SZPSZ

Nem kínos, hanem szeretetteljes csend – egy párkapcsolat nagy pillanatai

Két ember között a csend lehet bántó, romboló, kínos és idegesítő. A hallgatás azonban nem csak kellemetlen helyzetet jelenthet egy kapcsolatban. Mutathatja a két fél közötti harmóniát, egységet és egyetértést, vagyis a bizalmat és a szeretetet.

Az első randevúk legkellemetlenebb pillanatai közé tartozik, amikor hirtelen csend támad a két fél között. Kétségbeesésünkben kutatunk egy téma után, sokszor egyszerűen mégsem jut eszünkbe semmi. Majd nagy nehezen mégis megtöri a kínos csendet egyikünk, amiért hálásak vagyunk. Végre. Aztán eltelik néhány hét, hónap, akár év is, mire a csend, a közös hallgatás már cseppet sem kellemetlen. Sőt, megtelik bizalommal, biztonsággal, szeretettel. Amikor úgy vagyunk együtt a másikkal, hogy az szavak nélkül is többet mond a kettőnk közötti harmóniáról, mint bármi más.

A párkapcsolati kommunikáció nemcsak a kimondott szavakról szól,

a csend is a kommunikáció része.

Olyannyira, hogy sokan hajlamosak fegyverként használni: egyesek akár napokig húzódó hallgatással „tanítják móresre” a párjukat, vagy érik el, hogy egy vitás helyzetben megtörjön a másik, bocsánatot kérjen, változtasson, behódoljon. A csend egy kapcsolat végét is jelentheti. A szótlanság a kezdeti kínosságból olyan eszközzé alakulhat, amivel sakkban tarthatjuk a másik felet, büntethetjük, zsarolhatjuk, akár még bántalmazhatjuk is vele. De van pozitív oldala is a csendnek, ami sokkal inkább a két ember közötti együttműködésről és egységről szól: ezeket gyűjtöttem össze egy csokorba.

Megkérdeztem természetesen a páromat is arról, ő hogyan éli meg ezeket a csendeket. „Amikor perceken keresztül hallgatsz?” – kérdezett vissza. „Ha vita közben csinálod, az idegesítő és félelmetes. Különben gyakrabban lehetnél csendben” – nevetett, majd komolyabbra fordította a szót és elárulta, hogy neki is a kedvenc pillanatai közé tartozik, amikor meghitt, nyugalommal teli csend van kettőnk között az autóban, a szobában vagy bárhol a világban.

Szavak nélküli egyetértés

Azt mondják, a közös, békével teli csend azt mutatja, hogy két ember között olyan könnyed egyetértés alakult ki, amelyben a hallgatás egyáltalán nem zavaró vagy kellemetlen. Arra utal, azt jelzi, ők szavak nélkül is együtt vannak, mindenféle fölösleges sallang nélkül is érzik a másik minden rezdülését.

A csendben eltöltött együttlétek elmélyíthetik a kapcsolatot.

Az ilyen közös hallgatások egyébként kiváló alkalmak lehetnek arra is, hogy egy kicsit magunk legyünk, mintha az énidőnket is együtt töltenénk úgy, hogy a másik egy cseppet sem zavar bennünket. Ilyenformán pihentetőnek élhetjük meg a pillanatot, mintegy feltöltődhetünk anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról vagy arra kellene várnunk, hogy a másik valamilyen program miatt elmenjen hazulról legalább csak egy órára.

Nem vagyunk egyformák: akik egy kicsit befelé fordulóbbak, több szükségük van arra, hogy időnként ne beszéljenek és ne beszéltessék őket. Nem azért, mert nem kedvelik a másikat, egyszerűen csak ilyen a természetük – introvertáltak. Elvannak a saját gondolataikkal, a saját dolgaikkal, valószínűleg még a hobbijuk is olyan, amit kizárólag egyedül tudnak csinálni, mert számukra az jelenti az igazi kikapcsolódást és feltöltődést, ha magukban lehetnek. S ha ebben a partnerük is partner, és megadja a lehetőséget nekik akár a közös egyedüllétre, számukra ez feltehetően nagyon sokat hoz majd a konyhára. Akár egy szerelmi vallomás.

Szavak nélkül együtt lenni azzal, akit szeretünk: nem azt jelenti, hogy kukán ülünk egymás mellett a kanapén és nem értjük, mi történik körülöttünk. Sokkal inkább felemelő érzés, hogy szótlanul is megértjük egymást. A hallgatás nem teher, hanem könnyed és megnyugtató, többet mond minden szónál.

Nyitókép: andrew welch/Unsplash 

Ajánljuk még:

Az együttlét maga a program – luxus helyett azt adom az unokáknak, amire a leginkább vágynak

Nagymamának lenni csodálatos, és egyben olykor nehéznek tűnő feladat. Néha csak rövid időt tölthetünk az unokával, és amúgy is sok a feladat, ezért amikor együtt vagyunk, szeretnénk mindenképp megmutatni, mennyire szeretünk, mi mindenre vagyunk képesek (a gyerekért). De azt hiszem, tévút ez, mert az unokáknak valójában nincs szüksége semmi másra, csak az együttlétre. Ha pedig az megvalósul, nem az a kérdés, mivel teljen el az idő, hanem az, hogyan.