TudatosVegasz

10+1 tipp, amely segít, hogy tartani tudd magad az adósságtörlesztési tervedhez

Az adósságfizetési terv elkészítése elkötelezettséget igényel. Könnyű elriadni tőle, amikor rájön az ember, hogy sok idő és áldozat kell a jelentős eredmények eléréséhez. Időnként nehéz ragaszkodni hozzá, de ha elkötelezett maradsz, akkor elérheted a célod. Íme néhány tipp, amely segíthet a terv betartásában!

1. Győződj meg arról, hogy az adósságkifizetési terved reális-e!

Lehetetlen ragaszkodni egy olyan adósságtörlesztési tervhez, amely a kezdetektől nem reális. Ha túlbecsülöd a fizetendő összeget, vagy alábecsülöd az időt, akkor erős lesz a kísértés, hogy bedobd a törülközőt. Előfordulhat, hogy az a terv, amelyet elkezdesz, nem fog működni az egész adósságvisszafizetési folyamat során. 

Vess egy pillantást aktuális jövedelmedre és költségeidre, majd számítsd ki azt az összeget, amelyet havonta valóban adósságfizetésre tudsz fordítani. Többet is fizethetsz, de a terv elkészítésekor határozd meg azt az összeget, amelyet minden hónapban megbízhatóan és reálisan is ki tudsz fizetni.

Becsüld meg az adósság kifizetéséhez szükséges időt a havi törlesztés alapján. Vedd figyelembe, hogy ha többet fizetsz, akkor hamarabb meg tudsz szabadulni az adósságodtól, miközben, ha kevesebbet fizetsz meghosszabbítod az adósság kifizetéséhez szükséges időt.

2. Foglald írásba a tervedet!

Ne hagyatkozz a memóriádra, hogy lépést tarts az adósságterveddel. Az adósságterv írásbeli megfogalmazása növeli annak valószínűségét, hogy eléred a célod. Először is, a terv leírásával elkötelezed magad.

A terv leírásának egyszerű cselekedete azt jelzi az agyadnak, hogy valóban meg akarsz szabadulni az adósságodtól.

Nincs szükséged bonyolult tervre - és nem is szabad túlbonyolítanod azt annyira, hogy nehéz legyen ragaszkodnod hozzá. Csak annyit kell tenned, hogy írd le az adósságaidat, az esedékesség dátumát, a minimális törlesztőrészlet összegét és a kiegészítő összeget, amelyet egy-egy adósság kifizetéséhez teljesíteni fogsz. Az adósság kifizetésének leghatékonyabb módja, ha több tételből álló adósságod van, az, hogy egy adósságot nagyobb átalányösszeggel fizetsz, és minden egyéb adósságnál csak a minimumot fizeted. Legjobb, ha a legmagasabb kamatozású, legköltségesebb hiteled törlesztésével kezdesz.

Miután leírtad a tervet, tedd olyan helyre, ahol gyakran látod!

3. Kövesd nyomon a haladásod!

Az egyenleged minden egyes befizetéssel csökken. Vedd figyelembe, hogy azoknak a számláknak az egyenlege, amelyekre a minimális törlesztést fizeted, havonta csak csekély összeggel csökken. Az a tartozás, amelyre nagyobb havi összeget fizetsz, gyorsabban csökken.

Érezd jól magad minden egyes befizetésnél, függetlenül attól, hogy a minimális vagy a nagyobb összeget fizeted. Hónapról hónapra azt mutatják ezek a befizetések, hogy elkötelezett vagy az adósság kifizetése iránt.

Időnként hasonlítsd össze az induláskor felírt egyenleget a havi egyenleggel, hogy megnézd, mekkora adósságot fizettél ki eddig. Ne ostorozd magad, ha nem ott vagy, ahol hitted. Ehelyett ünnepeld meg a kis haladást is, és maradj elkötelezett a visszafizetés folytatása mellett.

4. Fizess többet, amikor csak lehetséges!

Miután meghatároztad a havonta fizetendő összeget, tarts be azt, de ha többet tudsz fizetni, tedd meg. Például, ha bónuszt kapsz a munkádért, vagy váratlan bevételhez jutsz, fordítsd egy részét vagy az egészet az adósság törlesztésére. További bevételforrásokat kereshetsz az adósságaid visszafizetésének gyorsítása miatt: például másodállást vállalhatsz, vagy a hobbidból (pl. kézművesedés) pluszjövedelmet generálhatsz. Ha látod, hogy az adósságegyenleged csökken, az motivál az adósság kifizetésére.

5. Ne hagyd, hogy a kudarc visszatartson!

Nem vagyunk tökéletes emberek. Terveink sem lesznek tökéletesek. Lehet, hogy van egy hónap, amikor a váratlan költségek megakadályozzák, hogy többet fizess az adósságod törlesztésére. Előfordulhat egy olyan jelentős életesemény, amely megköveteli, hogy néhány hónapon keresztül csak a minimális törlesztést fizesd a tartozásaidra, vagy még azt sem. Ez nem ok arra, hogy felhagyj a tervvel. Ehelyett vess egy pillantást arra, ami történt, ami megakadályozza az adósság fizetését. Gondold végig, hogy meg tudtad-e volna akadályozni. Tanulj az esetből, s a lehető leghamarabb kezdd újra a szokásos törlesztést. Ha szükséges, módosítsd a tervet, és maradj elkötelezett az adósságvisszafizetési cél mellett. 

6. Oszd meg a tervedet, hogy elszámoltatható legyél!

Sokan blogokat és közösségimédia-oldalakat indítanak, hogy megosszák másokkal az adósságvisszafizetési szándékukat, hogy elszámoltathatóak legyenek, és csatlakozzanak más emberek is egy közösséghez, akik szintén dolgoznak adósságaik mielőbbi visszafizetésén. A blogolás másik előnye, hogy a blog jövedelmet generálhat például hirdetésekkel vagy szponzorált tartalmakkal, és hogy ezt a pénzt szintén az adósság törlesztésére lehet fordítani.

Keress embereket, akik mindannyian az adósságuk mielőbbi visszafizetésén dolgoznak. Csatlakozz hozzájuk, hogy megoszd saját adósságkifizetési előrehaladásodat és tippeket cserélj, amelyek hasznosak a tervhez való ragaszkodáshoz.

Ha valakivel együttműködsz, az ösztönözni fog, hogy betartsd az adósságfizetési tervedet.

Elszámoltató partner lehet egy barát, munkatárs, házastárs vagy családtag is. Lényeg, hogy a számonkérésen túl támogasson, ha elkeseredettnek érzed magad.

7. Maradj a költségvetéseden belül!

Az adósság kifizetése nem olyan cél, amelyet légüres térben lehet elérni. Pénzügyeidnek más szempontból is rendben kell lennie ahhoz, hogy az adósságodon előrehaladást érj el. Készíts egy tervet arra, hogy mire fogod elkölteni havonta a pénzedet: írd össze a fizetendő számlákat, törlesztési összegeket és azt, hogy mennyit költesz olyan dolgokra, mint a közlekedés, a háztartás, az étkezés, stb.

Tartsd magad a költségvetéshez egész hónapban. Ha túlléped valamelyik keretet, akkor kevesebb pénzt tudsz az adósság kifizetésére fordítani, és ez késleltetheti az adósságfizetési célodat.

Ha úgy látod, hogy folyamatosan túlléped a költségvetésed, akkor nézd át a tervet, hogy megbizonyosodj arról, hogy megfelel-e a valódi költségeidnek. Lehetséges, hogy alábecsülted a havonta elköltött összeget. Vedd figyelembe, hogy a költségvetés kiigazításához szükség lehet az adósságterved kiigazítására is. Ez teljesen rendben van. Alapvető fontosságú az olyan adósságtervezés, amely megfelel a költségvetésednek.

8. Ne csinálj több adósságot!

A hitelkártyák további használata, vagy új kölcsönök felvétele az adósságproblémát még rosszabbá, nem pedig jobbá teszi. Lehet, hogy elbátortalanodsz, mert az adósság visszafizetése áldozatot igényel, s még nem látsz nagy előrehaladást, de egy újabb hitel csak az adósságot növeli. Nehéz ragaszkodni a kifizetési tervhez, ha látod, hogy a célod eltolódik a jövőben.

Összpontosíts arra, hogy ragaszkodj a költségvetésedhez, hogy ne kelljen használnod ismét a hitelkártyád. Ha nem tudsz ellenállni a hitelkártyák használatának, tedd őket oda, ahol nem férsz hozzá könnyen. Vagy vágd el. Ahelyett, hogy hitelkártyát olyan dolgok fizetésére használnád, amelyeket nem engedhetsz meg magadnak, tegyél félre és készpénzzel fizess.

9. Tarts rövid, tervezett szüneteket!

Az adósságból való kiszabadulás hosszú lehet. Az egyenlegedtől és a havonta fizetendő összegtől függően évekbe telhet az adósság teljes kifizetése (az adósságba most nem tartozik bele a jelzáloghitel). Az áldozat, amelyet a többletbefizetésért hozol feszültséget okozhat, és arra késztethet, hogy feladd. Tehát időnként tarts egy kis szünetet az adósságtervedben és az adósságcsökkentésben, csak hogy megjutalmazd magad! Ügyelj arra, hogy valami olyanra költs, amely hosszú távú elégedettséget fog nyújtani neked. Válassz egy összeget, amely nem rontja le az előrehaladásodat, és tartsd magad hozzá.

10. Ne feledd, miért akarod kifizetni mielőbb az adósságot!

Melyek azok a dolgok, amelyek miatt úgy döntöttél, hogy megszabadulsz az adósságtól?  Pénzügyi jövőd biztosítása érdekében? Kényelmesebb nyugdíjas évek miatt? Pénzt takaríthatsz meg rajta? Hogy jobban, okosabban költsd el a havi bevételedet? Több tucat oka lehet az adósság mielőbbi visszafizetésének. Írd le a saját okaidat, és gondolj vissza rájuk, amikor motiválatlannak érzed magad.

+1 Képzeld el az életed adósság nélkül!

Képzeld el az életedet adósság nélkül. Képzeld el, milyen szuper érzés lesz havi befektetéseket csinálni, és nem hitelt fizetni. Sokkal jobban ellenőrizheted a pénzügyeidet és élvezheted a különböző döntések meghozatalának szabadságát. Talán még ennél is fontosabb, hogy gondolkodj azon, hogy elértél valami nagyszerűt.

Az adósság kifizetése, az adósságmentesség nagyszerű állapot, ünnepeld meg. Az emberek sok fontos eseménykor ünnepelnek: megünneplik, hogy megszerezték a diplomájukat, hogy gyerekük született,  vagy azt, hogy nyugdíjba mentek. Ha valami olyan fontos, mint az adósság visszafizetése, ünnepeld! Lehet az egy utazás, parti a családdal. Csak képzeld el, tervezd meg oly módon, hogy arra ösztönözzön, hogy tartsd magad a fizetési tervedhez!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X