Aktív

Fáj a nyakad vagy a vállad? Próbáld ki ezt az 5 jógagyakorlatot!

Az elmúlt hetekben egyre inkább tapasztalom, milyen nagy jelentősége van a nyak- és vállöv lazításának. Az innen kiinduló problémák felfelé a fej irányába és lefelé, a derék vonalában is okozhatnak tüneteket. A nyak mozgásainak beszűkülése az izmok kötöttsége miatt fejfájást, szédülést, koncentrációzavart, a nyakban húzó fájdalmat okozhatnak.

A gyógyszerek, kineziotape, pakolások, borogatások alkalmazása pusztán rövid időre, vagy még ennyire sem javítja ezt az állapotot. Az okot kell megszüntetni, vagyis a nyak-, a váll-, a vállöv izomzatát fellazítani, egyensúlyba hozni, és az egyéni terhelésnek megfelelően megerősíteni. Nagyon fontos a szimmetria helyreállítása! –

Mutatok néhány hatékony és pofonegyszerű gyakorlatot ezekhez!

Balasana – babapóz

A gyakorlást érdemes a képen látható pózzal kezdeni, ugyanis remekül nyújtja a vállízületet, segít oldani az itt felhalmozódott feszültséget. Ezenkívül a vérnyomást is normalizálja.

Térdelj a szőnyegedre, érintsd össze a nagylábujjakat. Ülj hátra a sarkadra, majd nyisd a térdeket kb. csípőszélességben, vagy amennyire kényelmesnek tartod. Kilégzésre hajolj előre, és nyújtsd előre a talajon a karokat. A tenyereddel nyújtózz messzire, és lassan engedd le a törzsed a talaj felé a combok között, homlokod a talajon pihenjen. A popsid tartsd végig a sarkadhoz közel – ha megy, inkább maradjon a sarkakon. Maradhatsz karokkal előre nyújtózva, vagy fektesd a tenyereket a törzsed mellé, tenyérrel felfelé. Engedd a vállakat süllyedni a padló felé, közben figyeld meg, ahogy a vállak előre mozdulásával szélesedik a hát, és lazíts, lélegezz mélyen, nyugodtan.

Hatásai:

Nemcsak pihenő pozícióként szolgálhat, de a gyakorlás megkezdése előtti elcsendesedés ászanája is lehet. Egyszerű, kezdők is bátran végezhetik, és rengeteg pozitív hatása ismert. Nyújtja a csípő izmait, a combokat, a bokákat, hatékony a stressz kezelésében, de kimerültség esetén is ajánlott, és segít lecsendesíteni az elmét. Hát- és nyakfájás esetén is alkalmazható úgy, hogy a fejet alátámasztjuk. Az emésztést is segíti.

Marjari-bitil ászana – Macska-tehénpóz/homorítás-domborítás

Térdelőtámaszban a lábak csípő-, a karok vállszélességben vannak a matracodon. A csuklók a vállak alatt helyezkednek el, az ujjakat széttárod a talajon. A mozdulatot mindig a medencéből indítsd, és a fej érkezik meg utoljára. Belégzésre homorítasz, kilégzésre domborítasz.

Hatásai:

A macskapóz mind a háti szakaszban, mind pedig a hasban, a zsigerekben felgyülemlett feszültség oldására kiválóan alkalmas. Valójában egy instant fájdalomcsillapító, stressz és feszültésgoldó gyakorlat. Immunerősítő és testtudatosító, mely nyújtja és erősíti a mélyháti izmokat.

Sarvangászana – Gyertyaállás

Hanyattfekvésből belégzésre emeljük a lábunkat és törzsünket. A tenyérgyökökkel megtámasztva a keresztcsonti részt/csípőt lassan nyújtsuk a magasba a páros, összezárt lábunkat és a törzsünket. A tenyerekkel közelítsünk a lapockák irányába, testsúlyod a vállakon. A hát és a láb legyen függőleges, egyenes vonalban.

Hatásai:

A gyertyaállás a test valamennyi részére jótékony hatást fejt ki. Csakúgy, mint más fordított testhelyzetek a jógában, pihenteti a szívet és a keringési rendszert. Nyújtja a nyaki terület és a váll izmait, oldja az itt felgyülemlett feszültségeket, segít az elalvásban. Lábduzzadás ellen is kiváló.

Halászana – ekepóz

Majd a lábakat engedjük le nyújtott térdekkel a fejünk mögé. Ha leérnek a lábujjak a talajra, akkor a lábfejeket fel is fektethetjük. A karokat hozhatod a törzsed mögé, kulcsolva a kézujjakat, a karokból-vállakból extramód tudod így oldani a feszültésget.

Hatásai:

Az ekepóz vagy ekeállás nyújtja a nyakat és gerincet, valamint erősíti a hát-, váll- és karizmokat. Megszüntetni a nyak és a váll területén felgyülemlett feszültségeket, oldja a stresszt. A hasnyálmirigyre és az emésztőrendszerre is jótékonyan hat.

Maciászana – halpóz

Tulajdonképpen egy kompenzáló ászanaként is felfoghatjuk, gyakran a gyertyaállás vagy ekepóz után végezzük, azok hatásait ellensúlyozza (miután ezekben a pózokban a nyakat és a gerinc felső szakaszát megnyújtottuk, ezzel az ellentétes irányú homorítással visszanyomjuk, s így feloldódik a nyakban és vállban keletkező feszültség).

Hanyattfekvésből indítsd, összezárt, egyenes lábakkal feküdj. A kezeket tenyérrel lefelé fordítva helyezd törzsed alá, a könyököket húzd minél közelebb egymáshoz. A könyöködre támaszkodva belégzésre emeld a fejed, mintha meg szeretnéd nézni a köldököd, homoríts, és úgy engedd le a fejed a szőnyegedre, hogy csak a fejtetőd érintkezzen a földdel, majd lélegezz ki. Végig mélyen lélegezz, s közben lazítsd a lábad, törzsed. Kijövetelnél ugyanúgy emeld a fejed, mintha újra meg szeretnéd nézni a köldököd, és engedd vissza a fejed finoman a földre, aztán engedd le a karokat, hátadat a talajra. 

Hatásai:

A halpóz oldja a feszültséget a mellkasban, nyakban, vállban, hátban. Erősíti a felső hátizmokat, ráadásul edzi a váll izmait, oldja azok görcseit is. Ennek köszönhetően segít csökkenteni a hátfájást. Jó hatással van az emésztésre is, és pajzsmirigy-túlműködés esetén is javasolt

Jó kiegészítő kezelés a masszázs, az izmok ellazításában, és a fájdalom enyhítésében. Amennyiben gerinces jellegű vagy komolyabb keringési betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

Ajánljuk még:

SPORT A SZOBÁBAN — EGY KIS SEGÍTSÉG A HATÉKONY OTTHONI EDZÉSHEZ!

DETOXJÓGA OTTHON: ÍGY CSINÁLD! – SPORTOS KARANTÉNKISOKOS

BEAUTYROBIC, LEBEGŐS JÓGA, RÚDTÁNC – EDZÉSEK, AMIT EGYSZER MINDEN NŐNEK KI KELL PRÓBÁLNI

 

 

Már követem az oldalt

X