Szép

Szép dekoltázs egy életen át: így ápold a bőröd hideg időben

Akár kicsi a mell, akár közepes, akár nagy, a dekoltázs kérdése mindig szem előtt van. Mert ha nem is rakunk mindent a kirakatba, a dekoltázs egy része télen is látszódhat. Nem mindegy, milyen gonddal bánunk vele.

A dekoltázs bőre éppolyan érzékeny és vékony, mint a nyak bőre, ahogy telnek az évek a kézfej (és az arc) bőre mellett a nyak és a dekoltázs ad hát reális helyzetjelentést korunkról. Azzal nincs is semmi baj, ha pont annyi évesnek látszik a bőrünk, ahány évesek vagyunk, de az már kellemetlen lehet, ha a dekoltázs hamarabb idősödik, mint kellene. Megfelelő ápolással azért lehet lassítani a bőr öregedését ezen az érzékeny (és sokáig nagyon is mutatós) területen.

Nyáron a napsütés, szezontól függetlenül meg az alvás közbeni testhelyzet az, ami sokat ronthat a dekoltázs állapotán: a túlzásba vitt, vagy megfelelő védekezés nélküli napozás (és szolárium) idő előtti öregedést hozhat, míg a nem megfelelő alvási pozíció nagyméretű ráncokat idézhet elő – pedig egyiket is, másikat is megelőzhetnénk.

Ha az oldalunkon, hasunkon alszunk, előbb-utóbb a dekoltázsunkon is meglátszik. Mindkét helyzetben a mell „torlódása”, felgyűrődése mentén alakulnak ki

a test tengelyével azonos hosszanti ráncok, és ezek már egészen fiatal korban is megmutatkozhatnak.

Ennek kiküszöbölésére ajánlott a „dekoltázspárna”, avagy egy hengeres formára varrt párna (akár otthon, kézzel ilyen formára lehet igazítani egy már meglévő kispárnát), de természetesen a szépségpiacon számtalan dekoltázspárna található. Kényelmesebbnél kényelmesebb eszközöket hirdetnek, biotöltelékkel, selyemhuzattal, mellmérethez igazodó párnamérettel a legjobb hatás érdekében. Állítólag... ugyanis bevallom, én sose vásároltam ilyet. Kis termetemhez viszonyítva meglehetősen méretes keblekkel rendelkezem, és én oldalt fekvésnél a paplant húzom fel annyira, és helyezem olyan pozícióba, hogy az kényelmesen meg tudja támasztani a felül lévő mellet, aminek súlya meggyűrné a dekoltázsom bőrét.

Ám a dekoltázspárna (paplan) mellett az sem mindegy, hogy milyen egyéb szerekkel és módszerekkel ápoljuk a bőrt, hogy annak rugalmasságát a lehető leghosszabb ideig megőrizhessük.

  • Engedjük el a túl meleg víz csorgatását a dekoltázsra. Bár télen különösen jólesne a hosszú ideig tartó forróvizes zuhany, a forró víz nem tesz jót a bőnek! Zuhanyozzunk langyos vízben, sőt az sem baj, ha a víz hőmérsékletét változtatjuk egy zuhanyozáson belül (többször) hidegről melegre. 
  • Hetente minimum egyszer kényeztessük a dekoltázs bőrét: a mézes-tojásos pakolás csodákra képes. Bár sokan javasolják a dekoltázs radírozását, azzal bánjunk azért óvatosan, mert a dekoltázs bőre tényleg nagyon finom, csak az egészen gyengéd radírozást szereti. Éppen csak simogassuk le az elhalt hámsejteket, például kávézaccos kókuszolajjal, majd langyos vízzel mossuk le, és mehet rá a pakolás.
  • A napi bőrápolási rutin része legyen a dekoltázs bőrének ápolása is. Naponta kétszer, éppen úgy, ahogy az arcunkat, a dekoltázs bőrét is tápláljuk finom hidratáló krémekkel, szérumokkal.
  • Mivel nagy területről van szó én előszeretettel használok természetes olajokat, például jojobaolajat (bármely drogériában beszerezhető), és nem sajnálom a dekoltázsomtól az E-vitamint se. Kapszula formában is bevetem, de az éppen használatos dekoltázsápoló olajamba is cseppentek pár cseppet. 
  • A megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokra egyébként is jól reagál a bőr, így ne feledkezzünk meg az E-vitamin mellett a C- és A-vitamin szervezetbe juttatásáról se. Ha lehet, természetes módon, élelmiszer formájában próbáljuk beszerezni ezeket a vitaminokat (ehhez itt találtok egy kis segítséget). Plusz tipp: bár mindenkinek a narancs és a citrom jut eszébe a C-vitaminról, hazánkban a csipkebogyó a bőrápolásban is jeleskedő szuperfood, ami méltán versenyre kelhet bármely távoli vidékről érkezett C-vitamin-forrással.

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X