TudatosVegasz

Így hagyd abba a hónapról hónapra élést

Amikor fizetéstől fizetésig, hónapról hónapra élsz, akkor folyamatosan arra törekszel, hogy ne csapjanak össze a hullámok a fejed felett, s kitartson a pénzed a hó utolsó napjáig. Stresszes helyzet, mert úgy érzed, hogy soha nem lesz elég pénzed ahhoz, hogy időben kifizess minden számlát, és minden hónapban megvásárold azokat a dolgokat, amiket igazán szeretnél. Stresszes, mert vésztartalék nélkül még egy pár tízezer forintos vészhelyzetet sem tudsz kezelni, csak hitellel, s így az adósságod sem csökken. Ennek az állapotnak azonban véget lehet vetni. Íme az első lépések.

1. Tanulj meg költségvetést készíteni

A legnagyobb dolog, amit megtehetsz, az az, hogy megtanulsz hatékony költségvetést készíteni. Nem elegendő csak felírni a költéseidet, ugyanis attól még nem lesz több pénzed, nem lesz megtakarításod. Attól lesz, ha egy hónapig minden elköltött forintodat feljegyzed, s a hó végén a kiadásaidat elemzed, majd a céljaidhoz igazodóan megtervezed a következő hónap költségkategóriáit. Ez egy önismereti játék, sokan nem szeretnek szembe nézni a költési szokásaikkal, pedig éppen arra lenne szükségük.

A költségvetés leírása és a költségvetés alapján történő teljesítés két teljesen külön dolog. A hatékony költségvetés-tervezés során nyomon követed kiadásaidat, és megszünteted azokat a kiadásokat, amelyek nem a pénzügyi céljaidat támogatják, illetve nem költesz abból a kategóriából, amelyből már elfogyott a pénzed.

A ténylegesen működő költségvetésbe beépíted az összes költséget, így nem lepődhetsz meg, amikor esedékes az autó biztosítása, vagy amikor meghibásodik a fűtés vagy bármi. Ezenkívül segít az ingadozó összegű számlák kezelésében, mint például a magasabb fűtési számláknál télen.

Ez a legnagyobb lépés, amelyet megtehetsz, hogy abbahagyd a hónapról hónapra élést.

2. Csökkentsd a kiadásaidat

Miután létrehoztál egy működő költségvetést, csökkentsd a kiadásaidat – már látni fogod, ez hol lehetséges. Ezzel felszabadítasz pénzt, lehetővé téve az adósságaid kifizetését, és egy sürgősségi alap, vésztartalék létrehozását. Ha kifizeted az adósságodat, több pénzed lesz havonta megtakarítani. Eleinte kétségkívül kihívás, hogy szinte minden kategóriában csökkentsd a kiadásod (az élelmezési költségektől a szórakozáson át a családi vakációig). Ahogy egyre jobban belejössz, egyre több módot találsz a megtakarításra.

A spórolás kulcsa az, hogy fokozatosan költesz kevesebbet. Ha fokozatosan csökkented a kiadásaidat, akkor könnyebben kezelheted a helyzetet, és nagyobb valószínűséggel lesz sikeres a költségcsökkentés. Ahelyett, hogy egy-egy kategóriát teljesen lecsökkentenél, próbáld több kategóriában havi pár ezer forinttal csökkenteni az összkiadásodat. Ezek az extra megtakarítások felhalmozódnak, és a következő hónapban megpróbálhatod tovább csökkenteni a kiadásaidat.

3. Tegyél félre pénzt minden hónapban, legyen tartalékod

Ugyanis a hónapról hónapra élés megállításának a legjobb módja az, ha van pénzed a bankban.

Ha nincs adósságod, megkezdheted egy nagyobb sürgősségi alap felépítését. Például tedd félre a fizetésed 10 vagy 20 százalékát a sürgősségi alapba. Ez a sürgősségi alap képezi a hosszú távú megélhetés alapját a hónapról hónapra élés helyett. Ha egy év kiadásaira elegendő pénzed lesz a bankban, felkészültebbnek érzed majd magad az élet váratlan kihívásaival szemben és magabiztosabbnak fogod érezni magad a pénzügyeid kezelésében. A kezdeti időszakban egyhavi kiadásiadat fedező összeggel érdemes rendelkezned a bankban, amit aztán elkezdhetsz bővíteni – egy hónapnyi tartalék is jobb, mint a hónapról hónapra élés!

Ne veszélyeztesd a megtakarítást, miután elkezdesz félretenni. Ha tudod, hogy kísértésbe eshetsz, fontold meg, hogy ezt megnehezíti egy takarékszámla megnyitása. Ha tudod, hogy két vagy három nap, banklátogatás szükséges a pénzed eléréséhez, segíthet csökkenteni az impulzusvásárlásokat.

4. Szabadulj meg az adósságtól, és hagyd abba hitelkártyák, kölcsönök, hitelek használatát

Egy másik dolog, amit megtehetsz, az az, hogy megszabadulsz az adósságodtól. Az adósság elviszi a pénzed, kockáztatja a jövődet és visszatarthat attól, hogy olyan  dolgokat csinálj, amelyeket a legjobban szeretnél. Logikus, hogy nem fogsz szabadulni az adósságtól, ha továbbra is a hitelkártyáddal, újabb hitellel fedezed a kiadásaidat. Addig kell abbahagynod a hitelkártyák használatát, amíg teljesen ki nem fizeted az adósságodat, még akkor se használd, ha úgy gondolod, hogy a költéseid után járó visszatérítés jó dolog. Ha nincs elég akaraterőd, vágd össze a hitelkártyát, és kezdj el a kötelező törlesztőrészletnél nagyobb összeggel törleszteni.

Miközben ezt csinálod, kerüld az újabb kölcsönök felvételét mindaddig, amíg teljes mértékben ki nem fizeted az adósságaidat. A sürgősségi alap segítséget nyújthat az autó-, hűtőjavítás kifizetésében és az egyéb váratlan költségek fedezésében, így már nem kell kölcsönökre, hitelkártyára támaszkodnod, hogy kiszabadulj a szűkös helyzetből. 

5. Ne támaszkodj a bónuszokra

Amikor egy munkahely rendszeres bónuszokat kínál, sokan elkezdenek a bónuszra a költségvetés részeként tekinteni. Mivel ez nem garantált bevétel, és a munkahely bármikor abbahagyhatja a bónuszok kifizetését, soha nem szabad a bónuszra a költségek fedezeteként tekinteni. Ehelyett el kell készíteni a bónuszokra vonatkozó pénzkezelési tervet. Használhatod az adósság gyorsabb kifizetésére vagy a sürgősségi alap növelésére. Ha ezeken túl vagy, akkor mehet rövid vagy hosszú távú befektetésbe.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X