan, sok mindent gondolnak a jógáról...és sokan sok mindenben tévednek is. Szeretem a jógát, az életem része, és örülnék, ha más is szépet látna benne. Hadd meséljek arról, nekem mit jelent!

A jóga évek óta az életem része, megszerettem, és igyekszem kitartani mellette, mert ha engedem, minden nap segít. Rengeteg félreértés övezi azonban a mindennapi megítélését – szerintem jógaoktatóként ezekről is beszélnünk kell!

1. A jóga nem sport!

A jóga célja egyfajta életmód kialakítása: a test, az elme és a belső szellem művelésének, egységes rendszerének kiépítése. A helyes életvezetés művészetét évezredekkel ezelőtt Indiában tökéletesítették és gyakorolták, de mivel a jóga egyetemes igazságokkal foglalkozik, tanításai ma is éppúgy érvényesek, mint őseink idejében.

Az én életemben is gyengéd és pozitív változásokat tapasztaltam meg a rendszeres gyakorlásnak köszönhetően. Rendszeres...szóval, még oktatóként sem jutottam el a mindennapi gyakorlásig, viszont a „jógikus” életvitellel folyamatosan próbálkozom. Igyekszem beépíteni a jóga világlátását hétköznapjaimba, így egy sokkal teljesebb és kiegyensúlyozottabb énem tapasztalhatom és élhetem meg nap mint nap.

2. A jóga gyakorlati segítség, nem vallás;

módszereit egyaránt gyakorolhatják buddhisták, zsidók, keresztények, muzulmánok, hinduk és ateisták.

Számomra eggyé válást jelent a mindenséggel, de úgy vélem, legfőképp önmagammal. Éppen ezért a jóga az önfegyelem életmódja, amely az egyszerű élet és magas szintű gondolkodás nézetén alapul, de az alapelv ez esetben is mindig, a mérték!

3. A jóga nem egy merő szenvedés

Sok mindenben különbözik a jóga mai formája a gyökerektől, de lényegi tanításai azt hiszem, megmaradtak. Saját példámnál maradva: a jógának köszönhetően a hétköznapi cselekvésekben éppúgy törekszem a tudatosságom fejlesztésére, mint a gyakorlásaim végzése során. Legfontosabb alapeleme éppen ezért tán az önreflexió, vagyis ebben az impulzív világban az érzékszerveken keresztül érkező ingerek, hatások tudatosítása, ezek felismerése és az ezeken való felülemelkedés. Viszont szeretném hangsúlyozni, hogy a jóga nem a szenvedés útja! A helyes gyakorlás is élvezetes és minden alaklommal katartikus hatású. Felszabadít, megértéshez és megéléshez vezet és ezen keresztül, talán ami a legfontosabb, megmutatja a korlátainkat is. Mindenki által járható praktikus és örömteli, az élet minden szintjén átható út és életszemlélet ez inkább, mint merő szenvedés.

 4. A jóga nem a laposhas, feszespopsi gyártósora

A jóga a testi és a szellemi fittségemet egyaránt javította, ugyanis újra megtanította a mély hasi légzést, ami mindegyik jógamódszernek része – ez fokozza a szervezet oxigénellátását, amitől megnő az energiaszintünk. Testi szinten az ászanák, a jógapozíciók erősítik az izmokat, valamint nyújtják az inakat, így idővel az egész test rugalmasabbá válhat, a gerinc pedig hajlékonyabbá. Ezen felül azonban a jóga széles spektrumot kínál, univerzális egészségmegőrző és táplálkozási tanítást, így pszichológia, filozófia és spiritualitás egyben. Éppen ezért, a jóga módszerei a teljes ellazulás képességét tanítják újra az elmédnek és az izmaidnak – ha szeretnéd, és ha hagyod!

Ajánljuk még:

Baranyai barangolások – Pécs és Villány térsége

A megszokott környezetünkből kiszakadni valódi élmény. Egy-egy utazásról visszatérve másként látjuk az életünket, a bennünket körülvevő valóságot, mint annak előtte. S ha már utazás, akkor ezúttal kanyarodjunk dél-nyugat felé, fedezzük fel Baranya kincseit, nézzünk körül Pécsett és környékén. Hagyjuk, hogy megigézzen bennünket az itt-ott felbukkanó Zsolnay-művekben, fakazettás templomokban és természeti kincsekben megbúvó megannyi csoda.

 

Már követem az oldalt

X