Egészség

Marketingfogás, vagy csoda? Minden, amit a superfoodokról tudnod kell

Évek óta egyre többet lehet hallani a superfoodokról, és most már nemcsak a bio-, hanem az élelmiszerboltok kínálatában is meg lehet őket találni. Na de pontosan mik is ezek, és miért jó ha, esszük őket?

Kezdjük a legelején. Mik is azok az úgynevezett szigorúan vett superfoodok, és mely alapanyagok tartoznak ezek közé?

Pár éve erről beszélgettem Kovács Gergely barátommal, aki egy nemzetközileg elismert szakember a témában, és ő a következő 7 alapanyagot sorolta ezek közé:

  • Alga
  • Goji bogyó
  • Macapor
  • Kakaó
  • Kókusz
  • Méhészeti termékek
  • Kendermag

GOJI BOGYÓ

A goji bogyó nemcsak a kiemelkedően magas C-vitamin tartalma miatt került fel erre a listára, hanem azért is, mert az agy azon részét serkenti, ami a növekedési hormon termeléséért felel. Tehát mondhatni rá, hogy egy természetes „koksz”.

Ezen kívül erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és sikerrel használják ízületi problémák kezelésére is. Antioxidáns tartalma duplája a feketeáfonyáénak, és fokozza a fizikai, szellemi erőnlétet, támogatja az immunrendszert és az öregedési folyamatot is lassítja. Egyszóval egy kihagyhatatlan reggelibe való.

Naponta 40-50 grammot érdemes fogyasztani belőle. Én a zabpelyhembe szórva szoktam reggelente fogyasztani.

KAKAÓ

A félreértések elkerülése végett leszögezném, hogy nem az instant kakaóporról, vagy a csokoládéról van szó, hanem a kakaóbabról. Ez ugyanis rendkívül gazdag falvonoidokban, eszenciális fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Segít a különböző szív-, és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a boldogsághormon termelődésében játszik szerepet, természetes antidepresszánsként szolgál, növeli a koncentrálóképességet.

Fontos, hogy mindenképpen minél magasabb kakaótarmalommal rendelkező terméket fogyasszuk, ami nem tartalmaz lehetőleg hozzáadott cukrot sem.

MACAPOR

A macapor legfontosabb tulajdonsága az, hogy a szervezet oxigénfelvevő-képességének növelésével fokozza az állóképességet. Fontos kiemelni még a természetes nemi hormonserkentő képességét is, ami által fokozza a libidót, és fokozza a termékenységet. Meddőség esetén is szokták kúraszerűen alkalmazni az alternatív gyógyászatban.

Ebből naponta 1 nagy kanál az ajánlott beviteli mennyiség. Fontos, hogy egyáltalán nem bírja a hőt, így ne melegítsük, ne süssünk belőle sütit, stb. Mivel nagyon fűrészporízű, ezért én kakaós turmixként ajánlom a fogyasztását.

ALGA

Az alga egy olyan hasznos alapanyag, amiben megtalálható az összes olyan esszenciális aminosav, ami a húsban is megvan. Annyi a különbség, hogy kb. négyszer olyan gyorsan szívódik fel a szervezetben, mint az állati fehérje. A nap bármelyik szakaszában fogyasztható.  

Leginkább spirulina, alfa-alga vagy klorellaként lehet megtalálni a polcokon. Kevés kell belőle, és én őszintén szólva mindenképp valamivel keverve ajánlom a fogyasztását, mivel finoman szólva sem kellemes önmagában az íze. Ajánlom mellé a banánt egy kis fahéjjal megszórva.

A szuper fehérjetartalma mellett még a barnulást is elősegíti!

KÓKUSZ

A kókusz rostban, ásványi anyagban és vitaminban gazdag superfood, melynek minden egyes része jótékony hatással van az egészségre. A kókuszlé ugyanis vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású, a kókuszolajban sok laurinsav található, így erős immunerősítő hatása van, és jelentős szerepe van a különböző betegségek kezelésében is (pl.: asztma, allergia), a kókusz húsa pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, erősíti a csontokat, és a szervezetet.

MÉHÉSZETI TERMÉKEK

A virágpor, propolisz, méhpempő, és a méz különböző hatással vannak a szervezetre, ám egy közös bennük: rendkívül gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban.

Ezek közül a leginkább szuperfood kategóriába ők tartoznak:

Propolisz: Magas arányban tartalmaz virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (kálium, nátrium, magnézium, alumínium, foszfor, szilícium, vas, kobalt, kén, nitrogén, cink) és flavonoidokat. Az utóbbiak egyfajta antioxidánsként működnek. Erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek anyagcseréjét, és hatásosan lehet alkalmazni különböző anyagcserezavarok esetében is.

Méhpempő: Antioxidáns, ami magas koncentrációban tartalmaz vitaminokat (A, C, D, E, H, P, K, B-komplexet), ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, kén,  vas, réz, cink, fluor, jód, króm, szelén) és aminosavakat.

KENDERMAG

Fontos kiemelni, hogy a kendermag nem tartalmaz kábító hatású THC-t, vagy más kannabinolt, viszont rendkívül tápláló, magas arányban tartalmaz fehérjét, antioxidánsokat, esszenciális omega-3, omega-6 zsírsavakat, C-vitamint, D-vitamint, E-vitamint, B-vitaminokat, kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt és a rezet.

Kiváló fehérjeforrás, támogatja az izmok fejlődését, és a méregtelenítési folyamatokat. Javítja a szívműködést és a vérkeringést.

Természetesen nem azt mondom, hogy csak és kizárólag ez a 7 alapanyag fogyasztása van pozitív hatással a szervezetre, viszont a többiek jótékony hatásuk ellenére nem nevezhetőek szigorúan vett superfoodoknak.

Ajánljuk még:

5 FŰSZERNÖVÉNY, AMIT TARTANOD KELL OTTHON!

A BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK LEGNAGYOBB POLIHISZTORA: A TŐZEGÁFONYA

VAJÁKOS TECHNIKÁK: ÍGY KÉSZÜLNEK A FŐZETEK, MACERÁTUMOK, TINKTÚRÁK ÉS A TÖBBIEK

 

Már követem az oldalt

X