Aktív

Beautyrobic, lebegős jóga, rúdtánc – Edzések, amit egyszer minden nőnek ki kell próbálni

A legtöbb edzésforma a fogyást és az izomépítést helyezi előtérbe, viszont a nőiséggel, lelki egyensúllyal kevéssé foglalkoznak – és ez szerintem nagy hiba!

Amikor az ember azt a szót hallja, hogy edzés, rögtön a konditermek és a súlyzók jutnak az eszébe, legalábbis nekem biztosan. Pedig ha belemélyedünk a témába, azt láthatjuk, hogy ez a kép a valóságban jóval árnyaltabb, ugyanis sorra jelennek meg a nők igényeire, testére szabott foglalkozások, például a termékenységet elősegítő órák.

Az edzések már nem csak a súlyzózásról, és a férfias izmokról szólnak, fontos szerephez jut a nőiesség is.

Nem csak alakot formálnak, hanem nőiesebbé teszik az embert – nem csak testében, de viselkedésében, az élet edzőtermen túli területein is. Például egy jó edzésformától megváltozik a nő tartása, kisugárzása, magabiztosabbá, kiegyensúlyozottá válik általuk.

A legfontosabb pedig az, hogy az esetleges testképzavarokat is le lehet velük szépen lassan, fokozatosan küzdeni. És hogy mik ezek az edzésformák? Íme pár, amit én jó szívvel ajánlok:

BEAUTYSENSE | BEAUTYCORE | BEAUTYROBIC

A három edzéstípus közös pontja az, hogy félhomályban, felfűtött teremben, speciális olajok használatával zajlik az óra.

A lélekkel leginkább a Beautysense foglalkozik. Ez többnyire egy rengeteg nyújtással, lassú, kitartott pozíciókkal tarkított óra, amit az óra végén nőiességet megcélzó relaxációval toldanak meg.  Akik szeretik az átmozgató jógaórákat, és nyitnának egy nőies edzésforma felé, azok ezért az óratípusért is rajongani fognak.

A Beautycore a mélyizmokat, és a mobilizációt célozza meg. Ez egy gyorsabb óra, mint a Beautysense, itt használnak súlyzókat, szalagokat és labdákat is. A rengeteg súlyzóval történő kitartás miatt rendkívül hatásos alakformáló óra.

A Beautyrobic órákon a nők nyújtanak, súlyzóznak, plankelnek, twerkelnek, guggolnak, és csavargatják a testüket lerázva magukról szó szerint a felesleget. Egy gyors, pörgős óra, az egyik legnépszerűbb edzésforma a maga nemében.

JÓGA

A jóga egy rettentően összetett óra, melynek több típusa is van. A közös bennük az, hogy erősítik az immunrendszert, segítik a koncentrációt, csökkentik a vérnyomást és pozitív hatással vannak a emésztőrendszerre, miközben nyújtják, erősítik az izmokat.

Több típusa van, amik közül most a leggyakoribbakat mutatom:

A Jin(g) jóga jellemzője, hogy hosszan tartanak ki bizonyos testhelyzeteket, ászanákat, és nagyjából 3-5 percig maradnak egy-egy pózban. Ez állítólag pozitívan hat az érzelmekre, megtisztítja és lecsendesíti az elmét, miközben átmozgatja az izmokat.

Az Ashtanga és a Power flow jóga alkalmas leginkább alakformálásra. Gyorsabb, tempósabb, kardió jellegű mozgásforma, ami alaposan megizzasztja az embert. Nem jellemző benne a pózba való belemélyedés, sem a pihenés – éppen ezért gyakorlott jógázóknak ajánlott!

Az Iyengar jóga a Power jógához hasonlóan intenzív, viszont ennél a típusnál ügyelnek arra, hogy jobban kitartsák a pózokat, és ne sérüljön le a jógázó gyakorlat közben. A Vinyasa Flow jóga az Iyengar, Asthanga és Deskichar gyakorlatait ötvözi, mely által egy rendkívül dinamikus és zsírégetésre alkalmas óratípus.

A Hatha jóga főleg a légzésre, relaxálásra és a meditációra fókuszál. A pózok egyszerűek, a tempója lassabb. A kezdők számára ez a típus ajánlott leginkább!

AERIAL YOGA

A hagyományos jógával ellentétben az Aerial Yoga a levegőben lógva történik, így tehermentesíti és kíméli az ízületeket. Más néven antigravitációs jógának is nevezik. Az óra folyamán saját testsúllyal történik az edzés, az egyensúly fejlesztésére, az izmok építésére tehát kiváló mozgásforma!

RÚDTÁNC

A rúdtánc nem csak szexi, de egyben veszélyes sport is. Külföldön és hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nők körében. Fontos azonban, hogy tudjuk, nem akármilyen sportról van szó, szóval mindenképpen oktató segítségével sajátítsuk el az alapokat. Szintén fontos, hogy lépésről-lépésre erősítsük az izmokat, de készüljünk rá, hogy így is rengeteg zúzódással, és lila folttal jár majd a fejlődés, cserébe a mélyizmok megerősödnek, és összességében formásabb, hajlékonyabb lesz az ember általa. Határozottan a bevállalós nők sportja!

Ajánljuk még:

Aki a tudatába zárt emberrel is kommunikál – Horváth Sándor logopédussal beszélgettünk

A tizenhat éves Danóka hazaért az iskolából, azt mondta az anyukájának, nagyon fáradt, lepihenne. Mivel sok leckéje volt, kérte, hogy hat óra körül keltse fel, akkor majd nekiáll tanulni. A tanulást már nem tudta elkezdeni, mert nem tudták felébreszteni. Súlyos agyvérzést kapott. A kórházban több órán keresztül műtötték, de így is komoly tünetei maradtak vissza. Mindez tíz éve történt, azóta több helyen kezelték és ma is folyamatosan rehabilitálják. Közben leérettségizett, most egyetemre készül. Filmbe illő, ma is nehéz útján Horváth Sándor gyógypedagógus, logopédus kísérte és kíséri, aki több mint kétezer afáziás beteggel foglalkozott az elmúlt évtizedek során. Hihetetlen hivatástudata, számos tapasztalata, töretlen lelkesedése és gyógyulásba vetett hite tartja a pályán dacára a nyugdíjas kornak.

 

Már követem az oldalt

X