TudatosVegasz

Megtakarítsunk vagy befektessünk?

Sok új kisbefektető nem érti, hogy a pénz megtakarítása és a pénz befektetése teljesen más dolog. Különböző céljaik vannak, és különböző szerepet játszanak a pénzügyi stratégiában és a mérlegben. Alapvető fontosságú, hogy tisztában legyünk ezzel, mielőtt elkezdenénk a vagyonépítést, mert ez sok fájdalomtól és stressztől megmenthet minket. Láttam és beszélgettem olyan emberekkel, akik mindent elvesztettek annak ellenére, hogy csodálatos portfóliójuk volt, csak éppen nem értékelték benne eléggé a készpénz szerepét (aminek a célja nem az, hogy hozamot generáljon számunkra). Kezdőként talán a legfontosabb, hogy megnézzük, megértsük a megtakarítás és a befektetés közötti különbségeket, meghatározva mindkét fogalmat.

Mi a megtakarítás?

A megtakarítás, vagyis az el nem költött pénz félrerakása rendkívül biztonságos és rugalmas (azaz nagyon rövid idő, legfeljebb néhány nap alatt értékesíthető vagy hozzáférhető) értékpapírokba vagy számlákra. Ez lehet tőkevédett befektetési jegy, de ide tartoznak az állampapírok és a pénzpiaci számlák is. Mindenekelőtt a készpénztartaléknak ott kell lennie, ahol bármikor könnyen, gyorsan elérjük; rendelkezésre áll, és azonnal felhasználhatjuk, függetlenül attól, hogy mi történik körülöttünk a piacon.

Számos híres, gazdag befektető, aki a nagy gazdasági válságot átélte, sok készpénzt tart rejtett helyen, még akkor is, ha jelentősebb veszteséggel jár.

Mi a befektetés?

Befektetés… sokszor halljuk, mégsem tudjuk pontosan, mit jelent. Sokan keverik a tőzsdézéssel, a kereskedéssel, és olyan távolinak érzik maguktól, pedig ma már szinte mindenkinek lehetősége van befektetni. Lássuk, mi is az a befektetés.

A befektetés segít, hogy gyorsabban tudjunk vagyont építeni. Márpedig, ha szeretnénk elérni a pénzügyi szabadságot, vagy csak egy anyagi biztonságra törekszünk,

akkor előbb utóbb el kell kezdenünk vagyont építeni.

A pénzbefektetés az a folyamat, amikor a pénzt, a tőkét olyan eszköz vásárlásához használjuk fel, amelyről úgy gondoljuk, hogy valószínűleg biztonságos és elfogadható megtérülési rátát generál az idő múlásával, és gazdagabbá tesz minket.

A vagyonépítéshez általában valamilyen megtakarítás szükséges. Vagyis az, hogy kevesebbet költsünk, mint amennyi a bevételünk. Az így megmaradt pénzt tarthatjuk pénzként egy számlán, befőttesüvegben, párnacihában..., vagy megpróbálhatjuk nagyobb ütemben gyarapítani: befektetni.

A befektetés célja: több pénzt kihozni a megtakarításból, avagy „dolgoztatni” a pénzt.  Sok olyan helyzet van, amikor fontos a pénzünk hosszú távú hozama. Ilyen, ha a nyugdíjas korunkra félretett összeget fektetjük be, vagy más céljaink, amelyek 10 vagy több év múlva fognak csak megvalósulni. A befektetések segítségével,  – kellő időt hagyva – akár meg is többszörözhetjük a vagyonunkat.

Mennyit kell megtakarítani? vs. Mennyit kell befektetni?

A megtakarításnak szinte mindig a befektetés előtt kell lennie.

Gondoljunk rá úgy, mint arra az alapra, amelyre épül a pénzügyi házunk. Ennek oka egyszerű. Hacsak nem öröklünk nagy mennyiségű vagyont, a megtakarítások biztosítják a tőkét befektetéseink táplálására. Ha nehézségekbe ütközünk, és készpénzre van szükségünk, s nincs megtakarításunk csak befektetésünk, akkor valószínűleg a lehető legrosszabb időben értékesítenénk befektetésünket. Ez nem jó recept a meggazdagodásra.

Két megtakarítási program van, amelyeket be kell vonnunk az életünkbe.

Általános szabályként a megtakarításoknak elegendőeknek kell lenniük az összes személyes költség fedezésére, ideértve a jelzálog-, és egyéb hiteltörlesztéseket, biztosítási költségeket, közüzemi számlákat, élelmezési és ruházati költségeket, legalább hat hónapra. Ilyen módon, ha elveszítjük a munkánkat, elegendő időnk lesz arra, hogy életünket módosítsuk anélkül a nyomás nélkül, amelyet a fizetéskiesés okoz.

Ha bármilyen konkrét életcélunk van, amely legfeljebb öt éven belül nagy mennyiségű készpénzt igényel, megtakarításokra, nem pedig befektetésekre kell fókuszálnunk. A tőzsde rövid távon rendkívül ingatag lehet, mint az a fenti képen is látszik, akár értékének több mint 50%-át elveszítheti egy év alatt.

Csak azt követően kezdhetünk el befektetni, ha rendelkezésünkre áll a vésztartalékon felül is megtakarítás. Az egyetlen lehetséges kivétel, ha nyugdíjszámlát nyitunk. 

Bárkinek sikerülhet

Amikor elkezdünk a befektetésen gondolkodni, az ijesztőnek tűnhet.  Minden sikeres, anyagilag független ember kezdett valamit azzal a pénzzel, amit megkeresett, de nem költött el. Ezeket a megtakarításokat olyan projektekbe tették, amelyek osztalékot, kamatot és bérleti díjat fizettek. Ha valaki ésszerűen tud cselekedni, fegyelmezetten kezeli a pénzét, elsajátítja a befektetői gondolkodást, élvezheti a siker jutalmát. Végülis a megtakarítás egyszerű matek, és az alapműveleteket már általános iskolában megtanultuk. 

 

Már követem az oldalt

X