TudatosVegasz

Bank vagy ember – Ki nyer a hiteltörlesztések szüneteltetésével?

A  2020. március 19-én hatályba lépett 47/2020. (III. 18.) Kormányrendelet jelentős változásokat tartalmaz a fennálló hitelek visszafizetésére vonatkozóan. Érdemes azonban megfontolni, valóban mit éri meg lépni jelen helyzetben, ha jól szeretnénk kijönni a dologból.

 

Mit jelent és kire vonatkozik a hitelmoratórium?

A törlesztési moratórium, más néven fizetési haladék a 2020. március18-án megjelent kormányrendelet alapján a hiteledre 2020. március 19-től 2020. december 31-ig nem szükséges a havi törlesztőrészleteket megfizetned.

A moratórium a következő, 2020 március 18. éjfélig fennálló és folyósított hitelszerződéseket érinti:

  • személyi kölcsön
  • jelzáloghitel
  • áruvásárlási hitel
  • gyorskölcsön
  • autóhitel
  • diákhitel.

A törlesztési halasztás a pénzügyi lízingszerződésekre és a munkáltatói kölcsönökre is vonatkozik. A moratórium alatt nem kell tőke-, kamat- és díjfizetést teljesítened.

Mit nem jelent a moratórium?

A törlesztőrészletek szüneteltetése nem jelent tartozáselengedést, kamatmentességet. A szüneteltetés idejére számított kamatot utólag, a futamidő alatt egyenlő részletekben kell majd megfizetned. Ezt az összeget az eredeti hiteled tartozásától elkülönülten fogja a bank kezelni, s erre nem számíthat fel kamatot a futamidő alatt. Szóval annak érdekében, hogy a törlesztőrészleted ne emelkedjen meg a fizetési moratóriumot követően, a kölcsönöd futamideje meghosszabbodik.

Mi az előnye, és kinek előnyös élni a törlesztési moratórium lehetőségével?

A járvány számos iparágban és a magánemberek egy részénél is azonnali pénzügyi sokkot okozott. Az időlegesen elhalasztható törlesztés, azonnali lehetőség, hogy a felmerülő fizetési nehézségekre átmeneti megoldást nyújtson.

A moratórium nyújtotta lehetőséget akkor érdemes számba venned, ha már most elveszítetted az állásodat vagy csökkent a bevételed, ezért a stabil hiteltörlesztést a közeljövőben nem látod biztosítottnak.

Hogyan mondhatsz le a törlesztési moratóriumról?

A rendelet automatikusan érvényes valamennyi hitelre, a törlesztés felfüggesztését neked nem kell kérned a bankodtól. Ha azonban továbbra is szeretnél törlesztést fizetni, akkor ezt jelezned kell a kölcsönt nyújtó pénzintézet felé, a bejelentést a hitelszámlát vezető pénzintézet felé kell megtenned. A pontos információk a folyósító bank honlapján olvashatóak el. A pénzintézetek felé Internetbankon, és Telebankon keresztül is lehet nyilatkozni. Egyes bankok telefonos ügyfélszolgálati lehetőséget biztosítanak, de van olyan pénzintézet, amely egy nem kérek moratóriumot gomb alatt nyújt tájékoztatást.

Van hátránya a törlesztési moratórium igénybevételének?

A törlesztési halasztásnak az a hátránya, hogy a futamidő meghosszabbodik, így az az eredetileg tervezettnél később, és magasabb, a banknak megfizetett összeggel zárhatod le a hitelszerződést, mintha a szerződés szerint meghatározott módon végig törlesztettél volna.

Nyerhetsz-e a törlesztési moratóriummal?

Igen. A bankok nem számolhatnak  fel kamatos kamatot a nem törlesztett hitelek elmaradására. Ha élsz a moratórium lehetőségével, de az eddigi törlesztőrészletedet továbbra is befizeted havonta, de nem havi törlesztésként, hanem tőketörlesztésként – az utalás közleményében ezt feltüntetve –, akkor a tőketartozásod összege csökken és így nyersz, mert te élvezed a kamatos kamat hatását, amit a bank nem tud rád hárítani. 

Jó taktika lehet például, ha nem csak lakáshiteled van, hogy kihasználd a moratóriumot, és azt az összeget, amit eddig a lakáshitel törlesztésére fizettél havonta, fizesd be a magasabb kamatozású egyéb hiteleidre. Így alacsonyabb kamat mellett az egyéb hiteleidet átkonvertálhatod lakáshitellé.

Ajánljuk még:

Tippek pénztárcabarát tengerparti nyaraláshoz

Nemrég egy nyaralásszervező fórumon döbbentem meg teljesen az érzéketlen kommenteken. Olyan családok kértek segítséget, amelyek életükben először célozták meg a tengerpartot, azt szerették volna megtudni, mi mennyibe kerül, és hogyan tudnának spórolni a költségeken. A válaszadók sajnos igen nagy része magából kikelve osztotta az észt, hogy aki ilyeneken akar spórolni, az maradjon otthon, ne menjen a tengerre. Hogy tessék?

 

Már követem az oldalt

X