TudatosVegasz

Tudtad, hogy keveset is érdemes? Útmutató a sikeres megtakarításhoz!

A megtakarítás, a „megtakarítás szokása" – ahogyan Napoleon Hill sok évvel ezelőtt a klasszikus Gondolkodj és gazdagodj című könyvében megfogalmazta – minden pénzügyi siker alapja. A megtakarított pénz az, ami lehetőséget nyújt arra, hogy kihasználjunk helyzeteket – legyen az akár egy vállalkozás indítása, vagy részvények, ingatlan vásárlása … Nézzük, hogyan csináld jól!

Megtakarítás vs. befektetés

Sokan keverik a két fogalmat, pedig nagy különbség van a megtakarítás és a befektetés között. A megtakarításnak és a befektetésnek egyaránt van helye az életedben, ám nagyon eltérő szerepük van.

A megtakarítás köznapi értelemben az a jövedelemrész, melyet nem költünk el. Megtakarításunk akkor keletkezik, ha egy adott időszakban a bevételeink összege meghaladja a kiadásainkat. Az, hogy hogyan kezeljük őket, nagy hatással lehet a pénzügyi sikerünkre, a stressz-szintünkre, és arra, hogy mennyire leszünk végül anyagilag függetlenek, gazdagok. Ettől függ, hogy nyugodtan alszunk-e éjszaka, tudván, hogy van elegendő tartalék pénzünk.

A megtakarítás a készpénz parkoltatása rendkívül biztonságos számlákon vagy olyan értékpapírokban, amelyekhez nagyon rövid idő alatt lehet hozzáférni vagy eladni. Erre a célra szolgálnak a klasszikus lekötött betétek, megtakarítási számlák, illetve a kombinált megtakarítási formák betéti része. A konstrukciók legfőbb előnyét a biztonság és a kiszámíthatóság jelenti. A lekötött pénzt és az ígért kamatot – amennyiben a lejárat napjáig nem nyúlunk a pénzhez – megkapjuk. Emellett a bankoknál betétben elhelyezett pénzünk védelmét 100 ezer eurónak megfelelő összegig (kb. 26-28 millió Ft) az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja.

A pénz befektetése az a folyamat, amikor a pénzt vagy a tőkét egy eszköz vásárlására használjuk fel annak reményében, hogy nagy valószínűséggel biztonságos és elfogadható hozamot generál nekünk az idő múlásával. Általában ez részvényeket, kötvényeket és ingatlanokat jelent.

Néhány forint megtakarítása valóban nem számít?

Még akkor is, ha elkötelezettek vagyunk a megtakarítás mellett, akkor is csapdába kerülhetünk, amikor 100-200 forintot költünk apróságokra, s azt gondoljuk: „ez nem olyan sok. Soha nem fog hiányozni.” Kortól függően ez hatalmas hiba lehet.

A megtakarítás egyik sarokköve a pénz időértékének megértése, tehát az a koncepció, hogy a mai 100 forint sokkal értékesebb, mint a jövő évi 100 forint.

Ez az egyetlen tény segíthet a mérleg átalakításában az elkövetkező években.

Minél tovább gyarapszik a pénzünk, annál jobb lesz nekünk.

Mennyit kell megtakarítanunk?

Mindenki tudja, hogy a megtakarításnak prioritást kell(ene) élveznie, és a legtöbb ember elég okos ahhoz, hogy spórolási, megtakarítási tippeket keressen, de vajon hány ember tudja, mennyi pénzt kell(ene) megtakarítania, félretennie? A legtöbb ember tévesen azt hiszi, hogy jobb több pénzt megtakarítani, keveset pedig rossz.

Noha ez általános értelemben igaz, de az igényeinktől, életmódbeli preferenciáinktól és jövedelmünktől függően a megtakarítás és a vészhelyzet esetén rendelkezésre álló pénzösszeg nagyban különbözhet a barátainkétól, a rokonainkétól és a szomszédokétól. Általános szabály, hogy 3–6 hónap megélhetési költségeit fedező összeget kell legelőször megtakarítanunk.

A pénz megtakarításának kulcsa: előbb fizessünk magunknak

A megtakarítás elindításának legjobb módja az, ha először „magunkat fizetjük ki”. Ez a technika újra és újra bebizonyította, hogy megváltoztatja az emberek viselkedését.

Egyszerűen fogalmazva: ki kell alakítanunk azt a fegyelmet, hogy minden fizetésből, bevételből bizonyos összeget megtakarításba teszünk, mielőtt bármilyen más számlát kifizetnénk.

A megtakarítás megkönnyítése

Időnként nehéz megtakarítani. Az élet gyakran akadályok elé állít ​​bennünket – váratlan események, amelyek akadályozzák megtakarítási ütemtervünket és rutinunkat.

Ha a pénzügyi szabadság felé haladunk, akkor vannak módszerek a megtakarítás és a befektetés megkönnyítésére.

Játszunk azzal, hogy megtaláljuk a módját, hogy havonta bevételtől függően x forinttal kevesebbet költhessünk. Például igyunk vizet tea vagy kávé helyett a büfében.

Állítsunk be automatikus átutalásokat a számlánkról egy befektetési vagy megtakarítási számlára. Ugyanezt tegyük a fizetésünkkel. A pénz, amelyet „soha nem látunk”, felhalmozódik anélkül, hogy bűntudatunk lenne.

Jutalmazzuk meg magunkat, és állítsunk fel célokat azzal, amit fogunk tenni, ha elérünk egy bizonyos megtakarítási szintet.

Megtakarítások forrásai

Ha szeretnénk tudni, hogyan lehet gazdagodni, mélyedjünk el kicsit a történelemben. A történelem során bebizonyosodott, hogy a jó vállalkozásokba történő befektetés jó lépés. A vállalkozásokba történő befektetéshez azonban rendelkeznünk kell pénzzel, ami megtakarításokból lesz.

Ha pénzt akarunk megtakarítani, változtatni kell a szokásainkon.

Hitelkártyák használata esetén fizessük ki a teljes egyenleget havonta, és keressünk egy olyan kártyát, amely pontokat ad a vásárlásokért, amelyek felhasználhatók készpénz-visszatérítésére.

Kezdjünk másodállást, és használjuk ezt a jövedelmet befektetésekhez. Például az internet számos lehetőséget kínál szabadúszó szolgáltatások nyújtására.

Adósság kifizetése vs. megtakarítás

Az adósságok gyakran nagy akadályt jelentenek a megtakarítás folyamatának megkezdésében. Ha adósságunkra 15% (vagy magasabb) kamatot számít fel a bank, és nem marad sok pénzünk a költségeink kifizetése után, akkor könnyen belátható, hogy miért nehéz feladat a megtakarítás.

Annak eldöntésekor, hogy először pénzt szeretnénk megtakarítani, vagy inkább kifizetjük az adósságot, összpontosítsunk a magas kamatozású adósság kifizetésére, de egyidejűleg elindíthatunk egy megtakarítást, havi kis összeggel, mert így nem kell majd újabb hitelt felvennünk.

Az alacsony kamatozású adósságot érdemes lassan kifizetni, így elkezdhetünk pénzt félretenni, hogy hosszú távon kamatozzon. Ez egy kombinált stratégia.

Miért kell megtakarítani egy kezdőtőkét?

Charlie Munger milliárdos befektető mindig azt mondta, hogy a pénzügyi szempontból függetlenné válás legnagyobb kihívása a kezdőtőke megtakarítása.

Ha megvan a kezdőtőke, akkor van pénzünk arra, hogy belekezdjünk egy vállalkozás felépítésébe, egy ingatlan megszerzésébe vagy elkezdjünk a tőzsdén befektetni, amely valódi kézzelfogható változást okozhat nettó vagyonunkban, ha a dolgok jól működnek.

Hol lehet pénzt tartani egy ingatlan saját erejéhez?

Ha egy ingatlan előlegének megtakarítása a cél, akkor biztonságos befektetést kell találni, így a pénz biztonságban marad, amíg készen állunk a vásárlásra.

Egy költségmentes megtakarítási számla, vagy a Kincstári értékpapírszámla nyitása jó megoldás, amelyre vásároljunk a megtakarított pénzből állampapírt. A kormány garantálja, tehát biztonságban van, de nem hoz jelentős hozamot.

További cikkeink a témában:

MEGTAKARÍTSUNK VAGY BEFEKTESSÜNK?

5 ROSSZ PÉNZÜGYI SZOKÁS, AMIT MIELŐBB EL KELL FELEJTENÜNK

PÉNZÜGYI CÉLOK, AMELYEKET EL KELL(ENE) ÉRNÜNK A 40. SZÜLETÉSNAPUNK ELŐTT

 

Már követem az oldalt

X