TudatosVegasz

Karanténbankolás – avagy sorbanállás helyett ülj le inkább a számítógép elé!

Az eddigi napi rutinjainkat  teljesen át kell gondolnunk. Persze sokan vannak, akiknek nem újdonság a home office, az online munkavégzés és az appokkal történő ügyintézés, de tudom jól, hogy szép számmal vannak azok is, akik eddig a személyes jelenlétet preferálták, vagy egyszerűen csak idegenkedtek a technikai megoldásoktól. Azonban jelen helyzetben célszerűbb távolról, online intézni mindent, amit csak lehet. Az a szerencse, hogy a pénzügyeket pont lehet!

Szinte az összes banknak van netbanki felülete, mobilalkalmazása, melyek lehet, hogy nem tudnak mindent, de amikre a következő néhány hétben szükségünk lehet, azokra épp megfelelőek. Így nem kell azonnal a bankba menni – még akkor sem, ha mondjuk hitelmoratóriumot szeretnénk online intézni. 

Összegyűjtöttem nektek, hogy pontosan milyen digitális lehetőségeket kínálnak a bankok a netbankon, a mobilbankon és az érintéses bankkártyán túl!

A netbankon, mobilbankon keresztül az alapvető banki szolgáltatásokat elérhetjük, így az esetek nagy részében mellőzhető a bankfióki ügyintézés. Ha csak érdeklődni szeretnénk, akkor lehetőségünk van ezt telebankon, a netbankon keresztül indított levélben vagy (a legtöbb hazai nagybanknál ) chatablakon keresztül megtenni.

Ügyintézés az átutaláson és bankkártyás fizetésen túl – #maradjotthon jeligére

Milyen lehetőségeid vannak akkor, ha bankszámlát szeretnél nyitni, kölcsönt szeretnél felvenni, vagy értékpapírt szeretnél vásárolni vagy eladni? Meg tudod-e mindezt tenni, ha még nem vagy az adott bank ügyfele?

A bankszámlanyitást el tudod végezni otthonról is!

Magyarországon 2017 óta van lehetőség arra, hogy otthonról bankszámlát nyiss. 2017-ben több bank is elindította a videóbankon keresztül, valós időben történő bankszámlanyitást.

Ez úgy történik, hogy a számítógéped előtt ülve, a számítógéped kameráját használva videóchaten keresztül azonosítod magad a banki ügyintéző előtt, és valós időben teszed meg a számlanyitáshoz szükséges nyilatkozatokat.

Az online számlanyitás lehetőségét az alábbi bankoknál tudod igénybe venni:

Budapest Bank

CIB Bank

GRÁNIT Bank

MagNet Bank

MKB Bank

OTP Bank

Takarékbank

Mi van, ha hitelre van szükséged? Ezt is el tudod intézni online!

Akár olyan bankkal, pénzügyi szolgáltatóval is, amelyiknek még nem vagy az ügyfele. A nagybankok közül az OTP és a CIB fogadja be a saját ügyfeleik személyikölcsön-igénylését netbankon, mobilbankon keresztül. A gyors elbírálást követően, pozitív elbírálás esetén 24 órán belül hozzájuthatsz a kért összeghez .

Az alábbi bankoktól, pénzügyi szolgáltatóktól akkor is igényelhetsz online kölcsönt, ha még nem vagy az ügyfele:

CIB Bank

Cofidis

K&H Bank

Mikrocredit

MiniKölcsön

(Arról, hogy mire kell figyelni hiteligénylés esetén, ebben a cikkben olvashatsz.)

Értékpapírt, állampapírt akarsz venni, vagy eladni?

Értékpapírt csak értékpapírszámlára vagy speciális értékpapírszámlára (TBSZ, NYESZ) tudsz venni. Ha még nincs értékpapírszámlád, akkor egyszer be kell menned a bankfiókba, megnyitni a számlát, és rögtön online hozzáférést is kérni. Ha csak állampapírt akarsz venni, akkor a számlanyitást elindítod online, és a hozzád közel eső, értékpapírszámla-vezetéssel foglalkozó MÁK ügyfélszolgálatra foglalsz időpontot, ahol befejezed a számlanyitást, és online hozzáférést kérsz a számlához. 

Az értékpapírszámlákat is el lehet érni netbankon keresztül, ha van erre kiegészítő szerződésed. Ha nincs, egyszer fel kell keresned emiatt a bankfiókot.

Ha mindezek megvannak, akkor az értékpapírszámlán történő forgalmazást, állampapírok, részvények, kötvények, befektetési alapok, ETF-ek adását-vételét mind el tudod végezni online.

Csekkbefizetés miatt sem kell elmenned a postára

A csekkjeidet banki átutalással (azonnali fizetéssel), de mobilfizetéssel is kifizetheted a csekken található QR-kód beolvasásával, lefotózásával. Ha okostelefonod van, akkor ezekkel az alkalmazásokkal is kifizetheted csekkjeidet:

iCsekk

Simple

Budapest Bank

OTP Bank

Befizetés internetbankon keresztül

A sárga csekkeket akár internetbankon keresztül is befizetheted, hiszen a postán részedre kiküldött papírlapon minden ehhez szükséges adat rajta van. Mindössze annyi dolgod van, hogy beírod a csekken szereplő összeget, majd megadod a „számlatulajdonos számlaszáma és neve” felirat alatti adatokat. Fontos, hogy a közlemény mezőt is töltsd ki, ide a befizetőazonosító számát mindenképpen írd be. Mivel banki átutalásról van szó, ennek lehet költsége, ám vannak olyan ingyenes bankszámlák, ahol többek között ezzel sem kell számolni.

Az OTP netbankjában van egy „csekkbefizetés” menüpont is, ahol pedig egy a képernyőn megjelenő sárga csekket lehet kitölteni.

Hasonló cikkek a témában:

NEGYEDÉVES PÉNZÜGYI ELLENŐRZŐ-LISTA: 6 DOLOG, AMIT CSEKKOLNOD KELL

TUDTAD, HOGY KEVESET IS ÉRDEMES? ÚTMUTATÓ A SIKERES MEGTAKARÍTÁSHOZ!

MEGTAKARÍTSUNK VAGY BEFEKTESSÜNK?

 

Már követem az oldalt

X