SZPSZ

Hét dolog, amivel már az elején tönkretehetjük a vadiúj párkapcsolatot

Néhány napja egy nagyon kedves ismerős elmesélte, hogy szerelmes lett. Ő maga közelít a hatvanhoz, a kedvese is hasonló korú, vagyis nem annyira fiatalok már. Bár éppen olyan érzések dúlnak bennük, mint kamaszkorukban, félnek attól, hogy mint annyi előző kapcsolatot, ezt is elrontják.

De melyek azok a dolgok, amelyek valóban képesek már az elején vagy akár menet közben felőrölni a kapcsolatot?

  1. Még nem zártuk le az exszel a dolgot

Bármilyen furcsa, minden életkorban csak akkor lesz működőképes az új kapcsolat, ha érzelmileg szabadon lépünk bele. Amíg érzéseket táplálunk az ex iránt, amíg óvatoskodva vagy titkon, esetleg nyíltan védjük, ragaszkodunk ahhoz a kapcsolathoz, addig nemcsak inkorrekt egy másik embert becsalogatni a párkapcsolatba, de öngólt is rúgunk.

A nem tiszta helyzetek ugyanis nyomot hagynak – észre sem vesszük, de befolyásolják döntéseinket és a kommunikációnkat is. Ha nem tudunk tiszta szívvel, minden más függéstől szabadon belépni egy új kapcsolatba, akkor ne is tegyük.

  1. Folyamatosan hasonlítgatjuk az új párunkat az exszel

Az előző pontból fakad a második kitétel. Ha az ex még hatással van ránk, óhatatlanul is hozzá, az ő értékeihez és érdemeihez mérjük a másik teljesítményét. Így, ilyen csúnyán hangzik ez a dolog és ennyire romboló hatással is lehet az induló kapcsolatra, ahogy hangzik. Ugyanis egy olyan versenyben vesz így részt a minket választó partner, amelynek meglétéről nem is tud.

  1. Nem vagyunk őszinték a másikkal

Egy előző cikkben hosszasan fejtegettük, miért is fontos egy kapcsolaton belül az őszinteség, és megállapítottuk, hogy az egészséges és tartós párkapcsolat alappillére a teljes bizalomra épülő tiszta, elhallgatásmentes együttlétezés, amikor, ha nem is már a megismerkedés pillanatában, de az ismerkedés folyamán tényleg feltárjuk magunkat egymás előtt. Az elhallgatott, de fontos dolgok ugyanis olyanok, mint a lassú felszívódású méreg a szervezetben.

Előbb-utóbb kárt okoznak. És természetesen vet fel kérdéseket, hogy bizonyos dolgokat miért is hallgatunk el a másik előtt, vajon miért nem bízunk meg benne annyira, hogy őszinték legyünk hozzá?

  1. Fúrjuk a másik családját, meglévő szeretetkapcsolatait

Amikor a kedvest szőröstül-bőröstül elfogadjuk és úgy jó nekünk, ahogy van, de a csomagot, amit kaptunk vele kevésbé vagy egyáltalán nem vagyunk képesek elfogadni, akkor egészen biztosan magunk alatt vágjuk a fát. Egy pillanatig sem álltjuk, hogy könnyű az elfogadás és az is gyakran előfordul, hogy a partner családja az, aki elutasítja a személyünket.

Az is előfordulhat, hogy a párunk gyerekei fújnak ránk vagy ki nem állhatnak minket, mégis nekünk kell annak a félnek lennünk a kapcsolatban, aki ezt türelemmel viseli, aki békére törekszik és arra, hogy egy elfogadható, és minimum egymás tiszteletén alapuló kapcsolódás alakuljon ki. Lehet, hogy nem sikerül, mégis a magunk tiszta lelkiismerete miatt is érdemes ebbe az irányba tartani.

  1. Teljesen feladjuk saját magunkat

Bármennyire is vonzó a másikkal való együttlét és akár az az új életforma, amit felkínál nekünk, vagy amit újonnan mellette megélhetünk, nem szabad teljesen feladni önmagunkat az új kapcsolatban. Maradjanak meg azok a barátok, akik fontosak nekünk és azok a tevékenységek is, amik miatt vagyunk éppen azok, akik vagyunk. Egy bizonyos pontig érdemes csak változnunk és kompromisszumot kötni a kecsegtető új élet miatt. Ha túl nagy a fordulat, előfordulhat, hogy addigi kapaszkodóink nélkül kicsúszik a lábunk alól a talaj.

  1. Elvárjuk, hogy a másik adja fel önmagát, addigi teljes életét

Természetesen ez fordítva is igaz, ne várjuk, hogy a mi kényünk-kedvünk szerint változzon és hagyjon fel minden olyan tevékenységgel új partnerünk, amelyben a velünk való kapcsolódás előtt örömét lelte. Amennyiben ezek nem veszélyeztetik a kötődés erősödését, ha nem viszik folyton messze tőlünk a másikat, akkor érdemes tiszteletben tartani a másik alkalmi prioritásait.

  1. Nem tisztázott pénzügyek

A legelején talán senki sem beszél szívesen anyagi helyzetéről, pénzügyekről, mindenki egy kicsit kényes témának érzi ezt, hiszen a legkevésbé sem szeretne anyagiasnak tűnni. Ám ha úgy vágunk bele egy komolynak ígérkező kapcsolatba, hogy nem tisztázzuk ezt, akkor lehet, hogy számunkra vagy akár kölcsönösen kényelmetlen helyzetben találjuk magunkat.

Jogunk van tudni, hogy a másiknak van-e (nagyobb összegű) tartozása, milyen jövedelemmel bír, milyen tervei vannak a jövőre nézve. Természetesen erről illik nekünk is őszintén megnyilvánulnunk. Ha nem így teszünk, oda-vissza könnyen felmerülhet kicsit később a vád, hogy a másik érdekből akarja a kapcsolat erősödését. Amennyiben mindenki tudja, mi a pálya anyagi fronton a másik oldalon, és akár az ottani nehezebb helyzete ellenére is szeretné a kapcsolatot, akkor nagyobb esély van egy közös, egyenlőségre törekvő új élet megteremtésére.

Nyitókép: Fabrizio Verrecchia/Unsplash

Ajánljuk még: 

NEM KÍNOS, HANEM SZERETETTELJES CSEND – EGY PÁRKAPCSOLAT NAGY PILLANATAI
„EZ NEM OLYAN DOLOG, AMIT SIMÁN BEVALLASZ A MÁSIKNAK” – EGY SZEXFÜGGŐ GONDOLATAI

„Nem illünk a társadalomba, megértem” – interjúnk Annával, aki autista fiával költözne
Azt szokták mondai, hogy az az ember kap ekkora csomagot, aki el is bírja. Szerintem ez nem így van. Mindenki kap valamit, aztán hozzá kell erősödni” – állítja Nagy-Ujj Annamária, akinek kegyetlenül őszinte, lakáskeresésről szóló Facebook-bejegyzését két nap alatt több mint ötvenezer ember osztotta meg. Anna egy autista és egy ép kisfiú anyukája, együtt próbálnak extrém paraméterekkel boldogulni az élet viharos, vírusos tengerén”. A hirtelen híressé vált nővel lakáskeresésről, betegségről, elfogadásról és életerőről beszélgettünk. Interjúnk.

 

Már követem az oldalt

X