TudatosVegasz

Negyedéves pénzügyi ellenőrző-lista: 6 dolog, amit csekkolnod kell

Pénzügyeink rendszeres felülvizsgálata elengedhetetlen a pénzügyi tervünk sikerének biztosításához. De honnan tudjuk, mit kell tennünk? Mutatjuk!

Bár jó, ha évente legalább egyszer megnézzük pénzügyi helyzetünket, a negyedéves pénzügyi áttekintés segíthet jobban összhangban lenni a pénzzel és a célokkal. Ha nem vagy biztos benne, mire kell odafigyelned, használd ezt az ellenőrzőlistát útmutatóként.

1. Kezdd a hitelinformációs jelentéssel

A Központi Hitelinformációs Rendszer-lista nyilvántartja a magánszemélyek (és vállalkozások) hitel-visszafizetési múltját. A KHR segítségével a bankok megosztják egymás között az adatokat, így minden egyes hitelfelvétel előtt sokkal pontosabb hitelképességi vizsgálatot tudnak elvégezni.

Hiteljelentésed a pénzügyi egészségügyi rejtvény legfontosabb eleme. A jó hitelképesség és a megalapozott hiteltörténet megkönnyítheti a hitelek igénybevételét, amikor szükséged van rájuk. A negyedéves pénzügyi felülvizsgálat részeként szánj időt a hiteljelentés áttekintésére. Ha tudni szeretnéd, hogy milyen adatokat tartanak nyilván rólad és a hitelszerződésedről, lehetőséged van ezek megismerésére díjmentesen. Bármikor  hivatalos tájékoztatást kérhetsz a bankodtól, vagy a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-től.

Ezekre figyelj a jelentés áttekintésekor:

  • Ellenőrizd, hogy személyes adataid pontosak és naprakészek-e!
  • Tekintsd át az egyes számlák aktuális egyenlegét és fizetési előzményeit!
  • Ellenőrizz minden új hitelszámlát, amelyet nyitottál!
  • Ellenőrizd, hogy vannak-e negatív megjegyzések!
  • Ha hibát vagy pontatlanságot észlelsz, vedd fel a kapcsolatot az információt szolgáltató hitelintézettel, hogy megvitathasd azt!
  • Nézd át a költségvetésed!

A költségvetés nagyon hasznos a kiadások ellenőrzéséhez és a megtakarítási célok eléréséhez. A negyedéves pénzügyi áttekintés során nézd át a havi kiadásokat sorról sorra! Keress megnövekedett vagy csökkenő kiadásokat, vagy új kiadásokat, amelyek az utolsó negyedév óta bekerültek!

2. Ezután vizsgáld felül a jövedelmedet

Több pénzt keresel, kevesebbet vagy ugyanazt az összeget? Ha jövedelmed nőtt, és költségeid csökkentek, az azt jelenti, hogy több pénzed van az adósság visszafizetésére vagy megtakarításra. Másrészt, ha a jövedelmed nem változott, de a költségeid megnövekedtek, akkor előfordulhat, hogy felül kell vizsgálnod a kiadásaidat, hogy megtudd, van-e bármi, amit csökkenthetsz vagy megszüntethetsz.

Ha tartozásod van, nézd át a jelenlegi adósság-visszafizetési tervedet (ha nincs ilyened, SOS készíts egyet). Kérdezd meg magadtól, hogy továbbra is jó úton haladsz-e, hogy a kitűzött határidőn belül kifizesd a tartozásaidat. Ha csökkented a költségeket, vagy ha a jövedelmed nőtt, akkor fontold meg, hogy növelheted-e a havi törlesztési összegedet az egyenleg gyorsabb felszámolása érdekében.

3. Vess egy pillantást a befektetéseidre

A tőzsde ingatag, és néha a befektetések értéke drámaian felfelé vagy lefelé mozog. A portfólió-ellenőrzés segíthet abban, hogy eldöntsd, továbbra is fenntartod-e a kockázattűrőképességed alapján, vagy más eszközallokációt választasz.

Felül kell vizsgálnod a befektetésekért fizetett díjakat (számlavezetési-, állomány-, tranzakciós, stb. díj) is. A magasabb díjak jelentősen csökkenthetik a befektetés eredményét, és ennek hatása még jobban érezhető, amikor a piac esik.

4. Ellenőrizd a biztosítási fedezetedet

Biztosításokra szükséged van, ha van otthonod, autód, ha a te életedtől, egészségedtől, munkaképességedtől függ a családod megélhetése, a gyermeked felnevelése…De ez nem jelenti azt, hogy többet kell fizetned a biztosításokért, mint amennyit szükséges. Negyedévente ellenőrizd a fedezet összegeit, a díjakat és a levonásokat. Ellenőrizd, hogy jogosult vagy-e biztosítási engedményekre, vagy csökkentheted-e a biztosítási díjakat a fizetési gyakoriság módosításával.

Ezenkívül keress „hiányosságokat” a biztosítási tervedben. Például, ha nemrégiben férjhez mentél, vagy született gyermeked, akkor ideje lehet gondolkodni az életbiztosítás aktualizálásán, vagy ha még nem rendelkezel ilyennel, s nincs több (tíz)millió forint megtakarításod, akkor egy (nem unit-linked, megtakarítással kombinált ) életbiztosítás elindításán. Az életbiztosítás pénzügyi előnyt nyújthat egy rettegett betegség kialakulása esetén, vagy a legrosszabb eset beálltakor segíthet a gyermeknevelés, a túlélés költségeiben.

5. Nézd át a nyugdíjtervedet

Minél hamarabb kezded el a nyugdíjazásodat tervezni, annál jobb, és ha a munkáltatói cafeteria-rendszer támogatja megtakarítást, az nagyszerű módja lehet a kezdésnek. Ha önkéntes nyugdíjpénztárban takarítasz meg, akkor minden negyedévben ellenőrizd le a hozzájárulásokat. Ha tudod, maxold ki az éves adóvisszatérítési korlátot, ezért fontold meg a nagyobb összegű hozzájárulást.

Az önkéntes nyugdíjpénztár mellett lehetőséged van arra, hogy nyugdíj-előtakarékossági számlát is nyiss, és azon fektesd be a nyugdíjra szánt pénzed. Erre a megtakarításra is igénybe vehetsz adójóváírást, ha alkalmazotti munkabérrel rendelkezel. Ez utóbbi nem hátradőlős megtakarítás, neked kell meghoznod a befektetési döntést, a befektetést neked kell kezelned, de nem megtanulhatatlan. Szánj időt a lehetőségek és a költségvetésed áttekintésére, hogy meghatározd, mekkora összeget fektethetsz be évente ezeken számlákon.

6. Frissítsd céljaidat!

A célok kitűzése nagy motivációt ad a megtakarításhoz és a költések hatékonyabbá tételéhez. A negyedéves pénzügyi felülvizsgálat utolsó része az, hogy ellenőrizd céljaidat, Nézd meg, mennyit haladtál előre. Ha van egy olyan cél, amelyet kihúzol a listádról, gondolj arra, milyen új célokat állíthatsz fel a pénzügyi terved továbbfejlesztése során.

 További cikkek, hogy még jobban bánj a pénzzel: 

MEGTAKARÍTSUNK VAGY BEFEKTESSÜNK?

PÉNZÜGYI CÉLOK, AMELYEKET EL KELL(ENE) ÉRNÜNK A 40. SZÜLETÉSNAPUNK ELŐTT

ÍGY HAGYD ABBA A HÓNAPRÓL HÓNAPRA ÉLÉST

 

Már követem az oldalt

X